Bitcoin kopen: tien dingen die je moet weten - Apparata

Bitcoin kopen: tien dingen die je moet weten

Deze week bereikte de koers van Bitcoin nieuwe records en staat dit digitale geld weer volop in de belangstelling. Hoog tijd om eens op een rijtje te zetten wat je allemaal in het achterhoofd moet houden als je zelf Bitcoin wil kopen, gebruiken of verkopen.

Lang werd gedacht dat Bitcoin vooral iets was voor internetfreaks en nerds, maar de laatste tijd duiken ze steeds vaker op in het reguliere leven. Zo is er al een bedrijf dat vakantiegeld uitkeert in Bitcoins en bij webshops kan je ook betalen met Bitcoins.

1. Zelf creëren (minen)
Als je geen zin of geld hebt om Bitcoins te kopen, dan kan je ze uiteraard ook zelf maken. Als je een krachtige computer hebt kan je de rekenkracht daarvan gebruiken om een code te kraken waarmee je een Bitcoin krijgt. Een kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats, het kost tegenwoordig nogal wat rekenkracht om een Bitcoin te vinden. Meer informatie over minen is te vinden op bitcoinmining.com.

2. Sterk fluctuerende koers
De koers van Bitcoins kan zéér sterk fluctueren, iets waar je zeker rekening mee moet houden als je van plan bent om Bitcoins te kopen of verkopen. Eerder deze week zakte de koers bijvoorbeeld in een halfuur van meer dan $900 naar minder dan $600.

3. Betalingen zijn onomkeerbaar
Denk goed na voordat je een betaling doet! Het is namelijk niet mogelijk om achteraf een betaling of deal terug te draaien. Bitcoin hanteert het principe: gedane zaken nemen geen keer.

4. Bitcoin is nog steeds experimenteel
Hoewel Bitcoin steeds meer mainstream worden is het nog steeds een experimenteel betaalmiddel. Er kunnen dus fouten optreden en als gebruiker wordt je niet altijd zo goed beschermd als met traditionele betaalmiddelen.

5. Kijk uit waar je Bitcoin opslaat
Je voorraad Bitcoins sla je op in een digitale portemonnee. Deze kan zich bijvoorbeeld op je eigen pc bevinden, maar ook op je mobiele telefoon of online in ’the cloud’. Er zijn nogal wat verschillen tussen deze opties en de ene mogelijkheid biedt meer zekerheden dan de andere. Meer informatie kan je HIER vinden. Onthoud ook dat je Bitcoin gestolen kunnen worden als de partij waar ze liggen opgeslagen de zaken niet op orde heeft.

6. Bitcoin zijn niet anoniem
Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat Bitcoin anoniem zijn, maar dat is niet het geval. Wel is het zo dat je privacy redelijk wordt beschermd, maar met de juiste tools en middelen moet het mogelijk zijn om iemand te achterhalen. Denk dus goed na wat je met je Bitcoin doet.

7. Je moet gewoon belasting betalen
Helaas moet je over transacties met Bitcoin gewoon belasting betalen. Ze zijn namelijk niet gek bij de Belastingdienst. Zo dien je de Bitcoin die je bezit aan te geven in box 3 en als je ze als loon ontvangt wordt het gezien als loon in natura.

8. Directe transacties zijn minder veilig
Als je een transactie doet met Bitcoin dan wordt gecontroleerd of je het recht hebt om deze uit te voeren. Wacht tot er minimaal 6 controles zijn uitgevoerd om er zeker van te zijn dat de deal goed verloopt. Dit kan zo’n halfuur in beslag nemen.

9. Er zullen maximaal 21 miljoen Bitcoins zijn
De maximale hoeveelheid Bitcoin is gelimiteerd op zo’n 21 miljoen stuks. Omdat er gewerkt is met een algoritme zal het nooit mogelijk zijn dat er meer Bitcoin ontdekt worden. Wel is het zo dat in de loop der tijd Bitcoin ‘inactief’ worden. Bijvoorbeeld omdat mensen het wachtwoord van hun digitale portemonnee vergeten zijn. Die verloren Bitcoins zullen nooit meer in roulatie komen. Mocht het over enkele jaren zo zijn dat alle 21 miljoen Bitcoin gemined zijn dan zullen er alsnog minder dan 21 miljoen stuks in omloop zijn.

10. Kopen en verkopen in Nederland
Als je Bitcoin wil kopen kan je terecht bij grote, internationale brokers, zoals Mt.Gox. Ook kan je terecht bij lokale partijen als bitonic.nl en Bitbank, waar je gewoon met iDeal kan betalen. Helaas is er in Nederland nog geen pinautomaat voor Bitcoin.

Als je op zoek bent naar mensen bij jou in de buurt die Bitcoin willen kopen of verkopen, dan kan je ook kijken op localbitcoins.com.

[gv data=”Um63OQz3bjo”][/gv]

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën