Amsterdammer verhuurt huis met Airbnb, krijgt 74K boete

Bijgewerkt op:

De Amsterdamse Melle van den Berg vertelt zijn verhaal als waarschuwing voor alle andere Airbnb-gebruikers die geen boete van 74.000 euro opgelegd willen krijgen.

Woningcorporaties hebben naar verluid simpelweg niet de mankracht om te controleren of huurders van een sociale huurwoning hun huis uitlenen via diensten als Airbnb, maar als ze je pakken, ga je blijkbaar goed nat. Het overkwam Melle van den Berg, zo schrijft het Parool, die er achter kwam dat een recherchebureau onderzoek naar hem had gedaan omdat hij zijn woning illegaal zou uitlenen aan anderen om een zakcentje bij te verdienen.

‘Overdreven’
Van den Berg vindt de aantijging van ‘woningfraude’ nogal overdreven, hij verhuurde zijn huis alleen als hij en zijn vriendin zelf op vakantie waren, in tijden waarin de twee Amsterdammers het financieel niet breed hadden. In die tijd kwamen onder anderen verschillende stelletjes en een Fransman over de vloer, die de woning vonden via Airbnb, een dienst die toeristen een alternatief geeft voor (vaak dure) hotels. De boete van 74K heeft Van den Berg overigens nog niet betaald: “Ik heb ze een brief geschreven waarin ik vertelde dat ik het er niet mee eens was. Nooit meer iets van gehoord.”

In een reactie laat Airbnb weten dat het bedrijf graag samenwerkt met gemeenten, maar dat de verhuurder altijd zelf wel moet checken of ze hun huis volgens de regels kunnen verhuren. Je woning uithuren waar je zelf voor een gedeelte gesubsidieerd in woont, mag simpelweg niet, al doen veel mensen dat dus wel.

Tags

Tags:

Bram van Otten

Bram van Otten

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram van Otten

Populaire artikelen

Populaire categorieën