Al het leed in de wereld komt door Excel - Apparata

Al het leed in de wereld komt door Excel

Het digitale rekenbladprogramma van Microsoft heeft ons naar de rand van de afgrond gebracht.

Voor wie Excel een té moeilijk programma vind: je staat hierin beslist niet alleen. Een foutje in een Excel-sheet is gauw gemaakt, meestal zonder ernstige gevolgen. Maar wat als de top van het zakenleven blundert met het invoeren of copypasten van data in Excel? Dan zijn de gevolgen soms net wat groter, of zeg maar gerust rampzalig. CNN heeft de grootste fails verzameld en gepubliceerd.

Het meest recente Excel-incident is die van Harvard-professors Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff. In het onderzoek Growth in Time of Debt werd een error gemaakt bij de invoer van data, waardoor overheidsuitgaven onterecht werden gekoppeld aan de lage economische groei. Pijnlijk, zeker omdat ze er het boek This Time is Different op hebben gebaseerd, dat een bestseller werd, maar nu niet echt kloppend blijkt.

CNN schrijft:

Reinhart and Rogoff in their 2010 paper claimed that when a country’s debt hits 90% of its GDP, economic grows slows dramatically. The two Harvard professors said the conclusion was based on looking at the debt levels of dozens of countries going back to the 1800s. But according to a new paper from three economists at Amherst, a coding error in the Harvard professors’ spreadsheet completely excluded the first five countries in their dataset, including Australia and Canada, from their calculations. The error, along with some other potential mistakes (which the professors refute), caused the professors to conclude that on average, countries in the 90% plus category tended to see their economies shrink -0.1% a year, according to the Amherst researchers. In fact, the economies grew 2.2%.

Van rekenmodellen bij JPMorgan Chase waarbij leningen foutief werden beoordeeld omdat er een verkeerde handeling werd uitgevoerd, met een miljardenverlies tot gevolg, tot een Excel-foutje bij de overheid van Utah waardoor het aantal leerlingen in publieke scholen niet correct werd ingeschat met een tekort van $25 miljoen. Of hypotheekboer Fannie Mae die in 2003 $1,3 miljard teveel winst maakte door een spreadsheetfoutje. Alles wordt afgeschoven op kantoorklerken die er niet in slaagden Excel foutloos te gebruiken. Lees het op CNN.com.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën