Absurd: Chrome connect je al gauw met 20+ andere landen - Apparata

Absurd: Chrome connect je al gauw met 20+ andere landen

Er kunnen tot wel 4000 verschillende informatiestromen tot stand kunnen komen door te browsen met Chrome.
Foto @TheVerge/LittleSnitch

Dat er af en toe communicatie tussen computers in andere landen is, zit diep in de fundering van het internet gegoten. Toch zal het je wellicht verassen dat een beetje computeren al gauw duizenden en duizenden connecties maakt met – zo nu en dan behoorlijk schimmige – buitenlandse pc’s.

Door middel van tracking app Little Snitch onderzocht een redacteur van The Verge wat er precies gebeurt wanneer je programma’s gebruikt die verbinding maken met het internet. De tool laat zien waar zekere informatie van jouw computer naartoe gestuurd wordt, handig verpakt in een overzichtelijke wereldkaart.

Connecties

En er wordt nogal wat informatie over en weer gestuurd. “Over een periode van een paar dagen maakte mijn computer duizenden connecties verdeeld over 21 verschillende landen.” Sommige connecties zijn relatief gemakkelijk te verklaren: “Het draaien van Spotify zorgde voor een constante stroom aan pings naar Zweden en het uitvoeren van zelfs de kleinste taken in MacOS zorgde voor een ’telefoontje’ naar San Fransisco.”

De redacteur gaat verder: “De raarste connecties werden veroorzaakt door mijn Chrome browser. Little Snitch pikte ’tracking systems’ van derden op die het moderne web ondermijnde. Bijna elk programma verstuurt een paar verdwaalde stukjes info – soms naar analytics-servers en soms naar plugins van derden. Waar Slack [semi-professioneel chat/to-do-app] en Steam een paar dozijn domeinen aansprak, maakte Chrome contact met tot wel 4000 adressen.”

Wat ga je doen dan?

De ondervindingen zijn waarschijnlijk voor de meesten die al heel hun leven computers gebruiken tegelijkertijd zeer schokkend en vanzelfsprekend. Ja, internet is in beginsel het onderling communiceren van talloze computers. Toch moet het browsen op internet een beetje transparant blijven, nietwaar? Tuurlijk, als ik Spotify gebruik maakt mijn pc contact met servers in Zweden. Okay, een site wordt gehost in een serverpark in China. Maar waar houdt een verklaarbare omweg op en begint obscure inmenging van derden?

Toch zit er een zekere onvermijdelijkheid in het moderne internet gebakken. Privacy is lang niet meer zo dierbaar voor ons en nadelige bijkomstigheden zijn niet te omzeilen. The Verge: “Ik kan verdachte domeinen blokkeren wanneer ik wil. Ik hoef slechts op een rode knop te drukken. Maar wat voor schade richt ik hiermee aan? Willekeurige processen stoppen is vragen om problemen; Zeker omdat centrale functies vaak heel slecht gelabeld worden.”

Je hebt dus geen idee waar je jezelf van probeert af te schermen, ook al heb je de tools om het gevisualiseerd te krijgen. “Nog erger is het feit dat ik geen idee heb wat ik probeer te stoppen. Waarom zou ik een Chinese CDN [netwerk van proxy-servers] blokkeren als er nog vijf andere processen lopen die gebruik maken van een privénetwerk?”

Kortom, je kunt je er tegen verzetten maar veel nut zal het niet hebben. Toch is het ietwat angstaanjagend om te realiseren dat – terwijl ik dit aan het tikken ben – allerlei informatie wellicht naar China, Rusland, Zweden, de Verenigde Staten, Japan, Brazilië, Oostenrijk, Duitsland, Estland, India, Canada en nog tien andere landen gestuurd wordt…

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën