Apex beginners guide: de basis in 7 stappen - Apparata

Apex beginners guide: de basis in 7 stappen

De basis van Apex Legends, ingekookt tot zo’n 1200 woorden.

Apex Legends knalde een kleine week geleden onaangekondigd de wereld in en heeft sindsdien het battle royale-genre bij de ballen. Niet gek dus, dat jij de game ook wilt proberen (het is immers gratis). Het kan daarentegen een beetje overweldigend zijn om te beginnen vanwege de nieuwe mechanieken en bijzondere features. Geen zorgen, wij helpen je met 7 stappen om zo een Apex predator te worden.

Karakter kiezen
Apex begint zoals elke andere BR-game met het drukken op ‘Play’. Doorgewinterde gamers zien daarentegen een nieuw scherm. Nadat je in een squad met twee andere spelers bent geplaatst, moet je een karakter kiezen. Dat kan een beetje verwarrend zijn omdat je geen idee hebt wat ze allemaal kunnen. Geen zorgen, afhankelijk van op welke console (of PC) je de game speelt, zie je rechts onderin de knop om informatie over de personages te krijgen.

Er is daarentegen één belangrijk aspect: het maakt geen zak uit welk karakter je kiest. Alle personages gebruiken dezelfde wapens en de basis van de gameplay met de karakters is hetzelfde. Ieder personage heeft een passieve ability, een tactical ability (Q op de PC, linker bumper op consoles) en een ultimate ability (Z op PC, LB+RB op console). Het leren kennen van die abilities kan maar op één manier: door ze te gebruiken.

De compositie is niet zo heel belangrijk, zeker aan het begin van je Apex-carrière. Probeer de verschillende karakters en leer je speelstijl kennen. In een notendop zijn Gibraltar en Caustic stevig en log (defensief of in hinderlaag heel goed), Bangalore, Bloodhound, Wraith en Mirage zijn mobiel en agressief (offensief heel goed) terwijl Pathfinder en Lifeline ondersteuning bieden door middel van respectievelijk ziplines en healing (items).

[gv data=”oQtHENM_GZU”][/gv]

Landen en plaatsing
Er zijn nu al genoeg guides te vinden voor waar je moet landen, maar er zijn een paar simpele tips die je kunnen helpen: plekken recht op de route van het vliegtuig zijn druk bevolkt; daar krijg je snel actie maar de kans dat je er heelhuids weg komt is iets kleiner. Verder vliegen betekent vaak rustiger beginnen en eventueel een killer loadout bij elkaar sprokkelen. Let op de gekleurde rooksporen van andere teams, zo krijg je een idee van waar de rest landt.

Daarbij zijn er twee nuances. Er vliegt altijd een ‘supply ship’ rond; een groot schip waar goede loot spawnt. Als je daarop kunt landen kun je wat goede spullen krijgen, maar verwacht niet dat je de enige bent. Blauw gemarkeerde gebieden hebben een grote kans dat er een ‘drop pod’ landt; een cabine met goede gear. Overigens staat bij iedere locatie onder de naam welke tier loot je daar kunt verwachten.

Mocht je op een karige plek terecht zijn gekomen, geen zorgen. Door te kruipen terwijl je sprint doe je een ‘slide’. Van een berg glijden maakt je ontzettend snel en moeilijk te raken. Ziplines zijn ook een handige manier om weg te komen (of aan te vallen). Grote verticale ziplines zijn verspreid over de map. Een rode ballon markeert zo’n specifieke zipline. Zip helemaal naar boven om wederom in ‘glide modus’ te gaan; zo redeploy je snel en dat zonder over de grond te bewegen.

Looten
Looten is ontzettend makkelijk in Apex. Attachments en dingen als armor en helmen worden automatisch in een leeg slot toegewezen. Afhankelijk van de tier van het item (grijs=common, blauw=rare, paars=epic en geel=legendary) upgrade je ook automatisch. Je pakt nooit per ongeluk een slechter item op. Als je niets aan een item hebt (je hebt dezelfde scope, een attachment past niet op je gun of je hebt iets beters) dan staat dat aangegeven met een rode cirkel met een streep erdoor. Je wilt immers zo weinig mogelijk tijd naar een menu kijken dus snel en dynamisch looten is belangrijk. Pro tip: als je een vijand doodt en zijn loot pakt, kun je (ondanks het menu op je scherm) nog steeds bewegen. Zo ben je moeilijker te raken.

Verder staat naast iedere gun welk soort ammunitie er in gaat. De kogels zijn tevens met een kleur gemakkelijke te onderscheiden. Bij de beschrijving van ieder item staat of het eventueel compatibel is met een wapen terwijl andere items (zoals health packs, schild-boosters etc.) opstapelen. Dat is aangegeven met een balkje onder ieder item in je inventory.

Health en armor
Het armor-systeem is een belangrijk aspect van Apex. Spelers hebben in beginsel 100 HP en met een volle set armor kan dat opgekrikt worden naar 200 HP. Kortom, het managen van je armor kan je in beginsel dubbel zo sterk maken als je tegenstander. Focus je dus niet alleen op het oprapen van de beste wapens.

Gewone body armor heeft 2 balkjes (25 armor (HP) per balkje), blauwe armor is goed voor 3 balkjes en paarse armor heeft 4 extra HP-slots. Legendary armor geeft je tevens 100 extra HP, maar komt ook met extra perks (zoals bijvoorbeeld sneller healen). Armor kan weer ‘opgeladen’ worden met shield chargers terwijl je leven weer aangevuld kan worden met een Syringe of Medkit.

In dit artikel kun je alle damage per wapen opzoeken voor absolute informatie. Doorgaans is het redelijk standaard: headshots doen extra damage, shotguns zijn goed voor dichtbij, SMG’s schieten snel maar doen weinig damage, LMG’s zijn log maar sterk en snipers schieten langzaam maar doen veel damage. Simpel!

[gv data=”Kw2SpMIxtyU”][/gv]

Communicatie
Naast personages en ontzettend gestroomlijnd looten is communicatie een andere onderscheidende factor van Apex. Omdat je altijd met twee andere spelers speelt, is communicatie natuurlijk de sleutel. Nu kan niets op tegen een microfoon, maar voor de verlegen of microfoonloze gamers onder ons is het ping-systeem geïntroduceerd.

Met de rechter bumper op console of de middelste muisknop op PC ping je iets. Dat ‘iets’ kan letterlijk alles zijn, en je personage roept het. Twee keer klikken markeert in de wereld een vijand, terwijl eenmaal klikken een looproute suggereert. Je personage zegt precies wat je aanwijst en zo hoeven je medespelers soms niet eens te kijken. Gebruik deze functie eerder te veel dan te weinig!

Een paar pro tips: ping wapens om aan je team te laten weten dat er een specifiek wapen voor het oprapen ligt, ping open deuren om te zeggen dat er iemand geweest is en houd de ping-knop ingedrukt om een menu te krijgen voor niet-contextuele pings. Zo zeg je dingen als ‘ik verdedig hier’ of ‘ik ga hier looten’. Oh, en ping in je menu bijvoorbeeld een wapen om naar die specifieke ammo te vragen of druk op een attachtment-slot om die specifieke attachment te vragen.

Vechten
Aaah vechten, iets wat gamers maar al te graag doen in de virtuele spelwerelden. In Apex is dat zoals hierboven al een beetje beschreven relatief simpel. Lichaam = ouch, hoofd = extra ouch!

Apex geeft je daarentegen wel extra informatie tijdens het schieten. Zoals je wellicht al hebt opgemerkt zie je in verschillende kleuren hoeveel schade je je vijand toebrengt. Rood betekent dat je je vijand direct raakt, terwijl de kleuren wit, blauw en paars aangeven dat je armor van het bijbehorende level raakt. Een gele hitcounter betekent headshot, waarbij het level van de eventuele helm niet aangegeven wordt.

Verder is het belangrijk om in combat gebruik te maken van je abilities. Als agressief karakter wil je flanken bespelen, in beweging blijven. Als supporter wil je je team bijstaan en een beetje achter blijven. Als tank ben je het centrum van een aanval. Gebruik huizen of rotsen als bescherming en houd je level en armor in de gaten. Gebruik zo efficiënt mogelijk je health- en shield-packs.

[gv data=”BSd7lg9Imzo”][/gv]

Pro worden
Als je alle bovenstaande dingen onder de knie hebt resteert er eigenlijk nog maar één ding: oefenen. Ik weet het, het is lame, maar alleen door alle karakters te proberen ontdek je welke bij je past. Alleen door veel landingen te maken leer je de gedachtegang van je vijanden kennen. Alleen als je alle wapens veel hebt gebruikt, begin je te zien welke gun voor welke speelstijl en situatie toepasselijk is.

Daarbij is het bij character-based shooters vaak zo dat je een ‘main’ krijgt, een karakter die je voornamelijk (en dus het beste) speelt. Wanneer je een idee van je favoriete rol begint te krijgen, moet je je gaan verdiepen in de abilities van dat personage. Er zijn online genoeg guides te vinden over hoe je het beste met een specifiek personage kunt spelen. Check die guides wanneer je de basis onder de knie hebt.

Tot slot: heb plezier in de game. Hoewel je natuurlijk altijd wilt winnen, is er in Apex geen matchmaking, wat betekent dat je als noob waarschijnlijk bij een hoop gasten op het eiland gedropt wordt die er al dagen in hebben zitten. Spelen met een vaste squad en communicerend met microfoons kun je je wat beter tegen die pro’s bewaken, maar je wordt alleen beter als je fouten maakt. Accepteer die wijze wijsheid en je zult zien dat Apex een van de meest vermakelijke games op de markt is. En meer dan zeker de beste battle royale tot nu toe!

Apex Legends is gratis verkrijgbaar voor de PC (Origin), Xbox One en PlayStation 4.

Lees ook: Fortnite ‘git gud’ guide: Zo word je een Fortnite pro

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën