4 redenen waarom de PlayStation Classic een fail is - Apparata

4 redenen waarom de PlayStation Classic een fail is

Het idee is goed. De uitvoering is helaas een stuk minder.

Een opvallend nieuwtje eerder deze maand, Sony komt met een PlayStation Classic. De oorspronkelijke PlayStation, ook wel bekend als PlayStation X, kwam in 1994 op de markt.

Het idee van de Classic hebben ze afgekeken van concurrent Nintendo, die al jaren retro apparaten op de markt brengt. Van dat succes wil Sony een graantje meepikken en dus komen ze met een eigen retro console. Genoeg reden voor enthousiasme, al is het niet allemaal positief nieuws. Hieronder vier redenen waarom de PlayStation Classic in zijn huidige concept eigenlijk een fail is.

De opzet
De PlayStation Classic is qua ontwerp trouw gebleven aan het oorspronkelijke model. In vergelijking met het origineel is de Classic 45 procent kleiner. Tot zover het goede nieuws. Sony brengt met de Classic namelijk 20 games naar buiten. En daar moet je het mee doen. Er komen geen nieuwe games naar de console. De kans is groot dat je niet alle 20 games gaat spelen, want niet iedere titel behoort tot de persoonlijke smaak van een gamer. Bovendien heeft Sony zelf het lijstje uitgekozen. Er is geen variatie mogelijk. De volledige lijst met spellen is nog niet bekend, maar in elk geval Final Fantasy VII, Jumping Flash, R4 Ridge Racer Type 4, Tekken en Wild Arms maken deel uit van die 20. Hier zitten al drie titels tussen die ik persoonlijk niet zou spelen.

What’s new?
Zeg nu zelf, het enige nieuwe aan deze actie is dat je een fysieke console in huis kunt plaatsen. Via het wereldwijde web zijn er tal van (gratis!) emulators beschikbaar en datzelfde geldt voor de games. Een controller aansluiten op een PC is kinderspel en in dat opzicht lijkt de PlayStation Classic niet meer dan een gimmick te worden.

Geen WiFi
Sony heeft geen moeite gedaan om de PlayStation Classic van moderne snufjes te voorzien. Het apparaat komt niet met een online mogelijkheid. Dit is jammer, want door het apparaat met het PlayStation Network te verbinden zouden er tal van mogelijkheden kunnen zijn. Bijvoorbeeld het downloaden van nieuwe games.

De prijs
Voor een prijs van 100 euro is de PlayStation Classic duur te noemen. Gezien de technische beperkingen is de Classic meer een hebbedingetje voor liefhebbers dan een echte aanwinst voor in de woonkamer. Sony gaat er op deze manier flink aan verdienen, want de productiekosten komen natuurlijk niet eens dicht in de buurt van die 100 euro. Ja, je krijgt er officiële games voor terug, twee controllers, een HDMI-kabel en een grappige console. 50 euro had echter ook prima volstaan. Met die 100 euro komt het neer op een graaiactie door in te spelen op het sentiment.

UPDATE: de PlayStation Classic is officieel gelanceerd. Bekijk en oordeel zelf of hij de moeite waard is!

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën