Android krijgt onderling apps delen zonder Play Store - Apparata

Android krijgt onderling apps delen zonder Play Store

Offline apps delen? Doet me denken aan de infrarood-tijden waarin liedjes draadloos gedeeld werden.

Google is een beta gestart waarbij gebruikers van Android onderling apps kunnen delen, zonder dat de Play Store daar aan te pas komt. Het zogenoemde ‘peer-to-peer’-delen zou de manier waarop we aan apps komen drastisch kunnen veranderen. Of is het slechts een nutteloze functie waar niemand gebruik van zal maken?

Google is al sinds afgelopen zomer bezig om een nieuwe vorm van beveiliging voor apps te ontwikkelen. Door middel van beveiligings-metadata kan het bedrijf controleren of er niet aan apps is gesleuteld en of de apps dus authentiek zijn. Dat opent nieuwe deuren voor de zoekgigant.

Met die metadata kan Google namelijk offline controleren of een app daadwerkelijk authentiek is. Dit maakt het offline delen van apps mogelijk. Vooral in landen waar internetconnectiviteit nog geen voorrecht is gaat dit een ontzettend handige functie zijn.

Wanneer een gebruiker een app deels met een andere gebruiker, wordt de betreffende app toegevoegd aan de Play Store app-lijst, waarna Google dus de bestanden controleert. Vervolgens kan die gebruikers de app (als het goed is lekker gebruiken) en wanneer hij weer online komt, zoekt de Play Store zoals we gewend zijn naar updates.

Het grootste probleem is op dit moment daarentegen aanbod. Google aankondiging onthult gelijk dat dit niet een simpel systeem is; in eerste instantie is filesharing-platform ShareIt de enige app waarbij het mogelijk is om deze peer-to-peer te delen. Files Go by Google en Xender zouden volgens het miljardenbedrijf in de komende wekend beschikbaar worden met de nieuwe functie.

Ondertussen verwijdert Google een bekende functie van hun Pixel 3-smartphone. Ook werd de maker van Android recentelijk gedwongen meer geld te vragen voor hun services, wat mogelijk grote gevolgen. gaat hebben voor de Europese smartphone-markt. Tot slot lees je in dit artikel alles over de 100 meest waardevolle merken. Spoiler alert: Google staat héél hoog op die lijst.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën