Apple Watch: de eerste wearable van Apple - Apparata

Apple Watch: de eerste wearable van Apple

Apple mengt zich in de strijd om een plekje om je pols. Vergeet de naam iWatch, ze noemen hem gewoon ‘Watch’.

De Apple Watch beschikt in tegenstelling tot de Moto360 en de LG Gwatch R niet over een rond scherm. Apple’s CEO zei bij de aankondiging dat het met de Apple Watch een compleet nieuwe ervaring op de markt brengt. Wel heb je er een iPhone voor nodig om hem te gebruiken.

De Apple Watch komt er twee formaten, één van 38mm hoog en een iets grotere van 42mm. Deze twee horloges verschijnen in drie verschillende edities: Watch, Watch Sport en Watch Edition. Zoals je hieronder kunt zien heeft dit vooral invloed op het uiterlijk van de smartwatch, waarbij de Edition (met het gouden frame) waarschijnlijk een stuk duurder wordt dan de andere twee.

De Crown
Opvallend is dat er een hoofdrol weggelegd is voor het wieltje dat we op veel hedendaagse horloges tegenkomen. Dit wiel, genaamd de Crown, gebruik je om door applicaties te draaien en om je Apple Watch te besturen. Natuurlijk kun je ook het touch screen gebruiken, maar omdat het scherm relatief klein is, wil Apple voorkomen dat jouw vingers het display blokkeren.

Prijs en releasedatum
De Apple Watch werkt natuurlijk met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus, maar ook met de iPhone 5, 5s en 5c. In het begin van 2015 zal hij beschikbaar komen voor 350 dollar, wat omgerekend op 271,28 euro neerkomt. Of deze datum en prijs ook voor Nederland gelden, is nog niet bekend.

Het scherm en de sensoren
Herinneren jullie nog dat saffierglas dat voor de iPhone 6 gebruikt zou worden? Het blijkt dat dit ijzersterke glas aanwezig is op de Apple Watch, zodat hij niet meteen bekrast raakt als je hem per ongeluk langs een muur schraapt. Het touch screen van het Retina-schermpje is nauwkeurig genoeg om het verschil tussen een ’tap’ en een druk te onderscheiden. Dit opent nieuwe mogelijkheden op het gebied van besturing, vooral omdat dit op allerlei verschillende manieren ingezet kan worden door de verschillende applicaties. Apple noemt het zelf de meest ingrijpende ontwikkeling sinds multi-touch.

Op de achterkant van het horloge zitten verschillende sensoren, die je gezondheid nauwlettend in de gaten houden. Deze hartslagmeter is natuurlijk handig voor diverse fitnessapplicaties, maar kan ook gebruikt worden om je hartslag naar een andere Apple Watch-gebruiker te sturen. Hij of zij krijgt dan een kloppend roze hartje op het scherm te zien, de romantische mogelijkheden zijn eindeloos.

De oplader
Een nieuwe soort oplader moet je Apple Watch van de nodige stroom voorzien. Apple was angstvallig stil over hoelang het horloge meegaat, maar laat wel zien hoe gemakkelijk het is om hem op te laden. Door een klein metalen cirkeltje tegen de achterkant aan te klikken, zijn er geen losse contacten aanwezig. Precisie is volgens Apple niet nodig bij het opladen. Door de oplader simpelweg in de buurt van de Apple Watch te bungelen (of andersom) maken ze automatisch contact met elkaar middels het magneetje in de oplader.

Unieke interface per app
Iedere applicatie die je opent heeft zijn eigen interface, met unieke knoppen op het scherm die daar speciaal voor gemaakt zijn. Zo zagen we de kalender-app waar je snel afspraken kunt accepteren en weigeren, maar ook de berichtenapplicatie. Uiteraard zul je nog steeds je iPhone gebruiken om lange tekstberichten te sturen, maar als je snel wilt reageren, dan kan de Apple Watch als prima alternatief dienen.

De tekst van het ingekomen bericht wordt namelijk gescand, zodat het horloge vervolgens wat mogelijke antwoorden voor je klaar zet. Als iemand vraagt of je fan bent van Coldplay of Katy Perry, dan krijg je automatisch de mogelijkheid om “Coldplay” of “Katy Perry” terug te sturen. Mocht je wat meer tekst willen toevoegen, dan kun je ook via een microfoon iets inspreken dat de Apple Watch vervolgens omzet in tekst of als audiobestand verstuurt.

Het gemak van een Apple Watch
In een uitgebreide demo kregen we te zien wat je nu eigenlijk hebt aan zo’n flitsend Apple-horloge om je pols. Hier zagen we bovenstaande berichten-app in actie, en werden ook de voordelen van andere apps uitgelegd. Verschillende derde partijen zijn namelijk al druk bezig geweest met hun eigen applicaties voor de Apple Watch, die ze met het speciale Watch Kit van Apple gemaakt hebben.

Zo komt er een BMW-applicatie die laat zien hoe vol je elektrische auto nog is, en als je vergeten bent waar hij geparkeerd stond, kun je hem opzoeken via een speciaal kaartje op je horloge. Nike doet natuurlijk zijn voordeel met de sensoren in de smartwatch, maar voegt ook de mogelijkheid toe om je vrienden razendsnel uit te dagen met jouw snelste tijden. Ook kun je zonder je iPhone uit je broekzak te halen Twitterberichten versturen. De speciaal ontworpen Twitter-app laat je retweeten, favorieten toevoegen en je eigen tweets inspreken via de smartwatch.

Bekijk hieronder de onthullingstrailer van het ‘One More Thing’ van vanavond: de Apple Watch.

UPDATE: zeven dingen die je nog niet wist over de Apple Watch.

[gv data=”B51p-DbPl8I”][/gv]

[lg_folder folder=”Apple/Watch/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën