A.I. gaydar: Deze computer identificeert homo's en hetero's - Apparata

A.I. gaydar: Deze computer identificeert homo’s en hetero’s

Mocht dit doorontwikkeld worden, dan kun je je familie niet langer voor de gek houden.

Het klinkt als een verontrustende scene uit een sci-fi-film over een dystopische toekomst, maar onderzoekers van de Stanford University zeggen daadwerkelijk een computer te hebben ontwikkeld, die aan de hand van een foto kan zien of je gay of hetero bent, zo meldt Economist.

Werkwijze
Om de resultaten van de A.I. goed in beeld te brengen, is het belangrijk om de werkwijze van de wetenschappers erbij te vermelden. Zo hebben de heren Kosinski en Wang aan de hand van talloze foto’s van de profielen van mensen op een datingsite de computer geleerd wie al dan niet homoseksueel is. Langzaam maar zeker begon de A.I. een patroon te herkennen.

De resultaten zijn indrukwekkend, zo melden de onderzoekers in hun publicatie: “Op basis van een enkele foto kan [de software] in 81 procent van de gevallen correct onderscheid maken tussen homo- en heteroseksuele mannen, en in 71 procent van de gevallen bij vrouwen.” Dat is een stevige score, maar er zit uiteraard een kleine ‘maar’ aan. De computer moet namelijk kiezen tussen twee foto’s, waarbij er dus in (gemiddeld) 76 procent van de gevallen goed ‘gegokt’ wordt. Die 76 procent is dus op basis van een 50/50 kans dat een computer het sowieso goed gokt.

Ongenuanceerd
Hoewel het dus een indrukwekkende vondst is, het identificeren van seksualiteit op basis van één foto, zitten er wat haken en ogen aan de werkwijze van de onderzoekers. Dat stellen ze in de paper zelf overigens ook. De keuze tussen 2 foto’s maakt het voor de computer ietsje makkelijker. Ook werden bi- en transseksuelen niet meegenomen in het proces, en werden alleen blanke mannen en vrouwen opgenomen in de software.

Bij een ietwat meer praktische test schotelde de onderzoekers de A.I. 1000 foto’s voor, 7 procent daarvan was homoseksueel. Als vervolgens gevraagd werd welke 100 personen het meest waarschijnlijk gay waren, had de computer het in 47 van de maximaal 70 instanties goed. De andere 23 personen werden dus niet geïdentificeerd.

Nu zijn de toepassingen van een dergelijke kunstmatige intelligentie uiteenlopend en vooral verontrustend. Mocht de technologie in de verkeer handen vallen, dan kunnen er op z’n minst ongemakkelijke situaties ontstaan, maar in het slechtste geval zou het voor verschrikkelijke doeleinden gebruikt kunnen worden. Toch is het ook een gigantische doorbraak op het gebied van A.I., want met een beperkte werkwijze is dus al een behoorlijk degelijke machine te maken die gemakkelijk mensen kan categoriseren.

Wat denk jij, is het een technologische vooruitgang en een noemenswaardige ontwikkeling, of zie jij het nut er niet van in of ben je zelfs bang voor de toepassingen van een dergelijke A.I.? Laat het weten in de comments.

Meer interesse in kunstmatige intelligentie? Check dan dit computerkoppel dat een eigen taal bedacht of lees hier hoe A.I. en codeerkunstjes worden toegepast in videogames.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën