ACM: koop niet zomaar spullen via sociale media

Bijgewerkt op:

Je kunt leuke dealtjes vinden, maar pas wel op.

Met de opkomst van internet werd een site als Marktplaats een begrip in Nederland. De vertrouwde site om tweedehands spullen op de kop te tikken. Nu sociale media steeds meer geïntegreerd is, kiest men vaker om te handelen op een platform als Facebook in plaats van Marktplaats. Er hoeft geen emailverkeer plaats te vinden en een afspraak is zo gemaakt.

Hier schuilt echter ook een gevaar. Daar waarschuwt toezichthouder ACM voor met een nieuwe campagne. Zo probeert de ACM mensen bewust te maken om geen impulsaankopen te doen. Verkopers kunnen na afloop plots verdwijnen op een sociaal netwerk. Achteraf contact is niet mogelijk en jij zit met de gebakken peren. Denk dus goed na voordat je een aankoop doet.

Koop je bijvoorbeeld een tweedehands smartphone, vraag dan om een uitgebreide demonstratie. Test alle features en of de smartphone technisch in orde is. Eenmaal betaald is er immers geen weg meer terug. De ACM moedigt mensen ook aan om research te doen. Bijvoorbeeld door te checken of een opgegeven telefoonnummer of adres wel klopt.

Er zijn geen cijfers bekend over oplichtingen via verkopen op sociale media. Mede omdat dit achteraf lastig te achterhalen is, zullen eventuele cijfers nooit een goed beeld kunnen schetsen. Daarom: let op!

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën