Apparata advies: welke MacBook moet ik kopen? (2018) - Apparata

Apparata advies: welke MacBook moet ik kopen? (2018)

Welke MacBooks kun je anno 2018 eigenlijk kiezen? Team Apparata zocht het voor je uit.

2018 was een redelijk veelbewogen jaar voor de MacBook-lijn van Apple. De eerste maanden leek er weinig te gebeuren. De MacBook Pro’s met de ‘Kaby Lake’-chips begonnen ernstig op leeftijd te raken. Ze doen het overigens nog prima, maar veel concurrenten hadden de beschikking over nieuwe chips. We kunnen er heel kort over zijn waarom die processors zo belangrijk zijn. Met de verbeteringen van Intel worden de processors niet alleen krachtiger, maar ook zuiniger. Dit betekent dat je computer betere prestaties levert bij een lager verbruik.

Gelukkig kwamen de eerste upgrades in juli van dit jaar en onlangs mochten we ook een nieuwe MacBook Air verwelkomen. Nu het gamma enigszins is opgeschud en vernieuwd, kijken we even naar hoe de kaarten geschud zijn. Vroeger was de ‘sweet spot’ van de range de instap MacBook Pro 13″. Die tijden lijken voorbij. Ten eerste is de keuze groter dan ooit, ten tweede gooit de prijs behoorlijk roet in het eten.

Naast specifieke eigenschappen hebben alle MacBooks ook gemeenschappelijke eigenschappen. Deze zijn niet louter positief. Daarom behandelen we alle voor- en nadelen van de MacBooks. We beginnen met de voordelen.

Voordeel 1: Bouwkwaliteit
Voor veel mensen is dit bewust of onbewust toch een belangrijk punt. Een MacBook is niet alleen duur, maar voelt ook zo aan. De bouwkwaliteit is geweldig. Ook de afwerking mag er zijn. Alles zit snaarstrak in elkaar. Je kunt het scherm gewoon openen zonder dat de hele computer meekomt.

Voordeel 2: Trackpads
In het verlengde van de bouwkwaliteit, maar dit onderwerp dient echt apart behandeld te worden. De trackpads van Apple zijn namelijk magistraal. In vergelijking met die van de concurrentie zijn de units groter, preciezer en voelen ze prettiger aan. De glazen trackpads zijn zeer intuïtief te bedienen. Met de precisie-drivers van Windows zijn veel andere laptops beter dan ooit, maar het verschil qua trackpad is nog altijd groot.

Voordeel 3: Waardevast
We gaan zo nog uitgebreid in over de krankzinnige prijzen die Apple rekent voor heel middelmatige specificaties, maar dat lijkt veel mensen niet uit te maken. Nieuw verkopen de MacBooks uitstekend en er is een zeer levendige tweedehands markt. Sterker nog, die is zo mogelijk nog groter dan nieuw. Er zijn veel bedrijven die oude MacBooks ‘refurbishen’. Ook is de handel in gebruikte exemplaren zeer levendig. Omdat gebruikte MacBooks zo populair zijn, kun je altijd een redelijk bedrag ontvangen voor je MacBook. De afschrijving is zeer beperkt. Zelfs MacBooks van 5 jaar oud zijn eenvoudig te verkopen.

Voordeel 4: MacOS
Voor de één is het een voordeel, voor de ander een nadeel. Feit is dat alle MacBooks komen met een uniek besturingssysteem dat je nooit zult vinden bij een concurrent: MacOS. Dit is het eigen besturingssysteem van Apple. De ene vind het zeer prettig werken, de andere verfoeid het. Het is echter stabieler dan Windows 10. Ook heb je standaard een hele hoop apps en programma’s bij MacOS. Denk aan een tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma. Bij Windows moet je daarvoor een Office abonnement afsluiten, bij Apple krijg je het gewoon gratis erbij.

Voordeel 5: Eco-systeem
Alle Apple-producten zijn zeer vernuftig op elkaar afgestemd. Je kunt vanaf je MacBook bijna naadloos doorwerken op je iPad, iPhone of zelfs de Apple Watch. Dit werkt echt grandioos, maar heeft een gevaarlijke eigenschap: om in het Apple eco-systeem te blijven zul je alleen Apple producten kunnen gebruiken, de software is immers niet te verkrijgen op andere producten.

Uiteraard zijn er ook belangrijke nadelen aan MacBooks…

Nadeel 1: prijs
Laten we maar bij deze beginnen. MacBooks zijn schreeuwend duur. Mocht je 1.000 euro hebben gespaard en een redelijk krachtige laptop nodig hebben, laat Apple dan links liggen. De goedkoopste MacBook Air is nog van het oude type en zelfs daar wil Apple per se 1.100 euro voor hebben (met 128 GB SSD). Dat is krankzinnig. Afhankelijk van je wensen en eisen ben je zo’n 1.500 tot 2.000 euro kwijt voor een MacBook. Dan heb je nog altijd niet echt bijzondere specificaties. Wil je een i7-processor, 1TB SSD en 16 GB geheugen dan ga je bij een 13″ MacBook al gauw naar de 3,5 mille. Als je wilt, kun je het nog véél gekker maken.

Nadeel 2: slechte value-for-money
We hebben de prijs gehad, maar we gaan even door. Het zijn namelijk de specificaties die echt tegenvallen. Met name bij de eenvoudigere MacBooks. Een MacBook van 1.700 euro heeft standaard nog gewoon een dual core processor, terwijl quad-core echt gemeengoed is geworden in deze klasse. Het is niet zoals bij de iPhones dat Apple zijn eigen chips heeft. Het zijn gewoon de Intel-chipsets die ook gebruikt worden in laptops van de concurrentie. Kortom, je betaalt niet alleen veel voor een MacBook, je krijgt er relatief gezien óók nog eens weinig voor terug.

Nadeel 3: Minder voorsprong
Voorheen was het simpel. Een Apple laptop was fraai, de rest was Plastic-Fantastic. Dat is tegenwoordig niet meer het geval. De Microsoft Surface lijn is een rechtstreekse aanval op de producten voor Apple. De prijzen zijn daar ook naar, maar qua afwerking, materialen en dergelijke zijn ze goed vergelijkbaar. Ook de Dell XPS lijn toont aan dat een fraaie laptop echt niet uit Cupertino hoeft te komen. Qua software is het verschil ook minder groot. Vroeger was Windows vreselijk, maar Windows 10 heeft zich bewezen een degelijk, stabiel en betrouwbaar platform.

Nadeel 4: niet geschikt voor games
Je zou verwachten dat je op een toestel van 1.500 tot 2.000 uitstekend games kunt spelen. Niets is minder waar. Het is niet zo erg als vroeger, maar MacBooks zijn over het algemeen niet heel erg geschikt voor games. Natuurlijk, eenvoudige spelletjes als Minecraft is geen probleem, maar als er grafisch iets meer gevraagd wordt, begint het een probleem te worden. Ook zijn de games vaak niet afgestemd op de MacOS software. Vaak draait de boel al (veel) beter op bootcamp (dat je dan Windows draait op de MacBook). In de App Store kun je overigens diverse games downloaden, maar het aantal is zeer beperkt in vergelijking met Windows games.

Nadeel 5: reparatie en upgrades
Nog een keer prijs? Ja, we moeten het namelijk even toelichten. Je kan naar eigen wens je MacBook configureren. Vaak is het mogelijk om de volgende upgrades te kiezen: processor, opslag geheugen, werkgeheugen, bepaalde software en eventueel grafische kaarten. Het is namelijk niet mogelijk om achteraf upgrades uit te voeren. Zoals je je MacBook koopt, zul je er mee moeten doen. Op sommige modellen is er wel wat mogelijk. Zo kun je op de MacBook Pro zonder TouchBar achteraf de SSD vervangen, maar dit is een lastig karwei. Op de Apple met T2-chip kun je in principe helemaal niets. Ook repareren is bijkans onmogelijk.

Nadeel 6: kwetsbaar
Iets dat veel vergeten wordt, maar MacBooks zijn behoorlijk kwetsbaar. Het zachte aluminium waarmee ze gebouwd zijn voelt erg prettig aan. Het is alleen zeer gevoelig voor krassen en deukjes. Je hoeft niet gek te doen en je peperdure MacBook zit onder de beschadigingen. Ook zijn de MacBooks in Space Grey gevoelig voor verkleuring, daar waar je je handen rust. Ook het Butterfly toetsenbord is zeker niet onomstreden.

Dan de vergelijking met de diverse MacBooks. We zijn eigenwijs bij Apparata en kiezen voor 256 GB opslag. Apple verkoopt (te veel) toestellen nog met 128 GB geheugen. Dat is tegenwoordig ‘op zich genoeg’ voor een smartphone. Voor een laptop is het gewoonweg veel te weinig. In 2013 was het nog enigszins te doen, maar tegenwoordig heb je gewoon apps, programma’s, videos en muziek op je laptop en dat kost gewoon geheugen. 256 GB is niet overdadig, maar het is eigenlijk de minimale hoeveelheid. Dat we nu alles gelijk trekken naar 256 GB heeft een bijkomend voordeel: alle laptops van Apple zijn met 256 GB te krijgen. Je kan dus beter de toestellen met elkaar vergelijken. Opslag kost bij Apple een lieve duit. Dat kan het vergelijken nogal ingewikkeld maken, wat waarschijnlijk ook precies de bedoeling was.

MacBook Air 13″ (2016)
€ 1.347,91
256 GB SSD
8 GB RAM (1600 MHz)
1.8 Ghz I5, Dual Core

Ah, hij is er nog steeds. De inmiddels stokoude MacBook Air. Ondanks dat er een nieuwe verschenen is, kun je het oorspronkelijke model nog altijd kopen. De grote vraag is natuurlijk: is dit een goede koop? Nou, nee. Eigenlijk niet. De MacBook Air was destijds een van de beste notebooks, maar nu is het toestel ingehaald door de tijd. Het scherm is echt te verouderd. Je kunt de pixels gewoon zien. Ook is het TN-paneel verouderd. Als je iets vanuit een hoek kijkt, vervaagt het contrast niet alleen, maar ook de kleur. De luidsprekers zijn eveneens niet meer van deze tijd. Te schel en niet luid genoeg. Voordelen zijn er ook. Het toetsenbord is erg prettig in het gebruik en je hebt MagSafe! Ook is dit de laatste MacBook met conventionele USB-poorten.

Voor wie is de MacBook Air 13″ (2016)?
Voor iemand die dit advies niet gelezen heeft en het minimale wil uitgeven om in het Apple Eco-systeem te komen. Daarom zeggen we het nogmaals: koop deze versie niet. Dit toestel is gewoon 500 tot 600 euro waard. Ga op zoek naar een leuke aanbieding of een refurbished MacBook Air. Ondanks dat iedereen goede herinneringen heeft aan dit toestel, is het gewoonweg te oud om te overwegen. Dan horen wij jou vragen: “Waarom kun je hem nog bestellen?”. Simpel. Het is nog altijd een van de best verkochte MacBooks. De 128 GB wordt vaak voor 999 euro aangeboden en dat is de goedkoopste manier om aan een nieuwe Mac te komen.

MacBook 12″ “Retina” (2017)
€ 1.497,91
8 GB 1866 MHz
1.2 GHz M3

Huh? Maar de 12″ MacBook was toch schreeuwend duur en waanzinnig overpriced? Ja en ja. Kijkend naar de specificaties is de 12″ MacBook geen krachtpatser. Zo is het toestel niet in de markt gezet. Je hebt de beschikking over een m3 processor met niet al te veel vermogen. Dat heeft als voordeel dat deze processor vrij zuinig is en je niet enorm veel accucapaciteit nodig hebt. De 12″ MacBook is een wonder qua packaging. Het is een enorm compact toestel, er zijn tijdschriften (een soort papieren Apparata) die groter zijn en meer wegen dan deze laptop. Het scherm is zeer fraai, het geluid uit de speakers is verrassend goed en dankzij het compacte formaat neem je de 12″ MacBook gemakkelijker mee dan een iPad. Niet geschikt voor zware taken, maar als je alleen werkt aan documenten, op het internet surft, video’s kijkt en muziek speelt is het echt meer dan voldoende. Het verschrikkelijke toetsenbord is inmiddels vervangen door een tweede generatie Butterlfy toetsenbord. Nog steeds niet perfect, maar een heel stuk fijner in het gebruik.

Voor wie is de MacBook 12″ “Retina” (2017)
Voor degene die qua prestaties niet de hoogste eisen stelt. Als je niet meer doet dan documenten bewerken, video’s kijken en internetten, dan zul je niets tekort komen. Sterker nog: dan is de MacBook ongeveer net zo snel als een gewone Air of Pro. De 12″ Macbook is vooral heel erg klein en heel erg licht. Je hebt wel de beschikking over MacOS. Het is dus een perfect toestel als je twijfelt tussen een de nieuwe iPad Pro of toch een laptop.

MacBook Air 13″ Touch ID (2018)
€ 1.599,-
256 GB SSD
8 GB RAM (2133 MHz)
1.6 GHz i5, Dual Core

Het nieuwe toestel waar we allemaal heel erg naar uit hebben gekeken. Het is de nieuwste laptop in deze lijst. Het is de langverwachte opvolger van de inmiddels antieke MacBook Air. De MacBook lijkt al het goede van de oude ‘Air’ te combineren met de nieuwe ‘Pro’. De nieuwe Air heeft het derde generatie ‘Butterfly’-toetsenbord. Ook heeft de Air nu veel betere speakers en een veel fraaier Retina scherm. De Air is niet heel goedkoop, maar het lijkt alsof je de beste deal hebt. Is dat ook zo? Nou, niet helemaal eigenlijk. Dat scherm bijvoorbeeld. Qua kleuren is het niet zo fraai als bij de 12″ MacBook of de MacBook Pro. De helderheid is gewoon teleurstellend: maximaal 300 nits. Dat is niet indrukwekkend. Sterker nog, zelfs de oude Air had dit beter voor elkaar. Tweede teleurstellende punt is de Y-processor. Dit is een 7W processor van de achtste generatie. Qua power is het geen krachtpatser. Dat was ook niet de bedoeling overigens. Beide opties zijn heel bewust gekozen: het komt het verbruik ten goede. Daardoor kun je lekker lang op een lading doen.

Voor wie is MacBook Air 13″ Touch ID (2018)?
Eigenlijk voor iedereen. Je hebt meer power dan met een oude Air of een 12″ MacBook. Het is absoluut niet de beste MacBook die je kunt kopen, maar alle nadelen van de oude Air zijn aangepakt. Voor ons valt het enigszins tegen, maar voor de gemiddelde koper is dit precies wat men wil. Mensen zijn niet geïnteresseerd in hardware en prestaties, maar in andere dingen als gebruiksgemak, kwaliteitservaring en design. Daar scoort de MacBook Air uitstekend. Voor de meeste studenten en ZZP-ers is het meer dan voldoende. Dit gaat zeker een toppertje worden in de verkopen, maar de beste koop is het gewoon niet. Zelfs voor een Apple product krijg je te weinig waar voor je geld.

MacBook Pro 13″
€ 1.747,91
8 GB RAM (2133 MHz)
2,3 GHz, i5 (Kaby Lake), Dual Core

Met de introductie van de 2016 generatie MacBooks was dit de instapper en een beetje het lachertje van de klas. Je betaalde veel te veel voor een traag toestel. Met de Kaby-Lake upgrade in 2017 ging het al wat meer de goede kant op. De prestaties gingen flink omhoog. De instap-versie van de MacBook Pro is 150 euro duurder dan de Air met het zelfde opslaggeheugen. Daarvoor krijg je wel het een en ander terug. De processor is een generatie ouder, maar desalniettemin krachtiger. Het trackpad is een stuk groter, de speakers zijn beter en het scherm is veel helderder. Nu haal je bijna 500 nits. Werk je geregeld buiten? Dan is de Air geen optie en de Pro meer dan acceptabel. Wel een nadeeltje is het tweede generatie Butterfly toetsenbord. Die kan meer problemen geven dan het derde generatie toetsenbord.

Voor wie is de McBook Pro 13″
Eigenlijk is dit de Air zoals ie had moeten zijn. Je hebt meer kracht tot je beschikking. De voordelen zijn niet direct opvallend, maar je zult er een betere gebruikservaring mee hebben. Dankzij de betere hardware kun je er gewoon een jaartje langer tegenaan. Nog een voordeel is dat dit toestel beter te vinden is, voor een scherpe prijs. Het is immers niet de nieuwste MacBook. De MacBook Pro 13″ is dus eigenlijk voor mensen die een MacBook Air hadden en nu gewoon een compact toestel wensen met uitstekende prestaties.

MacBook Pro 13″ Touch Bar en Touch ID
€ 1.999,-
8 GB RAM (2133 MHz)
2,3 GHz, i5 (Coffee Lake), Quad Core

Een van de duurste MacBooks is gek genoeg een goede aanbieding. Wie had dat gedacht. Sinds de update in 2018 is deze MacBook er enorm op vooruit gegaan. De vorige MacBook met TouchBar had een dual core processor. De nieuwe heeft een quad-core processor. Enorme vooruitgang qua kracht, zonder dat de prijs omhoog ging! Normaliter waren de Quadcores alleen voorbehouden aan de 15″ MacBooks. In vergelijking met de 13″ MacBook Pro zónder die TouchBar heeft de versie mét die bar vier USB-C poorten. Ze zijn nu alle vier even snel. Voorheen was eerst de linkerkant sneller dan de rechterkant. Nu is dat rechtgetrokken. Nog een voordeel is de TouchBar. Ja, de TouchBar verzet geen nieuwe bakens, maar het is absoluut een handige toevoeging. Zeker nu er meer apps gebruik van maken. Het biedt in elk geval meer functies dan de oude functietoetsen.

Voor wie is de MacBook Pro 13″ Touch Bar en Touch ID (2018)?
Eigenlijk voor degene die twijfelt welk toestel hij moet nemen. 2.000 euro voor een laptop is erg veel geld, maar deze MacBook Pro heeft in elk geval uitstekende specificaties. Het is een toestel die zowel zakelijk, professioneel als privé goed gebruikt kan worden. Als je kiest voor 16 GB geheugen, zit je qua specs eigenlijk op de 15″ MacBook Pro van vorig jaar, maar dan in een kleinere behuizing.

MacBook Pro 15″ Touch Bar en Touch ID
€ 2.799
16 GB RAM (2400 MHz, DDR4)
2,2 GHz, i7 (Coffee Lake), 6-core

Eigenlijk staat deze variant los van de andere MacBooks. De 15″ MacBook Pro is voor de grootgebruiker die gewoon absolute prestaties nodig heeft. Tegenwoordig heeft de 15″ altijd een 6-core processor. Om een lang verhaal kort te maken: die is ontzettend krachtig. Je kunt eventueel kiezen voor een i9 processor in deze variant. Of je dat moet willen is een tweede, want de koeling is een serieus probleem bij dit toestel. Natuurlijk, met softwareupdates zijn de grootste ergernissen opgelost. Maar het feit blijft dat de i9 processor eigenlijk iets te krachtig is voor de MacBook. Met name de koeling schiet gewoon tekort. Op zich allemaal niet erg, maar bij hoge belasting zal de power van de chipset iets worden teruggeschroefd. Had je die 340 euro voor een i9 beter in de zak kunnen houden.

Voor wie is de MacBook Pro 15″ TouchBar en Touch ID
Het klinkt natuurlijk te stom om te zeggen, maar dit toestel is gericht op de professional. Ten eerste omdat de professional 9 van de 10 keer het apparaat op de zaak kan zetten, scheelt je inkomsten en je kan de BTW terugvorderen. Het basistoestel is wellicht een goede optie voor degene die een 13″ wilde upgraden. Als je de 13″ voorziet van een i7-processor en 16 GB werkgeheugen, dan kom je al dichtbij in de buurt van de 15″. Het grotere scherm zorgt voor meer werkruimte. Ook valt het prijsverschil met andere high-end laptops enigszins mee.

Conclusie:
MacBooks zijn geweldige producten, maar ze zijn niet heilig. Er zijn tegenwoordig uitstekend alternatieven. Microsoft heeft een paar kanjers, de Dell XPS series is geweldig en merken als Asus, HP en Lenovo hebben geweldige alternatieven. Je levert vaak een procentje of tien op afwerking, materiaalgebruik en design, maar daar betaal je wel 40% minder voor. Als je denkt dat de 1.000 euro die je hebt gespaard voldoende is: doe het niet. Koop een refurbished MacBook met goede specs of wacht totdat er een goede sale voorbij komt. Voor koopjes moet je niet een MacBook zoeken.

Wil je een compacte MacBook met goed scherm, goed geluid en ultiem gebruiksgemak? Kijk even naar de 12″ MacBook. Qua prestaties stelt het niet veel voor, maar als multi-media en documentenverwerker is het een uitstekend alternatief. Gevoelsmatig is ‘ie 30% te duur voor een MacBook. Laat staan voor een Windows laptop. De MacBook Air is een leuke aanbieding en zal ongetwijfeld scoren.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën