5 Redenen waarom Nintendo stopt met de Wii U - Apparata

5 Redenen waarom Nintendo stopt met de Wii U

Het is maar al te duidelijk waarom Nintendo de stekker uit haar console trekt.

Meerdere bronnen melden aan Eurogamer dat Nintendo aanstaande vrijdag definitief stopt met de productie van de Wii U, de opvolger van de razend populaire Wii. Je hoeft geen kenner te zijn om te weten dat Nintendo’s laatst verschenen console geen groot succes is. Het aantal verscheepte Wii U’s bungelt op dit moment rond de 13,3 miljoen exemplaren. Ter vergelijking: van de originele Wii zijn er maar liefst 101 miljoen te vinden in de wereld.

Maar hoe is het mogelijk dat de opvolger van zo een razend populaire spelcomputer zo slecht presteert? De Wii U is al verkrijgbaar sinds eind 2012, waardoor je moeilijk kunt zeggen dat het apparaat niet de tijd heeft gekregen om zich te nestelen in de markt. Wij zetten 5 redenen voor je op een rijtje om te verklaren waarom de Wii U geen succes is geworden.

1. Een goede launch lineup is het halve werk

Vrijwel iedere gameconsole gaat gepaard met een aantal absolute must have games. Zo had de Playstation 4 een topper in huis met Killzone Shadow Fall, verkocht de Xbox One Forza Motorsport 5 als warme broodjes en had de Wii een absolute kraker met Wii Sports. Toegegeven, het is moeilijk om over het succes van laatstgenoemde launch game te komen, maar je krijgt bij de Wii U het idee dat de console betere games verdiende aan het begin. En alhoewel Super Mario Bros. U natuurlijk een tof spel is, blijft het een simpele Wii-port.

2. Aparte controller(s)
Waar je bij de meeste consoles alles kunt spelen op één controller, is het bij de Wii U flink zoeken geblazen welke controller het meest geschikt is om je games op te spelen. Zo heb je naast de ‘standaard’ gamepad met ingebouwd scherm ook de Wii remote, een Pro Controller die veel weg heeft van de GameCube controller en nog veel meer. Er zijn maar weinig consoles die zoveel controllers nodig hebben om fatsoenlijk alle games te kunnen spelen.

3. Matige hardware
Op het gebied van grafische kracht bevindt de Wii U zich tussen de huidige en vorige generatie spelcomputers in. Dat mag in theorie dan niet heel schokkend zijn, maar een console die weinig beter presteert dan een 6 of 7 jaar oude PS3 of Xbox 360 (op het moment van de lancering) is verre van positief te noemen. Zeker toen een jaar later Sony en Microsoft op de proppen kwamen met hun eigen opvolger werd de ondermaatse grafische kracht van de Wii U volledig blootgesteld. En dat maakt het porten van games er zeker niet makkelijker op, waardoor de console al snel achterop is geraakt met mainstream games.

4. Weinig steun van buitenaf
Met laatstgenoemde punt stuiten we op het volgende gebrek van de console: de steun van derden. Alhoewel Nintendo zijn best heeft gedaan om veel toffe games te maken voor haar eigen apparaat, zagen andere ontwikkelaars er al snel van af om hun games te downgraden om het speelbaar te maken op de Wii U. En dat is een doodsteek voor een console wanneer je casual gamers wilt aantrekken.

5. Wii who?

Last but not least moet er toch wat gezegd worden over de naam van de console. Deze is niet alleen weinig spectaculair, maar maakt ook niet duidelijk wat de console nu precies is (of was): een volwaardige opvolger van de Wii, of slechts een kleine upgrade zoals Sony met de Playstation 4 Pro? Door het de Wii 2 te noemen, zou het voor iedereen een stuk duidelijker zijn geweest…

Alhoewel het tijdperk van de Wii U ten einde lijkt, is er nog genoeg plezier te beleven voor alle Nintendo-fans. De nieuwe gameconsole Nintendo Switch moet de markt gaan veroveren. De spelcomputer wordt naar verluidt volgend jaar officieel gepresenteerd.

[gv data=”YA3NqiOFekk”][/gv]

Heb je zelf nog een idee waarom de Wii U is geflopt? Laat het ons weten in de comments!

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën