7 veelgestelde techvragen, en de antwoorden - Apparata

7 veelgestelde techvragen, en de antwoorden

Hoewel we dagelijks onze smartphones en computers gebruiken, blijven sommige dingen voor velen nog steeds onduidelijk. Dit zijn zeven van de meest gestelde techvragen, inclusief de antwoorden.

Lifehacker zette een aantal vragen op een rijtje die ze keer op keer gesteld kregen. Daar kozen wij de beste acht uit, en vulden de antwoorden in sommige gevallen aan. Komen familieleden altijd naar jou toe met hun techvraagjes? Dan kun je ze vanaf nu dus goed te woord staan.

01. Wat is er mis met het gebruiken van gratis WiFi-netwerken?

Tegenwoordig lijkt er bijna overal wel gratis WiFi op te duiken, maar hoewel dit gratis alternatief voor je 3G-netwerk misschien aantrekkelijk klinkt, brengt het ook de nodige gevaren met zich mee. Zelfs als een WiFi-netwerk een wachtwoord heeft, wil dat nog niet zeggen dat je veilig bent van de andere mensen die er gebruik van maken. Dit soort publieke netwerken staan erom bekend dat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt om te achterhalen wat je aan het doen bent, en dat zelfs je gegevens en wachtwoorden ermee gestolen kunnen worden. Heb je het gevoel dat iemand mee zit te spieken? Zo check je of iemand misbruik maakt van jouw wifi-netwerk.

02. Moet ik USB-Sticks echt iedere keer veilig verwijderen?

Er is een optie om een USB-Stick veilig uit te werpen, die aan kunt klikken voordat je de stick uit je pc trekt. Wij kennen niemand die dit doet, al heeft dit wel zijn voordelen. Dit heeft te maken met Write Caching. Soms zegt je pc al klaar te zijn met het overzetten of kopiëren van bestanden, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Dan wacht je computer stiekem totdat er wat andere taken zijn om te volbrengen, zodat ze allemaal tegelijk gedaan kunnen worden. Dit heeft een positieve invloed op de prestaties van je pc, maar als je onverwachts jouw USB er al uittrekt, kan dit problemen opleveren. In het ergste geval kun je zelf de data kwijtraken. Windows staat erom bekend deze situatie te vermijden, maar OS X en Linux maken zich hier vaker schuldig aan. Misschien moeten we dus toch maar wat vaker op die ‘veilig uitwerpen-optie’ klikken.

03. Wat doen virussen, Trojaanse paarden en Malware nu eigenlijk?

Virussen zijn slecht, dat is algemeen bekend. Maar weinig mensen weten wat ze nou eigenlijk doen met de bestanden op je computer. Virussen verspreiden zich als een echt virus over je computer, door zichzelf steeds te kopiëren en de pc langzaam maar zeker te infecteren. Trojaanse Paarden hebben ook een toepasselijke naam gekregen. Deze programma’s zien er namelijk heel onschuldig uit, maar bevatten stiekem code die wat anders doet, zoals iemand anders jouw pc laten besturen. Een goed antivirus programma is dus nog steeds net zo belangrijk als vroeger.

04. Hoe kan ik aan een mail zien dat het spam is?

Sommige spam-mails zijn wel heel doorzichtig (‘We willen je 98 miljoen euro geven, dus geef je bankgegevens’), terwijl anderen het slimmer aanpakken. Soms zien deze phishingmails eruit als echte berichten van je bank, die je vragen om je rekeningnummer te wijzigen. In dit soort gevallen kun je in veel gevallen spelfouten in de tekst ontdekken en ook de URL moet alarmbellen laten rinkelen. Deze URL lijkt namelijk verdacht veel op de daadwerkelijke website, maar verschilt net teveel om echt te zijn. Als een linkje niet verwijst naar ING.nl maar naar 1NG.nl, dan weet je dat er iets niet in de haak is.

05. Waarom zijn sommige HDMI-kabels zo vreselijk duur?

Een populair fabeltje in de hedendaagse techwereld is dat duurdere HDMI-kabels ook daadwerkelijk beter zijn. Deze kabels hebben gouden connectors, wat vroeger ook echt voor betere videobeelden zorgde. Tegenwoordig, met USB en HDMI, maakt dit gouden laagje echter niets meer uit. De goedkoopste kabel levert een kraakhelder signaal op, dus als je weer op zoek gaat naar een nieuwe kabel, let dan alleen op de lengte ervan en ga vervolgens voor de goedkoopste variant.

06. Waarom moet ik steeds mijn router opnieuw opstarten?

Zodra je internetsignaal het begeeft, rennen veel mensen direct naar de stekker van hun stopcontact. Het klassiek trucje van het unpluggen van je router werkt namelijk nog steeds heel goed. Dit komt omdat dit een scala aan verschillende probleempjes op kan lossen. Misschien is hij overbelast door teveel verkeer (als je bijvoorbeeld teveel Torrents aan hebt staan), of is het gewoon een slechte router. Tien seconden wachten totdat je de kabel weer in het stopcontact stopt heeft overigens ook nog een verklaring. Na tien seconden weet je namelijk zeker dat alle capacitors in je router uit zijn. Sommige LEDlampjes houden bijvoorbeeld nog een lading vast, ook als ze geen stroom meer krijgen. Na tien seconden is je router volledig uitgeschakeld en kun je hem dus ook weer volledig opnieuw opstarten.

07. Word ik opgepakt als ik een film illegaal download?

Met het nieuwe Nederlandse downloadverbod lijkt het ineens een stuk riskanter om een film illegaal van het internet te plukken. In werkelijkheid valt dit reuze mee. Stichting BREIN, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de wet, heeft namelijk aangegeven niet achter de individuele downloader aan te gaan. Vooralsnog is de wet vooral bedoeld om illegale downloadsites op zwart te zetten. Langzaam maar zeker wordt het dus misschien moeilijker om gratis te downloaden, maar op dit moment komt de politie nog niet je deur platlopen als je een torrentbestand activeert.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën