Apple vs Google vs Microsoft; wat te kiezen?

Hadden we onlangs nog een mooi artikel waarom liefhebbers van smartphones elkaar het liefst digitaal de hersenpan inslaan, nu kijken we welke van de grote drie techbedrijven écht de beste devices levert.

Ook wij hoesten wel eens droge lijstjes op met telefoonspecificaties en aantal pixels per inch. Anderen vermelden bij welk bedrijf je nu de meeste gratis cloud-capaciteit krijgt (waarvan je weet dat je die toch nooit vol krijgt bij welk bedrijf dan ook). Maar laten we vandaag eens kijken naar het totaalplaatje, bedrijven bieden tegenwoordig een compleet ECO-systeem aan en door je alleen te focussen op een smartphone heb je kans dat je de plank flink mis slaat.

Apple
De allemans vriend? Populair bij de jeugd en celebrities om de status, geliefd bij graphic designers vanwege de high-end specs. En bejaarden omarmen het systeem vooral vanwege de “idiot-proof” interface op hun iPhone.

Apple producten zijn relatief duur en er is weinig keus. Wil je een IPhone dan kun je kiezen uit drie formaten. 4”, 4,7” of 5,5”schermen. IPhone’s zitten degelijk in elkaar en staan er om bekend dat ze naadloos met andere “Apple” gecertificeerde producten werken. Dit omdat Apple hoge eisen stelt aan de fabrikanten. Het wereldwijde iPhone marktaandeel is relatief laag met ca. 10-15% procent.

Macbooks en Imac’s zijn net als de iPhone. Duur, degelijk en waardevast. Het marktaandeel van Apple’s besturingssyteem is laag. Nog geen 5% van de mensen wereldwijd heeft een Mac thuis staan. Voordeel is dat je weinig virussen en malware zult binnenhalen. Niet omdat Apple 100% veilig is, maar simpelweg omdat er weinig rendement is voor virus en malware verspreiders. Een relatief veilig en stabiel systeem dus, maar houd er rekening mee dat je als Apple gebruiker “anders” bent dan de rest en je goed moet checken of je vers aangeschafte hard en/of software compatible is met wat jij al in huis hebt.

Hoewel het aantal Apple gebruikers relatief klein is zorgt de status die het bedrijf heeft dat andere bedrijven er graag mee samenwerken. Denk aan Apple carplay, Smartwatches of Domatica. Dit zorgt ervoor dat Apple-producten relatief snel meegaan met de ontwikkelingen. Is je budget geen beperking en wil je weinig onderhoud aan je gadgets, dan is Apple de keus voor jou!

Google
Ooit begonnen als zoekmachine, nu uitgever van ‘s werelds grootste mobiele besturingssysteem. Ongeveer 85% van alle telefoons draait op Android. In den beginne was er één Android en alle fabrikanten hadden nagenoeg het zelfde OS. Omdat Android open en bewerkbaar is voor iedereen, begonnen telefoonfabrikanten het OS een eigen skin te geven met eigen functies. Resultaat hiervan is dat een Android telefoon van Samsung compleet anders werkt dan een HTC. Het systeem is zó open dat het zelfs mogelijk is om je wasmachine erop te laten draaien. De lijst van apparaten die op Android draaien is eindeloos.

Android producten zijn er voor iedereen en in alle prijsklassen, van ultra budget tot high spec. De hoge populariteit zorgt er wel voor dat malware verspreiders azen op de gegevens van jou mobiele device. Oppassen dus dat je geen fake apps installeert!

Het enige waar Google geen voet aan de grond krijgt zijn de lap- en desktops. Het aandeel wat op Chrome OS draait is nog geen 3%. Daarnaast pusht Google hun eigen office pakket enorm en is deze niet 100% compatible met Microsoft Office. Het “open” karakter van Google’s OS zorgt dat er enorm veel ontwikkeling is rondom het OS. Smartwatches, Chromecast, etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ben je geen zware office gebruiker, vind je het niet erg om af en toe aan je telefoon of tablet te tweaken om bepaalde zaken gedaan te krijgen en wil je alle mogelijke app’s tot je beschikking hebben, zelfs die van de “Súdwest-Frylánse fierljepp feriening”? Sluit je aan bij het Android kamp.

Microsoft
Het grote logge bedrijf dat heer en meester is sinds de jaren 80. Maar liefst 95% van alle lap- en desktops draait Windows. Of je nu wilt of niet, MS Office regeert in het bedrijfsleven. Microsoft producten zijn er ook in alle soorten, maten en prijzen. Toch is OS gesloten genoeg, zodat niet de defragmentatie ontstaat zoals bij Android telefoon. Het grote marktaandeel heeft als nadeel dat hier een virusscanner of regelmatig onderhoud geen overbodige luxe is.

Op mobiel gebied heeft Microsoft een boel in te halen. Het oude Windows Mobile was niet geschikt om mobiel mee te werken en sloeg niet aan bij de particuliere consument. Sinds de lancering van Windows Phone 8 (2012) telt Microsoft weer een beetje mee. Al hebben ze nog geen 5% marktaandeel van de mobiele markt. Het mobiele systeem loopt wel zeer synchroon met de desktop variant en het Office pakket is diep geïntegreerd met alle functies zowel mobiel als vast. Alle populaire en belangrijke apps zijn aanwezig, maar vooral de lokale/kleinere uitgevers schitteren door afwezigheid.

Door achterstand in de mobiele sector lopen de ontwikkelingen in andere gadgets ook achter. Microsoft heeft geen smartwatch, geen slimme bril, geen eindeloze lijst met accessoires. Ze hebben echter wel een Xbox gamedivisie die op alle platformen ruim vertegenwoordigd is.

Ben je een PC/Xbox gamer, gebruik je eigenlijk alleen wat basis apps op je mobiel? Of toch stiekem die kantoorknuppel die optimaal gebruik wil maken van Office vast of mobiel? Koop Microsoft!

De winnaar?
Zoals iedereen kan concluderen. Er bestaat geen slechte telefoon, tablet of PC. Elk merk heeft haar eigen voor- en nadelen. Dus de volgende keer, als iemand op je verjaardag vraagt welke telefoon hij moet kopen, en je neefje springt op om zijn tweedehands Iphone te laten zien. Laat dan je neefje struikelen en laat je oom rustig dit artikel lezen op je iPad/Nexus/Surface (streep door wat van toepassing is).

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën