BEWIJS: de NSA doorzoekt mails, Facebookberichten en je browsergeschiedenis - Apparata

BEWIJS: de NSA doorzoekt mails, Facebookberichten en je browsergeschiedenis

Op de dag dat klokkenluider Bradley Manning zijn straf te horen krijgt, komt The Guardian met een bizarre reportage over hoe de geheime Amerikaanse dienst NSA ongeveer alles kan tracken wat iemand op het internet uitvoert. Gek, hoe we er eigenlijk niet eens meer van opkijken.

De Engelse krant licht uit hoe een aantal NSA-medewerkers met het programma XKeyscore diep in de inhoud van berichten kunnen graven. In een handomdraai kan letterlijk elke internetbeweging worden gecheckt. Een Facebook-gebruikersnaam of emailadres is genoeg om iemand zijn privéberichten bloot te leggen. Ook browsergeschiedenis van internetgebruikers kan worden achterhaald, evenals een lijst met ip-adressen die een bepaalde website hebben bezocht. Eerder ontkende de NSA nog te kunnen zoeken door online privé-gegevens zonder rechterlijke toestemming. Niet dat iemand ze destijds geloofde, maar goed.

Hoe XKeyscore exact aan deze info komt is nog wat onduidelijk, maar uit de presentatieslides die klokkenluider Edward Snowden eerder aan The Guardian doorspeelde, en vandaag worden gepresenteerd, staat vast dat het kan én dat ze het doen. In een verklaring geeft de NSA namelijk het bestaan van XKeyscore toe. In trainingsprogramma’s beschrijft de NSA XKeyscore als het ‘meest omvattend’ programma om informatie van het internet te verzamelen.

In XKeyscore kan de NSA je privéberichten op Facebook checken

Ook privacyvoorvechter Kim Dotcom mengt zich er op Twitter in.

De keerzijde van deze privacyclusterfuck is dat er tot aan 2008 al 300 terroristen zijn gepakt met XKeyscore. Ook kunnen NSA-analisten niet zonder beperkingen door de massale metadata en persoonlijke info grasduinen. In sommige XKeyscore-menu’s moet de analist aangeven in hoeverre zeker is dat het doelwit zich buiten de VS bevindt.

Maakt u zich dus op voor een mediaspin waarin de acties van de NSA worden geframed onder het mom van terrorismebestrijding, en we langzaam in slaap worden gewiegd met de sussende woorden dat dergelijke privacyschending op mondiaal niveau voor ons eigen bestwil is. Maar voordat u uw WiFi-wachtwoord vrijwillig afstaat aan Obama, lees eerst het onthullende artikel op The Guardian. Nu het nog kan.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën