Betrapt: 20% van alle Android-apps besodemietert Google

De schokkende cijfers liegen er niet om.

Apple is ondertussen berucht als het gaat om app-selectie (en vriendjespolitiek) in de App Store, maar misschien dat Google zelf ook iets strenger moet gaan zijn voor de Play Store. Uit onderzoek van Belgische krant De Tijd blijkt namelijk dat bijna de helft van alle apps in meer of mindere maten Google en de gebruiker besodemietert.

Smartphone-gebruikers die een beetje op de hoogte zijn van de huidige stand van zaken in de tech-wereld weten dat hun gegevens bij zo’n beetje alle grote gratis apps een plaatsvervanger voor valuta zijn. De Tijd ontdekte daarentegen in samenwerking met het Amerikaanse onderzoeksbureau AppCensus dat meer dan een derde (40%) van de 120 (meest populaire) onderzochte apps je gegevens met derden deelt.

Nu, grote jongens als Facebook en Google zelf doen dit natuurlijk op een absurde schaal; hun hele miljardenbusinessmodel is gebouwd rondom het delen van je persoonlijke informatie. Nog schokkender is het feit dat zo’n 20% van alle onderzochte apps een ‘losse’ interpretatie heeft van Google’s privacybeleid. Met andere woorden, 1 op de 5 Android-apps deelt informatie met derden op een manier die niet is toegestaan door Google.

Die manier betreft toegestane informatie die gedeeld wordt met derden in combinatie met een uniek identificatienummer. En ja, dat identificatienummer bén jij, dus de informatie die eigenlijk anoniem zou moeten zijn, kan in 20% van de gevallen direct aan je gekoppeld worden.

De doorgestuurde data wordt veelal gebruikt om een zo gedetailleerd mogelijk profiel van iemand te krijgen, veelal voor (gepersonaliseerde) reclamedoeleinden. Maar als zelfs Google het niet okay vindt hoe sommigen van die apps met je informatie om gaan, dan kun je wel stellen dat er iets goed mis is.

Google heeft al gereageerd op De Tijd en zegt dat het actie gaat ondernemen tegen de overtreders en mogelijk hun apps tijdelijk uit de Play Store haalt. Het betreft onder andere apps als HotelTonight (onderdeel van Airbnb), Uber, Pinterest, Wordfeud, Takaway.com (Thuisbezorgd) en – ironisch genoeg – de app van De Tijd zelf.

Nu, het onderzoek betreft 120 apps die ‘populair’ zijn, maar het is niet bekend of het onderzoeksbureau daadwerkelijk de 120 meest populaire Android-apps onderzocht, of een selectie maakte en zo ja, op basis van welke parameters dan. Ook is 120 een relatief kleine dwarsdoorsnede van de Play Store. Desalniettemin is het aannemelijk dat deze openbaring in elk geval een realistische afspiegeling van de werkelijkheid is. In werkelijkheid zijn we dus nog minder beschermd dan dat we zouden denken.

Ook Apple werd recentelijk betrapt, maar dat onderzoek werd grappig genoeg door Google uitgevoerd.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën