8 manieren om je energierekening te verlagen - Apparata

8 manieren om je energierekening te verlagen

Niemand betaald graag veel geld terwijl het eigenlijk niet nodig is. Maar iedereen heeft wel energie nodig. De kosten lijken redelijk vast te liggen, toch zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om die rekening naar beneden te krijgen.

Niet alle dingen van deze lijst zijn goedkoop, maar allemaal gaan ze onder de streep verschil maken in hoeveel je betaald om je gadgets (en huishouden) in leven te houden. En meer geld per maand overhouden wil iedereen wel, lijkt ons zo.

1. Zonne-energie
Het lijkt raar om heel veel geld uit te geven om uiteindelijk geld uit te sparen, maar zie het als een investering. Zonnepanelen op je dak ziet er misschien niet echt geweldig uit, maar met de juiste plaatsing kunnen ze je wel geld gaan opleveren. Helaas zit er geen subsidie meer op de dingen, maar wat vlug rekenwerk zou je kunnen vertellen of ze het geld waard zijn. Plus, je krijgt dat warme gevoel van binnen dat je duurzaam bezig bent, en de stroom zal ook zo snel niet meer uitvallen (overdag).

2. LEDjes
LEDjes zijn cool. Ze zijn klein, passen overal in, en worden gelukkig steeds goedkoper. Financieel heeft het weinig zin om meteen alle gloeilampen te vervangen met LEDs, maar als er eentje kapot springt, waarom niet? Ze blijven koeler, verbruiken minder energie, en omdat ze in allerlei vormen passen zijn er serieus funky lampen te koop die van deze techniek gebruik maken.

3. Doe een trui aan
De dagen worden weer korter, en dat betekend dat de verwarming weer overuren moet gaan draaien. Maar in plaats van de thermostaat omhoog te draaien kan je ook gewoon een trui aantrekken als je het koud hebt. Of kom van je togus af en ga iets doen, daar krijg je het ook warm van.

4. Koop schakelbare stopcontacten
Veel mensen denken nog steeds dat als een apparaat uit staat deze geen stroom verbruikt. Helaas is dat niet meer zo, veel dingen hebben ook in standby nog een aardig energieverbruik. Je kan natuurlijk steeds overal de stekkers uit trekken, maar veel makkelijker is het om te investeren in stekkerdozen met een knopje er op. Klaar met tv kijken? Knopje om en het entertainmentsysteem verbruikt geen energie meer. Vergeet ook de laders van laptops en telefoons niet, die blijven gewoon actief als ze aangesloten zijn.

5. Sluimerstand
We houden van onze computers, en het liefst zitten we er de hele dag achter. Maar wat als we er niet achter zitten? Zetten we dan netjes het beeldscherm uit en de pc in slaapstand? Of laten we eerst nog een paar uur een screensaver aan een lege kamer zien? Bedenk eens of het echt zin heeft dat het ding zo veel aan staat, en overweeg om in te stellen dat deze vanzelf uit gaat of in slaapstand gaat na een bepaalde periode van inactiviteit.

6. Upgrade
Ook dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar als het op witgoed en elektronica aankomt kan je er redelijk vanuit gaan dat elke nieuwe generatie minder stroom verbruikt dan de vorige. Denk hierbij niet alleen aan dingen met een accu zoals laptops en telefoons, maar ook de koelkast. Heb je nog een oude koelkast staan te snorren waarvan je het zonde vindt om deze weg te doen? Overweeg het toch eens, want dat ding staat aardig elektra op te knagen in vergelijking met een nieuwe.

7. Tochtstrips
Er gaat verbazingwekkend veel energie verloren door de voordeur. Een setje tochtstrips kost weinig, en kan op jaarbasis best wel wat schelen. Denk er ook aan om binnendeuren van ongebruikte vertrekken te sluiten, dat scheelt ook weer wat qua warmte in andere kamers. Denk ook eens na of de radiator in elke kamer wel zo hoog moet, of dat je eigenlijk je suf stookt aan een kamer waar je twee keer per dag komt.

8. Verhuis
We raden uiteraard niet aan om te verhuizen puur om een lagere energierekening te krijgen, maar als je toch in de markt bent kan je wel op bepaalde zaken letten. Kleine huizen verbruiken minder energie dan grote huizen. En des te hoger het plafond des te meer er gestookt moet worden. Ook zaken zoals dubbelglas (gelukkig redelijk standaard tegenwoordig) en HR-ketels kan je meenemen in je overweging.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën