Betrapt! OnePlus gebruikt sjoemelsoftware

Bijgewerkt op:

Auto’s zijn blijkbaar niet de enige apparaten met bedriegende software.

Verschillende OnePlus smartphonemodellen blijken sjoemelsoftware te bevatten om benchmarktests voor de gek te houden. De software werd ontdekt bij de OnePlus 3 en de OnePlus 3T. Ook de wat onbekendere Meizu Pro 6 blijkt bewust tests te manipuleren.

XDA-Developers, een tech-website, ontdekte dat er iets geks aan de hand was met verschillende OnePlus modellen. Nadat een benchmark-app werd gestart, bleef de CPU van het apparaat op een maximum van 1.29 GHz draaien, zelfs wanneer de CPU niet meer werd belast. In inactieve toestand zou de CPU moeten terugzakken naar ongeveer 0.3 GHz. Hierdoor ging er een belletje bij de testers rinkelen. Na verder onderzoek bleek dat de makers bewust voor de sjoemelsoftware hadden gekozen. Populaire benchmark-apps werden door de software aan de naam herkend, waarna de processorsnelheid kunstmatig verhoogd werd. Wanneer er ‘geheime’ tests werden gebruikt, bleek dat de telefoon normaliter minder kan presteren.

De Meizu Pro 6-software werkt nog frappanter. De ‘high-performace’ CPU van het apparaat wordt namelijk pas geactiveerd wanneer de software een benchmark-app detecteert. In plaats van het kunstmatig verhogen van de CPU-snelheid, maakt het apparaat normaal zelfs nauwelijks gebruik van de sterkere CPU; alleen wanneer er een benchmark draait.

Sjoemelsoftware zit dus tegenwoordig niet alleen in auto’s, maar ook in onze smartphones. XDA-Developers laat weten dat er in 2013 meerdere grote fabrikanten werden betrapt op gebruik van dergelijke software. Gelukkig bleken merken als Google, Huawei, Honor, HTC en andere grote namen de consument nu niet meer te belazeren.

Meer lezen? Check de vergelijking van de OnePlus 3 vs. Galaxy S7 Edge, HTC 10 en LG G5.

Tags

Tags:

Bram van Otten

Bram van Otten

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram van Otten

Populaire artikelen

Populaire categorieën