10 jaar Minecraft: 176 mln kopieën, 1000+ items en een revolutie in gaming - Apparata

10 jaar Minecraft: 176 mln kopieën, 1000+ items en een revolutie in gaming

De evolutie en revolutie van Minecraft in een notendop.

Minecraft was gisteren precies 10 jaar oud en dat moet gevierd worden! De open wereld, creatieve, survival, sandbox, crafting, building, life simulator roleplaying game is tot op de dag van vandaag een van de best verkochte, meest gespeelde games ooit. Dit is Minecraft’s geschiedenis in een notendop.

Het fundament
Marcus Persson, beter bekend als Notch, bracht wat toen nog Cave Game heette in 2009 uit voor de PC. Dit fundament was nauwelijks een game te noemen, maar eerder een soort platform met codeer-innovaties waar (in eerste instantie) codeurs hun creativiteit op los konden laten. Het was het basisblok dat Notch uiteindelijk zo absurd rijk en verdomd eenzaam zou maken.

[gv data=”t0eqSgkDuW0″][/gv]

In de loop van 2009 werd Minecraft in een razendsnel tempo uitgebreid, waarbij eerst de Classic Creative Mode werd geïmplementeerd. Spelers konden naar lieve lust blokken neerzetten en verwijderen. Het was het fundament voor spelers die tegenwoordig heel Amsterdam, Game of Thrones’ Westeros of zelfs een geheel werkende 16-bit computer in de game namaken.

Later werd de hoofdmodus van Minecraft, Survival, ontwikkeld, alsmede een multiplayer-modus, verbeteringen en toevoegingen aan Classic en nog veel meer. Voor de duidelijkheid, dat gebeurde allemaal binnen datzelfde jaar en Notch werkte niet eens fulltime aan het project!

Beta
Tot eind 2010 werd Minecraft gevormd tot wat het vandaag de dag is. De gameplay begon te lijken op wat we gewend zijn, de oneindige (procedurally generated) maps werden werkelijkheid en de game werd langzaam duurder en populairder bij gamers. Dat mondde uit in een beta die tot eind 2011 ontwikkeld werd en de gameplay verfijnde en definitief het fundament van Minecraft in steen goot. De game werd in dat jaar ook definitief uitgebracht als versie 1.0.

[gv data=”MmB9b5njVbA”][/gv]

Content, content, content
Het briljante aan Minecraft, zo blijkt in retrospectief, is dat de oneindige wereld zo veel mogelijkheden heeft, dat de complexiteit en omvang praktisch oneindig is. Tussen 2011 en het heden werden talloze nieuwe blokken, mechanieken en items aan de game toegevoegd.

In chronologische volgorde werden monsters steker en enger gemaakt, werd Redstone toegevoegd (het elektronische equivalent in Minecraft, waarmee onder andere de 16-bit computer is aangedreven), kwamen paarden naar de game, werd de terreingenerator omgegooid om complexere, meer realistische terreinen te maken (om nog maar te zwijgen over de 11 nieuwe biomes), werd Survival interessanter gemaakt, werd de combat interessanter, werden sneeuwomgevingen verbeterd, werd navigeren gemakkelijker gemaakt, werd de onderwaterwereld verbeterd en kwamen recentelijk tal van nieuwe Villager-interacties naar de game.

[gv data=”gcf9FM4TbN4″][/gv]

Impact op de game-industrie
Kortom, 10 jaar na de release wordt de game nog altijd op gigantische manieren verbeterd en ik, een Minecraft-veteraan, speel na zo’n 7 jaar nog steeds regelmatig in een gloednieuwe wereld een potje Minecraft. Ik, en meer dan 175 miljoen andere spelers kochten de game in de levensduur al, met naar schatting nog eens 200 miljoen Chinezen die de speciale Chinese versie van de game gratis mogen spelen. Daarnaast is er nog de Pocket-editie, een gratis (basis-)kopie voor Windows 10-gebruikers, piraten en zelfs een gratis browserversie van de meest basale versie van de game. Kortom, honderden miljoenen spelen de game wereldwijd.

Het werd de grondslag voor survival-games én blokkengames, vond zijn weg naar scholen, architecten en een generatie die smulde van Minecraft-content op YouTube en ga zo maar door. De culturele impact van Notch’ nalatenschap is met andere woorden onmeetbaar groot.

De toekomst
Naast de ‘basisgame’ zijn er tal van andere projecten omtrent Minecraft gespawnd. Zo bracht Telltale Games een verhalende Minecraft-titel uit, werd de game geport naar de Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en 4, de PS Vita, Nintendo DS, WiiU, 3DS, Switch, Hololens en VR, hebben we het over een Minecraft film en komt de game zelfs naar de ‘echte wereld’ in Minecraft Earth. En dat alles vanwege een Zweed die op zijn zolderkamer een game met blokken wilde maken.

Lees ook: Microsoft koopt Minecraft voor $2.5 miljard

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën