5 redenen waarom fitness trackers onzin zijn - Apparata

5 redenen waarom fitness trackers onzin zijn

Heb je zo’n hippe Fitbit of een Polar Activity Tracker? Jammer! Je hebt er namelijk helemaal niks aan. Dit zijn de 5 redenen waarom deze bandjes jou niet helpen.

1. Je wordt dik van een fitness tracker
Huh? Ja echt waar. Een nieuwe wetenschappelijke studie, gepubliceerd in American Medical Association laat zien dat mensen met een Fitbit of TomTom Touch meer aankomen dan mensen die zo’n tracker niet gebruiken. De onderzoekers van de University of Pittsburg volgden twee groepen mensen die wilden afvallen. De ene groep gebruikte actief een fitnesstracker, de ander hield handmatig de activiteiten bij.  De groep met de fitness tracker kwam aan! De verklaring: zien dat je actief bent, geeft je klaarblijkelijk extra rechtvaardiging te eten. Ach ik heb vandaag toch al 10.000 stappen gezet.

2. Fitness trackers zijn volstrekt onbetrouwbaar
Echt gebeurd: twee vrouwen maken een strandwandeling. Beiden hebben een iPhone en de app Moves. De ene vrouw heeft 4 kilometer gelopen, de ander 6 kilometer. En bij fysieke fitnesstrackers komt het ook maar al te vaak voor dat  je ineens uren hebt gefietst of gerend hebt over het water. Dus je gaat je gedrag aanpassen op basis van te optimische cijfers.

3. Fitness trackers kunnen niet rekenen
Een partijtje dubbel op de tennisbaan: 500 caloriën, wandelen met de hond: 1100 caloriën. Uurtje hardlopen: 500 caloriën. Zo maar wat gegevens uit TomTom en Moves. Er is geen peil op te trekken hoeveel energie je nu echt verbruikt met beweging. Tenminste als je moet afgaan op fitnesstrackers. Uit studie’s van de Ball State University blijkt dat fitnesstrackers of overdrijven of schromelijk onderschatten.

4. Fitness trackers zijn veel te duur
Zo’n armbandje dat niets anders doet dan je beweging bijhouden, het kost 150 euro. Beetje veel geld voor technologie die standaard in elke smartphone zit. Als je dan zonodig wilt weten hoe veel stappen je hebt gezet of hoeveel kilometer je hebt gefietst, gebruik dan gewoon je telefoon met een goede app zoals Strava of Runkeeper. Vele malen goedkoper en vaak veel beter.

5. Fitness Trackers zijn altijd leeg als je ze nodig hebt
Zo’n Fitbit meet je energieverbruik, maar helaas heeft het bandje zelf ook nog stroom nodig. Dus af en toe moet het bandje af. Of je vergeet de tracker op te laden en precies die dag heb je een mooie wandeling in het verschiet. En zeg nou zelf: zo’n bandje ziet er toch eigenlijk niet uit…

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën