Battlegrounds: Van indie-hit naar community hell - Apparata

Battlegrounds: Van indie-hit naar community hell

Stream sniping begint een groot probleem te worden in deze door Twitch gestimuleerde supergame.

Er zijn maar weinig games in de afgelopen jaren zo populair en genre-definiërend te noemen als Playerunknown’s Battlegrounds. De game staat sinds de Early Access-release in maart van dit jaar al in de ‘best verkocht‘-lijst van Steam, meestal helemaal bovenaan. Sterker nog, de ontwikkelaars maken net bekend dat ze de best gespeelde (niet-Valve-game) op Steam zijn. Recente acties van de ontwikkelaars tonen daarentegen een andere kant van de game…

[gv data=”ODWCbu_cuqk”][/gv]

Stream sniping
De afgelopen tijd krijgt PUBG (Playerunknown’s Battlegrounds) ontzettend veel media-aandacht door middel van streamers en YouTubers die de game (al dan niet live) spelen. Een groot deel van de charme van de zogenoemde ‘battle royale’-game is dat iedere speler voor zichzelf speelt. Het is dus heel gemakkelijk om voor een streamer te hopen dat hij wint wanneer je kijkt.

Helaas zijn er ook misselijke kerels die hier misbruik van maken. ‘Stream sniping’ zal voor vele moderne shooter-fans een bekende term zijn. Wanneer een spelers op Twitch aan het streamen is, proberen cheaters regelmatig dezelfde server te betreden om de streamer lastig te vallen. Een kwaadwillende PUBG-speler kijkt dan simpelweg mee op de stream, zodat hij in-game precies weet waar de streamer zit.

Ban
Een dergelijk voorval leverde een prominent lid van de PUBG-community recentelijk een ban op. Hij kon een week lang de game niet meer spelen omdat hij beschuldigd was van het voorgenoemde stream snipen. Tegen Polygon vertelt de gebande speler daarentegen: “Ik kijk niet eens naar Twitch. [De tegenstander] kwam gewoon in het kruisvuur terecht en ik was degene die gebanned word.”

Insert controverse. Het probleem met stream snipen is dat het ontzettend moeilijk te bewijzen is. Soms wordt ik – een niet-streamer – op praktisch onmogelijke manieren gepakt en verdenkt ik mijn moordenaar van hacken. Zo werkt dat met online shooters, je weet nooit zeker of iemand geluk heeft gehad, ontzettend goed is of gewoon platweg loopt te cheaten.

Harde hand
Toch moet ontwikkelaar Bluehole uitkijken met hun bans, omdat het gemakkelijk hun publiek in tweeën splitst. Dat heeft veelal te maken met het feit dat veel ontwikkelaars helemaal niet – of nauwelijks niet op beschuldigingen reageren, laat staan iemand daarvoor straffen. Afgezien van uitzonderingen zoals Counter Strike (dat een behoorlijk scherp report-systeem gebruikt en consequent en relatief eerlijk met straffen omgaat) doen games weinig met cheaters.

De speler die in dit geval van stream sniping werd beschuldigd, stelt dat hij binnen 20 minuten nadat de streamer hem beschuldigde al gebanned werd. Hoe zou de ontwikkelaar zo snel naar de zaak gekeken kunnen hebben?

[gv data=”CAY3-oVoOe8″][/gv]

Aan de andere kant reageert Brendan ‘Playerunknown’ Greene wederom met de harde hand op Twitter: “Ik heb de data gezien waar het communityteam ook naar heeft gekeken voordat we de speler gebanned hebben, en de ban was wel degelijk rechtvaardig.” Hij legt het bewijs vervolgens op tafel: “De tracking data laat zien dat de speler in kwestie meerdere keren dezelfde lobby als het doelwit heeft proberen te betreden.”

Ondertussen laaien er hevige discussies op in de community en lijkt Playerunknown de grip op de situatie een beetje te verliezen.

Battlegrounds
Playerunknown’s Battlegrounds is een battle royale-game waarin je met 99 andere spelers op het eiland wordt gedropt. Er zijn geen prijzen buiten wat punten voor cosmetische items om, het enige doel is om als laatste te overleven. Je doet dit door andere spelers te vermoorden, of belangrijker, zelf niet vermoord te worden.

Naarmate de game vordert, pak je betere gear op en wordt het aantal spelers minder. Daarom wordt je – door middel van een dodelijk krachtveld – langzaam naar een willekeurig punt geforceerd. Het gigantische eiland van PUBG wordt dus steeds kleiner, totdat slechts één persoon in staat is te blijven leven.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën