4 bizarre dingen die de Belastingdienst van je weet - Apparata

4 bizarre dingen die de Belastingdienst van je weet

En 1 ding dat ze niet weten!

Vandaag publiceerde de rechtbank een uitspraak in een zaak die de Belastingdienst had aangespannen tegen de museumjaarkaart. De Belastingdienst wilde dat de stichting gegevens van een jaarkaarthouder overlegde om te kunnen achterhalen wat zijn woonplaats was. De stichting weigerde met oog op de privacy en reputatieschade. De rechter oordeelde dat het algemeen belang van juiste belastingheffing boven het individueel belang van privacy ging. De Belastingdienst weet dus binnenkort welke musea er bezocht zijn. Wij vroegen ons af wat de belastingdienst nog meer weet. Hierna volgen nog 3 bizarre dingen die de Belastingdienst van je mag weten.

Al jouw computerverkeer
Heb jij wel eens een erotische website bezocht of naaktbeelden gedeeld met jouw partner via e-mail? Dan kan de belastinginspecteur daar zomaar van meegenieten. Als men namelijk voor boekenonderzoek een kopie van jouw server wil maken mag dat. De Europese rechter bepaalde zelfs dat dit mag als daar privébeelden op staan.

Al jouw parkeergegevens
Vind jij het ook zo makkelijk om via SMS te parkeren? Geen enkel probleem. De providers, zoals Yellowbrick en SMS-parkeren zijn verplicht om de kentekengegevens van auto’s aan de Belastingdienst af te staan. Ook hier oordeelde een rechter dat het algemeen belang van goede belastingheffing voor de privacy van de parkeerders ging. Bovendien beloofde de Belastingdienst om de gegevens direct weg te gooien als ze geen fraude constateren. Ook parkeergarages moeten de kentekengegevens op verzoek afstaan.

Al jouw gezondheidsgegevens (en of je jouw zorgverzekeringspremie betaalt)
De belastingdienst mag rustig opvragen bij het ziekenhuis welke behandelingen jij gehad hebt. Dit bijvoorbeeld wanneer zij willen controleren of je echt arbeidsongeschikt bent of op die dagen echt geen privékilometers met jouw lease-auto hebt gereden. Ook het betalen van de basispremie zorgverzekering mag gecontroleerd worden.

Als je dit optelt bij alles waarvan we weten dat de fiscus het mag vragen (zoals jouw inkomen, bankgegevens, bezit van een auto etc.) wordt het toch een beetje beklemmend. Toch is er ook één ding wat ze niet mogen weten. Jouw boodschappen…

De bonuskaart blijft een grijs gebied
De belastingdienst heeft al diverse malen geprobeerd om de bonuskaartgegevens in handen te krijgen. In principe moet Albert Heijn die afstaan, tenzij je geen persoonlijke bonuskaart hebt. Als je dan de dag ervoor gaat pinnen en jouw bonusaanbieding met een anonieme kaart koopt en contant afrekent weet de fiscus niet dat je stiekem weer rookt. Eigenlijk te gek voor woorden, denk je niet?

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën