Apple gaat hun schermreparatie-beleid stevig aanpakken - Apparata

Apple gaat hun schermreparatie-beleid stevig aanpakken

Geen gehannes meer in schimmige reparatietentjes.

Tot voor kort moest ieder gebroken iPhone-scherm (en dat zijn er potverdorie veel) naar een officiële Apple Store gebracht worden voor reparatie. Daar gaat het miljardenbedrijf verandering in brengen. Vanaf eind dit jaar kun je je iPhone namelijk ook laten repareren bij onafhankelijke (gecertificeerde) reparatiecentra, zo meldt Reuters.

Horizon

Volgens Reuters zou Apple tegen het einde van dit jaar zo’n 400 Horizon-machines hebben gemaakt. Deze magische, bijna mystieke machines zouden nodig zijn voor het perfect repareren van een iPhone. Ze zijn bij Apple natuurlijk niet gisteren geboren, en erkennen dat het vervangen van een scherm gemakkelijk door een niet-officiële reparateur gedaan kan worden zonder dat de garantie geschaad wordt. Of je probeert het gewoon zelf met deze kit.

De Horizon-machines zijn daarentegen onmisbaar bij het repareren van een vingerafdrukscanner. Vanwege veiligheidsrisico’s is het namelijk niet mogelijk om de scanner te vervangen zonder het nieuwe onderdeel te laten communiceren met het brein van de smartphone. Je raadt het al: Daar heb je een speciale machine voor nodig. De eerste machines zullen allereerst naar landen zonder een officiële Apple Store gestuurd worden, zodat men daar officieel hun iPhone kan laten repareren.

Wetsvoorstellen
De timing van het nieuwe beleid lijkt iets te maken te hebben met wetsvoorstellen die in de Verenigde Staten beginnen door te druppelen. In een aantal staten buigen politici zich over het ‘right to repair‘-beginsel. “Dit moet smartphonefabrikanten verplichten om gebruiksaanwijzingen voor reparatie te leveren, tools te maken voor het diagnosticeren van het probleem en originele vervangende onderdelen te verschaffen aan onafhankelijke techneuten en particulieren,” aldus Reuters in hetzelfde artikel.

Grote bedrijven als Apple zijn veelal tegen dergelijke wetten omdat dit de producent ervan weerhoudt om kwaliteit te garanderen. Met andere woorden: Als iedereen met originele onderdelen en een reparatieboekje alles kan repareren, komen er onbetrouwbare iPhone’s in omloop.

Een andere interpretatie zou kunnen zijn dat de miljardenbusiness van het repareren van iPhone-schermen simpelweg te lucratief is. Die commerciële insteek is niets nieuws voor Apple. Al jaren staat het bedrijf bekend om het uitsluiten van praktisch iedere hardware die niet door henzelf gemaakt is.

Wat de gedachtegang achter het nieuwe beleid ook is, binnenkort kunnen Apple-heads op meer plekken terecht met hun kapotte iPhone waardoor wachttijden bij de officiële winkels stukken lager moeten worden. Of er in Nederland (en omstreken) Horizon-machines zullen worden gebruikt is nog niet bekend.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën