Boeing X-51 pakt record voor langste hypersonische vlucht

De X-51 die veel weg heeft van een alles vernietigende kruisraket is feitelijk een onbemand demonstratievliegtuig ontwikkeld voor experimenten met hypersonische vluchten. Hypersonisch wil zeggen Mach 5 en hoger, dus minstens 5x de snelheid van het geluid, oftewel ruim 6000 km/u.

Het vliegtuig is een project van een consortium bestaande uit Boeing, NASA, DARPA, het Amerikaanse leger en Pratt & Whitney Rocketdyne. Op 1 mei is er met de X-51 een nieuwe testvlucht uitgevoerd. Hierbij is gedurende 4 minuten met Mach 5.1 gevlogen.

Daarmee heeft de X-51 het record voor langste hypersonische vlucht op zak. Niet de snelste, want dat was de X-43 die het (slechts) 12 seconden volhield bij een snelheid van naar boven afgerond Mach 10.

De X-51 werd in de lucht vanaf een B-52 bommenwerper gelanceerd. Een booster raket zorgde voor de acceleratie naar Mach 4.8. Nadat deze booster zichzelf ontkoppelde, zorgde de scramjet van de X-51 voor het laatste zetje naar Mach 5.1. De totale vluchtduur van de X-51 bedroeg 6 minuten en 10 seconden, waarvan dus 4 minuten hypersonisch.

Het zal nog wel even duren voordat passagiersvliegtuigen hypersonische snelheden zullen halen, maar supersonisch passagiersvliegtuigen kennen we al langer (Concorde).

[gv data=”FIbW8-Ow50I#!”][/gv]

[lg_folder folder=”Boeing/X-51A_WaveRider/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën