5 redenen waarom de Bitcoin-koers niet wil stijgen - Apparata

5 redenen waarom de Bitcoin-koers niet wil stijgen

Een aantal onderliggende problemen zorgt dat de Bitcoin-koers niet meer weet terug te veren.

De maand februari was relatief positief voor Bitcoin en een kleine opleving in de (nog steeds treurige) koers deed menig voorspeller weer exotische bedragen noemen. Wat de toekomst ook gaat brengen voor John McAfee (die z’n eigen pielemuis moet gaan opeten straks), er zijn een aantal aanwijsbare redenen waarom kleine stijgingen niet door kunnen zetten naar de pieken van eind 2017.

Regulatie
Toen cryptocurrency nog het gesprek van de dag waren, werden er veel vraagtekens gezet bij de validiteit van de munten vanuit het perspectief van regelgeving. De regulatie of anderzijds stroomlijning van cryptocurrency is tot dusver dan ook uitgebleven, wat de gehele crypto-markt in een onzekerheid houdt.

Hier en daar worden smerige praktijken met betrekking tot ICO’s en Exchange Traded Fund’s aangepakt, maar echte regels zijn er niet. Onzekerheid is altijd slecht binnen economische begrippen en in de crypto-wereld is dat niet anders. Zolang wetgeving niet concreet kan zijn over deze nieuwe vorm van valuta, blijft het voor investeerders en innovators moeilijk om een weg te vinden.

Schandalen
In het verlengde van die onzekerheid zijn ook grote schandalen binnen de crypto-industrie een belangrijke factor. Hacks, blunders en andere kelderingen van de koers zorgen voor een slecht beeld van de cryptocurrency. Het lijkt wel gisteren dat iedere huisvrouw, tandarts en vrachtwagenchauffeur in cryptocurrency wilde investeren. Al het slechte nieuws heeft veel van die particulieren afgeschrokken.

Klein investeringkje
En over particulieren gesproken, die zagen munten als de Bitcoin vooralsnog als een kleine investering voor de korte termijn. Nu zorgde die gigantische opwelling in algehele interesse op de korte termijn ook voor een gigantische piek in de koers, maar voor de lange termijn is deze filosofie niet goed geweest.

Omdat iedereen binnen een zeer korte tijd een klein rendement wilde behalen, werd de markt van de Bitcoin volatiel. Iedereen wil erin, kort wachten en er weer uit. Dit zorgt voor grote fluctuaties in de koersen en niet voor een gezonde ondergrond voor de munt. Wat nou, een klein rendementje? Bitcoin verzamelen voor je pensioen zul je bedoelen!

Verdomde whales
Een van de bottlenecks van Bitcoin en veel andere cryptocurrency in het algemeen is de liquiditeit van de munt. Als het gemakkelijker was geweest om sneller munten te kopen/verkopen en als de capaciteiten van de munten groter was, zouden transacties goedkoper en sneller zijn, wat zou leiden tot meer stabiliteit.

Ook zouden whales, grote jongens die gigantische hoeveelheden cryptocurrency kopen/verkopen, op deze manier minder invloed hebben op de markt. Op het moment beïnvloeden (of zelfs manipuleren) whales de markt dusdanig dat herstel van de koers uitblijft. Tegelijkertijd heeft de kleine investeerder nauwelijks meer interesse in cryptocurrency en kopen ze liever wiet.

Marktmanipulatie
Nu, prijsmanipulatie (op kleine schaal) is bijna inherent aan cryptocurrency. Het begint bij de natuur van de technologie: Blockchain-gebaseerde munten zijn per definitie gedecentraliseerd, wat betekent dat vraag en aanbod de prijs van een munt bepalen. En het is redelijk gemakkelijk om de prijs te beïnvloeden door het aanbod en daarmee te vraag te manipuleren.

Op verschillende exchanges zijn munten verkrijgbaar voor verschillende prijzen. Als whales een munt relatief goedkoop kunnen kopen op de ene exchange waar het aanbod van de betreffende munt relatief schaars is, wordt de prijs van die munt bij andere exchanges hoger omdat het aanbod lager is. Dit zorgt voor een hogere prijs en wanneer een whale met zijn munten aan komt zetten, kan hij flink winst maken terwijl hij de koers van die dag weer sterk beïnvloed heeft.

Dit is slechts een greep uit de redenen waarom de koers van bijvoorbeeld de Bitcoin het erg moeilijk heeft. Structurele problemen zoals hard forks, market caps, prijsmanipulatie, schandalen, regulering en de veelal nog wazige toepassingen van blockchain-technologie maken het tot dusver een tendens die weinig uitzicht biedt. Dat gezegd hebbende ploetert de markt voort en zullen cryptocurrency altijd een plek in de financiële wereld blijven hebben. Welke plek kan tot dusver alleen een waarzeggen bepalen, maar mijn glazen bol is niet meer heel positief over cryptocurrency.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën