Apparata advies: welke iPhone moet ik kopen? (2018)

De keuze is tegenwoordig reuze, maar welke is het meest geschikt voor jou?

Onlangs mochten wij weer een enorme lading nieuwe telefoons verwelkomen, waaronder de iPhone Xs Max met 512 GB voor 1.699 euro! We wisten het al langer, iPhones zijn prijzig, maar Apple lijkt elke keer weer een nieuwe manier te vinden om de laatste paar euro’s van je rekening te schrapen. Op dit moment zijn er enorm veel verschillende iPhones, je kan maar liefst 7 verschillende toestellen kiezen. Qua prijs varieert het van relatief bescheiden (529 euro) tot peperduur. Er zijn echter een paar kenmerken die alle iPhones met elkaar delen. We nemen de voor- en nadelen met je door.

Voordeel 1: Lange ondersteuning
Apple voorziet de telefoons voor lange tijd van updates. De laatst iOS is bijvoorbeeld ook beschikbaar geweest voor de iPhone 5S, een toestel dat uit 2013 stamt. Dus een iPhone is een toestel waar je tot in lengte van dagen plezier mee kunt hebben. Ook hoef je zeker niet het nieuwste model te hebben om nog enkele jaren mee te kunnen.

Voordeel 2: goede restwaarde
Omdat iPhones zo lang meegaan, is er ook een grote tweedehands markt in deze toestellen. Zelfs de iPhone 4S en 5 worden nog geregeld verkocht voor meer dan de oud-ijzerprijs. Het is af en toe een gedoe waar je maar net zin in moet hebben, maar je hebt relatief snel het toestel verkocht.

Voordeel 3: Lekker saai
De eerste iPhone was destijds een revolutionair product. Over het algemeen maakt Apple dat soort producten niet echt meer. Het moet prettig in de hand liggen en de bediening moet intuïtief zijn. Alles zit daar waar je het verwacht. Elke iOS lijkt sterk op zijn voorganger, maar sla een paar generaties over en je ziet (en ervaart!) de verschillen.

Nadeel 1: Geen headphone jack
Sinds kort is er geen enkele iPhone meer waarbij je met een traditionele headphone-jack aansluiting aan de slag kunt. Je krijgt een setje EarPods die je via de Lightning Connector kan aansluiten. Dan kun je niet gelijktijdig naar muziek luisteren en de telefoon laden (tenzij je gebruikt maakt van wireless charging). Dat is natuurlijk het doel geweest met het verwijderen van deze aansluiting, maar voor sommigen is het best irritant.

Nadeel 2: Duur
Welkom bij de commissie Open Deur. Apple producten zijn duur en iPhones zijn geen uitzondering. In vergelijking met de concurrenten heb je eigenlijk altijd minder waar voor je geld.

Nadeel 3: Geen Mini-SD opslag
Tegenwoordig hebben smartphones redelijke harde schijven. Bij veel merken kun je dit met een SD-kaartje uitbreiden. Zoiets kun je kopen wanneer blijkt dat je toch meer ruimte nodig hebt. Bij Apple is dit niet mogelijk. De toestellen hebben standaard niet overdadig veel geheugen en extra opslagruimte is mogelijk, maar prijzig.

Dan hieronder het overzicht van alle telefoons. Alle prijzen zijn de bedragen die door Apple zelf gecommuniceerd worden. In het geval van de oudere toestellen zijn er bij andere aanbieders vaak kortingen, 10-20% is niet ongebruikelijk. Een iPhone is dan niet ineens goedkoop, maar wel minder krankzinnig duur.

iPhone 7
€ 529 (32 GB) € 639 (128 GB)
De goedkoopste iPhone op dit moment is de iPhone 7. Voor iets meer dan 500 euro heb je een mobiele telefoon met Apple logo. Ondanks dat de naam ‘7’ heel oud klinkt, is de iPhone 7 slechts twee jaar oud. Bij de iPhone 7 is er keuze uit 4 kleuren (Jet Black is geschrapt) en 32 GB of 128 GB. Ga altijd voor de laatste, dan kun je er een tijdje mee doen. Ondanks dat het een ouder toestel is, heb je nog redelijke specs. Ook qua features zit je goed: de telefoon is waterdicht, heeft dubbele speakers en een home button met haptische feedback. Het scherm is LCD, maar wel met een hoge helderheid (612 nits). Mocht je niet te veeleisend zijn en gewoon een functioneel toestel wensen, dan is de 7 een prima optie. Maar overweeg sowieso ook de 8.

iPhone 7 Plus
€ 659 (32 GB) of € 769 (128 GB)
Sinds de iPhone 6 is het mogelijk om te kiezen voor een groter ‘Plus’ model. Dat is bij de 7 natuurlijk niet anders. Op zich is de 7 Plus met 128 GB best een goede aanbieding. Natuurlijk, 769 euro is een hoop geld voor een twee jaar oud toestel, maar je hebt meer dan voldoende geheugen, een groot scherm, een behoorlijk goede camera en alle voordelen van de 7. Wellicht is het een beter idee om deze niet bij de Apple Store aan te schaffen. Veel retailers zetten dit toestel namelijk extra scherp in de markt. Goedkoop is het niet, maar voor 759 euro heb je een toestel waar je nog prima meer door kunt.

iPhone 8
€ 689 (64 GB) of € 859 (256 GB)
De iPhone 8 is 160 euro duurder dan de 7 en lijkt er identiek eruit te zien. Dus altijd voor de 7 gaan, toch? Nou, nee. Eigenlijk niet. De iPhone 8 biedt een paar wezenlijke verschillen ten opzichte van de 7. Allereerst heb je met de iPhone 8 minimaal 64 GB geheugen. 32 GB is anno 2018 te weinig, zeker als je er een paar jaar mee wil doen. De iPhone 8 heeft nog een paar voordelen ten opzichte van zijn voorganger. De 8 heeft de ‘A10 Bionic’ chip, die ook in de iPhone X zit. Het verschil met die huidige A11 chips is minder groot dan Apple je wil doen laten geloven. Verdere voordelen van de 8 is dat je hem draadloos kunt laden. De speakers kunnen iets luider. Het scherm heeft nu een ‘True Tone’-functie, dit houdt in dat het scherm rekening houdt met de lichtinval om je heen. De camera is (ietsje) beter en je kan HDR10 content afspelen. Laatste voordeel, de iPhone 8 is geschikt voor snelladen.

iPhone 8 Plus
€ 799 (64 GB) of € 969 (256 GB)
Het gaat te ver om dit toestel een koopje te noemen, maar als je kijkt naar de specificaties en ziet wat je ervoor terugkrijgt, dan heb je redelijk wat waar voor je geld. De iPhone 8 Plus heeft ten opzichte van de gewone acht een veel betere camera en 1 GB extra werkgeheugen. Het toestel is draadloos oplaadbaar, voorzien van de A10 Bionic Chip, geschikt voor snelladen, voorzien van puike speakers en uiteraard waterdicht. Dankzij de afmetingen is de accu lekker groot, dus de batterijduur is ook uitstekend. Het is niet de meest spannende telefoon, maar qua specificaties is ie erg goed.

iPhone Xr
€ 859 (64 GB), € 929 (128 GB) of € 1.019 (256 GB)
De nieuwste additie is de iPhone Xr en deze telefoon is door velen bekritiseerd. Er zou van alles mis mee zijn. Het is een ratjetoe van iPhone X, Xs en 8 onderdelen, zo lijkt het wel. Het is eerste wat opvalt: het toestel is groot. Heel groot. Veel groter dan een iPhone 8 en bijna net zo groot als een iPhone 8 Plus. De iPhone Xr heeft de A12 Bionic chip uit de Xs, dus gewoon het nieuwste van het nieuwste. Ook is er Face ID en is de waterbestendigheid beter dan bij de 8. Nog een voordeel is het geheugen, mocht je 64 GB nét te weinig vinden, maar 256 GB overkill, dan is 128 GB mogelijk. Qua vorm lijkt de Xr op de Xs, maar de schermkwaliteit is gelijk aan de iPhone 8: 326 ppi. Dat is niet onaardig, maar er zijn zat toestellen die dit veel beter voor elkaar hebben. De camera is hetzelfde als bij de 8, alleen zijn er nieuwe betere features als portret-modus, portret-belichting en slimme HDR. Niet heel wereldschokkend. De grootste reden om voor de Xr te gaan zijn de beschikbare kleuren, de vorm-factor en de batterij, die erg lang meegaat.

iPhone Xs
€ 1.159 (64 GB), € 1.329 (256 GB) of € 1.559 (512 GB)
De iPhone Xs is, nogal wiedes, de opvolger van de gewone X. Normaliter is een ‘S’ model minder revolutionair en dit is ditmaal absoluut het geval. De verschillen zijn echt heel erg klein. De camera is ietsje beter. De chipset (processor) heeft iets meer power. De waterbestendigheid is beter. Je kan kiezen uit een nieuwe kleur en eventueel voor 512 GB, al zul je daarvoor je hypotheek moeten ophogen. De verschillen lijken verder niet heel groot te zijn, een typische ‘S’ upgrade dus. Mocht je de verschillen te klein vinden, dan kon je vroger het vorige type tegen een scherpere prijs krijgen. Dat is nu voor het eerst NIET het geval. De reguliere X is niet meer te krijgen bij de Apple Store. Hoogstwaarschijnlijk vond Apple het verschil ook niet zo groot, waardoor ze de X eruit gehaald hebben.

iPhone Xs Max
€ 1.259 (64 GB), € 1.429 (256 GB), € 1.659 (512 GB)
De iPhone Xs Max verhoudt zich een beetje zoals de ‘Plus’ toestellen dat deden ten opzichte van de ‘reguliere’ modellen. Toch gaat de vergelijking niet helemaal op. Normaliter hebben de ‘Plus’ modellen betere specificaties in de vorm van meer intern geheugen en een betere camera. Dat is nu niet het geval. Je hebt een groter display en fysiek een grotere telefoon. Een verschil qua hardware is eigenlijk enkel en alleen de grootte van de accu. Deze is groter in de Xs Max. Daardoor gaat de batterij langer mee. Voor de rest zijn de toestellen identiek.

BONUS! iPhone X
€ 999 (64 GB), € 1.099 (256 GB)
Voor het eerst in tijden wordt een toestel direct uit de handel gehaald. Meestal laat Apple het ‘oude’ toestel nog een jaartje of twee/drie op de verkooplijsten staan. Dat is nu niet het geval. De iPhone X mocht werd na een jaartje bedankt voor de bewezen diensten. De reden erachter is eigenlijk vrij simpel: het verschil met de Xs is werkelijk minimaal. De gewone X is iets minder goed qua waterdichtheid en de camera is ietsjes minder goed. Verder zijn het echt details. Je kan de iPhone X nog altijd bij veel bedrijven kopen die het toestel op voorraad hebben. Qua prijs is het nu een stuk interessanter, terwijl je één van de beste Apple smartphones hebt.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën