Column: Apple’s WWDC 2018 was een aanfluiting

Gisteravond (Nederlandse tijd) vond er weer eens een keynote van Apple plaats. Zonder concrete vernieuwingen was de gehele bijeenkomst een lachwekkende aanfluiting.

Apple is een prachtig bedrijf met prachtige producten. Laten we dat vooral niet vergeten. De iPhone, iPad en Mac-computers zijn voortreffelijke apparaten. De laatste jaren zijn de keynotes echter niet meer zo indrukwekkend als dat ze vroeger waren. Wanneer werd jij voor het laatst van je stoel geblazen? Het klinkt misschien als muggenziften, maar in de periode van Steve Jobs ging het er wel anders aan toe. Zo was ook gisteren weer een aaneenschakeling van facepalms en cringe-momenten.

iOS 12 is eigenlijk een soort iOS 11 versie 2.0. Minimale verbeteringen die niet heel indrukwekkend zijn. Veel functies kennen we al van concurrenten en zijn niet origineel. Daarnaast voelden sommige podium-momenten als opvulling aan. Zoals de vernieuwde zoekfunctie van de foto-app. Leuk dat dit verbeterd is, maar moet dit echt een item worden van de keynote? De meeste nieuwe functies van iOS 12 zijn afgekeken van applicaties als derden. Groepsbellen kan immers met Skype (hoe vaak bel jij met 32 mensen tegelijkertijd?) en we hebben Snapchat voor de gekke filters.

De grootste wegkijk momenten had ik tijdens de diverse kinderachtige acties op het podium. Volwassenen die met LEGO Augmented Reality spelen alsof ze het elke dag doen. Zet er dan een kind neer die er oprecht plezier aan zou beleven. Dan de medewerkers van Apple, die doen alsof Animoji helemaal het einde is. Het is een geinige toevoeging, maar het mag wat minder nep. Alsof je vader gaat dansen waar je vrienden bij zijn. Je kan door de grond zakken van schaamte. In dit geval is die vader Craig Federighi, voor de ogen van duizenden mensen in een zaal.

Laten we hopen dat de keynote in september professioneler gaat verlopen. Geen lachende poepgezichten, geen virtuele LEGO-blokjes. Keiharde innovatie, mooie smartphones en gelikte presentaties zoals die van vroeger kennen Apple.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën