14 Techmiljardairs die het ook zonder diploma ver schopten - Apparata

14 Techmiljardairs die het ook zonder diploma ver schopten

We willen je niet aanmoedigen om met je studie te stoppen, maar deze jongens werden ook zonder papiertje miljarden dollars waard.

Het is opvallend hoeveel bekende techhelden hun schoolcarriëre achter zich lieten om zich te focussen op het verdienen van grof geld. BusinessInsider zette de veertien techmiljardairs op een rijtje, die nooit hun studie hebben afgerond.

Bill Gates (Microsoft) – 81 miljard dollar

Gates begon in 1973 zijn studie aan Harvard, maar hield er na twee jaar alweer mee op om Microsoft op te richten. Mede-oprichter Paul Allen ging naar dezelfde school als Gates. Gates bleef CEO van Microsoft tot 2000. In 2007 keerde hij terug naar Harvard om een zogenaamd ‘Honorary degree’ te ontvangen. In dat jaar gaf hij ook een speech aan alle geslaagden.

Michael Dell (Dell Computer) – 18,8 miljard dollar

In het eerste jaar van zijn studie aan de University of Texas in Austin besloot Michael Dell er al een punt achter te zetten. In 1984 richtte hij Dell Computer Corp. op, dat hij tot een miljardenbedrijf uit liet groeien in de volgende dertig jaar. Dell werd hierdoor de jongste CEO van een bedrijf die de Fortune 500 wist te halen in 1992.

Mark Zuckerberg (Facebook) – 34 miljard dollar

Zuckerberg hield het op Harvard voor gezien om Facebook te gaan runnen. Sinds 2004 is hij de CEO van Facebook, dat inmiddels meer dan 200 miljard dollar waard is. Met meer dan één miljard actieve gebruikers per maand, is zo’n bedrag ook wel te verwachten.

Steve Jobs (Apple) – 7 miljard dollar (in 2011)

Jobs verkoos zijn garage boven Reed College in 1974. Daar begon hij te sleutelen aan computers, wat uiteindelijk zou resulteren in de totstandkoming van Apple. Op het moment dat hij stierf, werd zijn waarde op zo’n 7 miljard dollar geschat. Naar eigen zeggen was dat enorme bedrag niet eens zo belangrijk. Het gevoel om iedere dag iets bijzonders gedaan te hebben, woog voor Jobs zwaarder.

Jack Dorsey (Twitter, Square) – 2,6 miljard dollar

Dorsey studeerde eerst op de Missouri University of Science and Technology, maar verhuisde daarna naar de Universiteit van New York. Daar stopte hij vervolgens mee om Twitter op te richten samen met anderen. Ook is hij de oprichter en CEO van Square. Op dit moment bezit Dorsey 5 procent aan Twitter-aandelen.

Paul Allen (Microsoft) – 16,3 miljard dollar

Allen richtte samen met Bill Gates Microsoft op in 1975. Ze gingen naar dezelfde middelbare Lakeside School. Hij studeerde aan de Washington State University, maar stopte daar na twee jaar mee om als programmeur aan de slag te gaan bij Honeywell. Nu bezit hij de NFL Seattle Seahawks, NBA’s Portland Trailblazers en is hij mede-eigenaar van MLS’s Seattle Sounders FC. Een echte sportfanaat dus.

Larry Ellison (Oracle) – 51,1 miljard dollar

Ellison zei de University of Illinois Urbana-Champaign en de University of Chicago gedag om een multi-miljardenbedrijf op te richten. Oracle focust zich op software, en Ellison is sinds de oprichting in 1977 de enige CEO die het bedrijf ooit heeft gehad.

Sean Parker (Plaxo, Napster, Airtime) – 3,2 miljard dollar

Parker pakte het beter aan dan bovenstaande miljardairs, hij is simpelweg nooit gaan studeren. Dat hoeft ook niet, als je mede-oprichter bent van muziekdienst Napster en later de eerste president van Facebook werd. Ook speelde hij een rol in de oprichting van Plaxo en Airtime. Op dit moment is hij een board member van Spotify en Yammer.

Evan Williams (Twitter) – 3,1 miljard dollar

Williams besloot zijn kansen te spreiden toen hij na anderhalf jaar de University of Nebraska-Lincoln verliet. Hij vond zijn eerste succes bij Odeo, een podcastbedrijf, maar Twitter liet pas echt de miljarden binnenstromen. Hoewel hij zich nog steeds bezighoudt met Twitter, focust hij zich ook op Medium, een blogplatform dat hij in 2012 oprichtte.

Jan Koum (WhatsApp) – 7,6 miljard dollar

Als je WhatsApp opricht, dan mag je er wel vanuit gaan dat je flink wat dollars binnensleept. Koum studeerde Math en Computer Science aan de San Jose State University, maar hield daarmee op om bij Yahoo te gaan werken. Dit deed hij negen jaar, tot hij er in 2007 mee stopte. Koum verdiende rond de 6,8 miljard dollar toen Facebook dit jaar WhatsApp overkocht voor 19 miljard.

Dustin Moskovitz (Facebook, Asana) – 8,1 miljard dollar

Toen Moskovitz tijdens zijn studie kennis maakte met Mark Zuckerberg, was zijn studiecarriére snel voorbij. Hij werd de eerste werknemer van Facebook en speelde een grote rol in het wereldwijde succes van het sociale netwerk. In 2008 vertrok hij om Asana te lanceren, een softwarebedrijf.

Hiroshi Yamauchi (Nintendo) – 2,1 miljard dollar (in 2013)

De derde president van Nintendo, een titel die hij maar liefst 55 jaar hield, tot Yamauchi in 2005 met pensioen ging. Het is vooral aan hem te danken dat Nintendo zich op games ging focussen, in plaats van speelkaarten en ander speelgoed. Hij verliet de Waseda University om Nintendo over te nemen, een familiebedrijf dat zijn opa opgericht had in 1889. In 2013 overleed Hiroshi Yamauchi op 85-jarige leeftijd.

Gabe Newell (Valve) – 1,3 miljard dollar

De grote man achter Valve en Steam. Naar eigen zeggen was het enige wat hij op Harvard geleerd had om ondersteboven bier te drinken in de sneeuw. Blijkbaar was dit goed genoeg om een baan bij Microsoft te krijgen, en daarna door te stomen met zijn eigen videogamestudio.

Azim Premji (Wipro) – 16,7 miljard dollar

Op 21-jarige leeftijd verliet Premji Stanford, om na de plotselinge dood van zijn vader het bedrijf Wipro over te nemen: een IT en servicebedrijf. Forbes noemde hem eerder de rijkste tech tycoon in India. Toen Premji 50 werd keerde hij terug naar Stanford om zijn studie af te maken, omdat hij het zat was om een ‘college dropout’ genoemd te worden.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën