Amazon-personeel belazert je voor smeergeld

Onethische praktijken bij de webwinkelgigant.

Reviews in online winkels zijn altijd een beetje sketchy, maar een onderzoek van de Wall Street Journal concludeert wel iets heel naars. Amazon-personeel zou massaal worden omgekocht om winkeliers te helpen, terwijl jij en ik flutproducten aanschaffen via de webwinkel.

De webwinkelgigant belazert je tot op heden op twee manieren. Enerzijds kochten winkeliers informatie van medewerkers over het zoekgedrag van klanten. Dit houdt in dat winkeliers (die hun producten via Amazon aanbieden) insider informatie konden krijgen over wat veel gezocht en gekocht werd. Hierdoor wisten sommige winkels op oneerlijke manieren waar ze op moesten inzetten en zelfs wat voor prijs ze eventueel zouden kunnen vragen.

Anderzijds werden medewerkers van het bedrijf van de rijkste man op aarde omgekocht om negatieve recensies te verwijderen. Het hele recensie-systeem is in wezen de enige manier om een indicatie van de kwaliteit van een product te krijgen. We zullen er maar van uit gaan dat de helft neprecensies zijn, maar het handjevol oprechte (negatieve) feedback werd dus tegen betaling van het platform afgehaald. Die betalingen waren uiteenlopend van een paar tientjes tot wel tweeduizend dollar.

Het zou vooral om medewerkers in China gaan; deze immorele praktijken zouden vooral in het Aziatische land plaatsvinden. Amazon zou in mei van dit jaar al een onderzoek zijn gestart en laat in een statement weten dat medewerkers die zich niet aan de ‘ethische standaarden’ van het bedrijf houden, ontslag en juridische gevolgen riskeren. Leuk en aardig, maar zie jij maar eens je geld terug te krijgen voor een flutproduct.

Ondertussen wijkt Amazon af van de gebruikelijke routes en zet de webwinkel had in op videocontent. Zo zetten ze hoog in op de serie Jack Ryan, pompen ze kolossale hoeveelheden geld in hun antwoord op Game of Thrones en kapitaliseren ze op de bekendheid van hun aankomende hitshow door een connectie tussen de betreffende films en de serie te maken.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën