Bitcoin koers daalt, dus hoe handel je als de Bitcoin verliest? - Apparata

Bitcoin koers daalt, dus hoe handel je als de Bitcoin verliest?

FOMO is jouw grootste valkuil. Pas daarvoor op!

Er zijn in de wereld van Bitcoin ongeveer twee maal zoveel experts als beleggers. Het vreemde is dat deze experts de ene na de andere misser maken en toch als experts gezien blijven worden. We konden er dus op wachten dat, toen de koers van de Bitcoin eerder deze week de lucht in spoot, men direct weer over enorme koersdoelen van $ 100.000,- of meer begon te praten. Dat is best opmerkelijk, want de markt ging al 16 maanden naar beneden en pas 2 dagen omhoog.

Vanochtend zagen we de koersen stagneren en vanmiddag werd het in korte tijd akelig rood. Ook op dit moment (4 april rond 19.45 uur) staan de live koersen bijna allemaal in de min. Zo verliest de Bitcoin (BTC) al 3% ten opzichte van hetzelfde tijdstip gisteren. Het broertje Bitcoin Cash (BCH) verliest zelfs al 11,4%. Het vermoeden dat de Bitcoin door een gerichte actie van een beperkt aantal Aziatische investeerders omhoog is geholpen wordt steeds sterker. Nu de markt die beweging niet blijft volgen is het de vraag wat er gaat gebeuren. Pompen zij opnieuw een flink bedrag in de markt om de koers weer omhoog te helpen of nemen zij hun winst en trekken zij hun geld uit de markt? In het eerste geval heb je er goede kans van dat de koersen morgen weer omhoog schieten. In het tweede geval kan de koers wel eens veel sneller dalen dan dat ze deze week gestegen is. Dit laat de ‘gemiddelde’ crypto-investeerder de vraag: ‘Wat nu?’

Als ik dat zeker zou weten zou ik waarschijnlijk al sinds eind 2017 met een zeer vervroegd pensioen zijn gegaan. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen en is er één ding wat je zeker niet moet doen. Laat ik daarmee beginnen. Waar je erg voor uit moet kijken is het begrip FOMO. In goed Nederlands: the Fear of Missing Out, ofwel de angst om de boot te missen en te vroeg uit te stappen of te laat in te stappen. Dit kun je oplossen door heel eerlijk en rationeel tegen jezelf te zijn. Stel jezelf de vragen die je ook zou stellen als je een auto gaat kopen. Waarom koop ik deze munt en niet een van die meer dan 200 anderen? (Waarbij het antwoord niet is ‘omdat ik morgen miljonair wil zijn’). Wat zijn de eigenschappen van deze munt en hoe kunnen die waarde opleveren? Kan ik het geld dat ik wil investeren wel missen? Wat is mijn maximale aankoopprijs en wat is de prijs waarop ik weer wil verkopen? (Welke restwaarde heeft die iets duurdere Mercedes ten opzichte van de Fiat?) Hoe lang wil ik beleggen? Je gaat uiteraard anders beleggen wanneer je volgende maand een zakcentje wilt dan wanneer je over 3 jaar een vakantiehuisje wilt kopen.

Wanneer je die doelen en grenzen voor jezelf hebt opgesteld ga je al veel rationeler handelen. Wees daarbij gerust. Er zal haast altijd een munt zijn die betere resultaten haalt dan de jouwe. Je zal ook altijd net te vroeg of net te laat verkopen om het onderste uit de kan te halen. Aan de andere kant valt het deksel niet op je neus als je voor jezelf verstandig handelt.

Dan is de vraag wat je wel moet doen als de koers ineens sterk verandert. Als je ziet dat de koers, zoals nu omslaat en je hebt het punt bereikt waarop je winst wilt nemen kun je het beste even rust nemen. Je kunt jouw cryptomunten dan verkopen of verhandelen voor zogenoemde stable-coins. Deze stable-coins worden gedekt door een tegenwaarde. Zo zijn er cryptomunten die voor elke gekochte munt een dollar of een gram goud inkopen. Zo weet je zeker dat die munt in ieder geval de waarde van die dollar of dat gram goud houdt. Dat is niet populair in tijden van koersstijging, maar wel effectief om even de kat uit de boom te kijken wanneer de koers daalt. Je kunt natuurlijk ook de cryptomunten die je hebt verkopen en het geld even opzij zetten tot je weer in wilt stappen.

Voor beleggers die weten hoe ze cryptomunten moeten waarderen en weten waar de cryptomunten voor staan kun je ook kiezen om jouw beleggingen om te zetten in investeringen in cryptomunten die gekoppeld zijn aan andere producten of diensten. Zo weet je dat de munten hun waarde houden als de diensten of producten in trek zijn. Kortom, genoeg mogelijkheden om jouw rendement te houden als de markt daalt. Zoals altijd geld dat ik je alleen probeer wat informatie te geven die je kunt betrekken bij jouw eigen onderzoek en beslissingen. Ik blijf de live-koersen in ieder geval volgen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën