95% internetters krijgt niet de beloofde snelheid

Niet heel verrassend, wel verhelderend: miljoenen Nederlanders claimen dat ze niet de beloofde snelheid krijgen.

‘Grof Schandaal’

Uit een onderzoek van Breedbandwinkel onder 50.000 internetters blijkt dat 95% van de ondervraagden niet de down- en uploadsnelheid haalt die beloofd wordt door internetproviders. Meer dan de helft van de klanten krijgt zelfs minder dan de helft van de beloofde snelheid. Directeur Peter van Wezel van Breedbandwinkel vindt het een grof schandaal dat bijna iedereen zo wordt benadeeld. In extreme gevallen krijgen consumenten volgens Van Wezel nog geen 15% van de snelheid waarvoor ze betalen.

Wifi is het probleem

Ziggo, de kabelaar die het minst slecht uit de test komt, spreekt het onderzoek tegen. Ze claimen dat de vertraging wordt veroorzaakt door het gebruik van wifi-routers. Van Wezel onderschrijft dit deels, maar zegt dat veel buiten de consument om verloren gaan. Voornamelijk bij adsl en vdsl. Hier worden vaak koperen kabels gebruikt om de afstand tussen centrale en consument te overbruggen. Bij glasvezel- en kabelinternet maakt de afstand amper uit.

Neelie Kroes, Eurocommissaris voor Digitale Zaken, doet al langer onderzoek naar afknijpende telecomproviders. Wellicht dat ze isp’s ooit nog eens op de vingers tikt, of met regelgeving komt.

Iemand die zich herkent in het onderzoek en maar amper de beloofde internetsnelheid haalt?

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën