15% van alle apps laadt stiekem advertenties

Heb je het idee dat de accu van je smartphone wel erg snel leeg is? Dat zou goed kunnen, want zonder dat je het door hebt installeer je mogelijk apps van de kwaadwillenden.

Uit onderzoek van fraudedetectiebedrijf Forensiq blijkt namelijk dat vijftien procent van alle apps stiekem advertenties laadt, zonder ze aan je te laten zien. Zo worden de views voor deze advertenties opgekrikt en kan in sommige gevallen wel 2 GB aan data worden verstookt. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen dat dergelijke apps in rap tempo je accu leegzuigen.

Deze processen worden niet alleen uitgevoerd als je de app gebruikt, maar ook nadat je deze al hebt afgesloten. In totaal zou op deze manier 13 procent van alle advertentieviews vervalst worden. Zowel Apple als Google slaagt er niet in deze praktijken helemaal aan banden te leggen, want de makers van de frauduleuze apps verstoppen vaak goed hoe ze precies te werk gaan.

“Het is eigenlijk een onmogelijk probleem”, aldus onderzoeker Mike Andrews van Forensiq. “Uiteindelijk komt het erop neer dat ontwikkelaars altijd kunnen verbergen wat ze precies van plan zijn, dus daar kunnen bedrijven als Apple en Google niet altijd iets tegen doen.”

Gelukkig heeft Andrews wel een aantal tips om in potentie frauduleuze apps tegen te houden. Allereerst kun je nagaan welke apps veel van je batterij of databundel vragen. Gebruik je de betreffende app inderdaad veel, dan is er niets aan de hand. Gebruik je een app niet of nauwelijks, maar staat er wel veel data op de teller, dan zou je nattigheid moeten voelen. Vervolgens is het raadzaam deze app te verwijderen of in te stellen dat de betreffende applicatie geen mobiele data mag gebruiken.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën