Bug: iOS raakt in paniek en crasht bij aanklikken link - Apparata

Bug: iOS raakt in paniek en crasht bij aanklikken link

Het gebruik van een simpele en veelgebruikte codeertaal kan voor problemen zorgen.

Aah software-developers… Jullie werk bestaat uit een constante stortvloed aan problemen die een oplossing vereisen, terwijl die oplossing twintig nieuwe problemen veroorzaakt.. Soms kunnen bugs hilarisch zijn, maar meestal vooral behoorlijk irritant. Een nieuw ontdekte bug in iOS en MacOS maakt regulier internetten voor sommigen praktisch onmogelijk.

Onderzoeker Sabri Haddouche laat op Twitter weten een kwetsbaarheid te hebben ontdekt die voor behoorlijk veel problemen kan zorgen. Bij het aanklikken van een link die gebruik maakt van een deze CSS-code raken de besturingssystemen van Apple in paniek en lopen ze vast, waarna het toestel opnieuw opstart.

Nu, CSS is een veelgebruikte codeer-taal om kleuren en opmaak van een pagina weer te geven. Bij een relatief nieuwe feature draait iOS daarentegen helemaal door. De betreffende opdracht zorgt ervoor dat het grafische geheugen van het toestel helemaal volloopt, waardoor er zogenoemde kernel panick ontstaat. Na het opstarten werk je iPhone gewoon als tevoren. Deze link zorgt volgens de ontdekker voor een dergelijke crash. Gebruiken op eigen risico;)

Voor MacOS-gebruikers is het probleem een stuk erger. Hoewel dezelfde code bij Mac slechts voor een crash van de browser zorgt (de PC blijft gewoon draaien) kan een aangepaste code je peperdure laptop goed verzieken. Met wat kleine aanpassingen zou Haddouche een Mac kunnen laten crashen, waarbij het apparaat opnieuw opstart en de website automatisch opnieuw probeert te laden. Deze loop zorgt er dus voor dat een Mac onbruikbaar kan worden.

Om die reden deelt de onderzoekers die code dan ook niet openbaar. Hij heeft Apple al ingelicht en volgens het miljardenbedrijf wordt er hard aan een oplossing gewerkt.

Meer over bugs lezen? Deze bug sloopte WhatsApp zomaar en terwijl Apple een oplossing voor dat probleem aan het zoeken was, negeerde ze een andere gevaarlijke bug. Deze bug in Google was niet zozeer gevaarlijk, maar wel grappig. Tot slot bleek er ook een nare bug in de meest recente betaversie van iOS te zitten.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën