Column: een ode aan Gran Turismo Sport's online systeem - Apparata

Column: een ode aan Gran Turismo Sport’s online systeem

GT Sport mag er dan niet zo compleet uitzien als voorgaande delen, maar man, wat steekt het online goed in elkaar.

Gran Turismo Sport is vandaag alweer een weekje te verkrijgen in de winkels. De nieuwe titel van Polyphony Digital zorgt voor veel rumoer in de racegamewereld. Het spel voelt voor de echte GT-fan in het begin vaak wat incompleet aan, want er zijn letterlijk honderden wagens en tientallen circuits van de aardbodem verdwenen.

Natuurlijk kan en wil ik, zelfs als Gran Turismo-fan, dit beleid niet met liefde gaan verdedigen. Desalniettemin was ik dankzij positieve indrukken tijdens de gesloten én open bèta positief gestemd over de weg die PD bewandelt, waardoor de drang (te) groot was om afgelopen week de game niet in huis te halen.

De focus ligt in dit spel voornamelijk op online racen. Natuurlijk kun je rijlesjes volgen in je eentje (aanrader voor alle beginnende coureurs), eenzijdige missies voltooien en zelf races opzetten tegen de AI, maar het grote genot zit ‘m toch in de vele online lobby’s, de drie dagelijkse races in Sport Mode en de officiële kampioenschappen die binnenkort van start gaan.

Met name Sport Modus is een fijne verwelkoming ten opzichte van andere online racemodi in spellen. Allereerst is het aan jou om het circuit te leren kennen en snelle rondetijden neer te zetten. Lukt dit niet, dan is dit geen probleem. Je wordt namelijk na de kwalificatie in een lobby geplempt waar coureurs een vergelijkbaar niveau hebben.

Polyphony Digital heeft hiervoor een speciale prestatiebeoordeling ingesteld: ben je een groentje, dan krijg je het niveaulabel R (Rookie) opgespeld. Een iets betere coureur verdient het label D, een degelijke racer C en dit gaat door tot A en supercoureurs die S meekrijgen.

Ik hoor je al denken: “maar zo heel bijzonder is dit toch niet?” Klopt, er zijn games die een verkapt systeem hiervan hebben, maar desalniettemin is het handig. Gran Turismo Sport gaat echter nog een stap of twee verder dan enkel je raceniveau. Ook je sportiviteitsniveau heeft strekkende gevolgen voor je online races.

Ben je een totale lul online, dan kom je terecht in de laagste SB categorie E. Hierin vind je het uitschot van de online racewereld waar naar hartenlust gebotst, afgesneden en gebumperkleefd wordt. Net zoals bij de prestatiebeoordeling zijn de niveaus D, C, B, A en S aanwezig. Wat het nog mooier maakt, is dat deze wegpiraten nooit terecht kunnen komen in hoge prestatiecategorieën, omdat een lage SB (sportiviteitsbeoordeling) dit simpelweg niet toestaat.

Gran Turismo Sport kan dus net zo serieus zijn als je zelf wenst. Op papier maakten deze regeltjes mij in eerste instantie niet uit. Na enkele uren in het spel te hebben gestoken, weet ik echter wel beter. Perfect is het zeker niet, maar Polyphony Digital doet haar uiterste best om mij de races en tegenstanders te geven die ik verdien.

De races die je meemaakt in verschillende SB-categorieën verschillen enorm van elkaar. In de eerste wedstrijden is de kans groot dat je in de eerste of laatste ronde nog een flinke duw kunt verwachten, maar vermijd je potentiële ongelukken, rijd je alleen de racelijn en houd je je neiging om een divebomb te doen in, dan kom je al snel in races terecht waarbij je intense gevechten meemaakt, waarop het écht aankomt op ‘racecraft’.

[gv data=”DhL2S_-PbQM”][/gv]

Het systeem lijkt een verbetering van iRacing’s systeem. Gran Turismo richt zich echter als eerste titel met dit systeem op het grote publiek. In een jaar waarin ik persoonlijk vaker wel dan niet online aan de kant of in de grindbak ben gebeukt in (serieuze) racegames zoals F1 2017, Project CARS, DiRT (Forza 7 hierboven) et cetera, is Gran Turismo Sport een verademing. Het probleem wat al deze racetitels hebben, is dat er geen reprimandes staan op het compleet overhoop halen van je tegenstanders.

Persoonlijk merk ik dat de drempel om toch even een tikje te geven aan de tegenstander hierdoor enorm laag ligt. Je komt er toch mee weg, want als er al een penaltysysteem in zit, dan zijn de straffen óf te licht, of worden je misdaden lang niet altijd geregistreerd.

Mocht je nog twijfelen over het in huis halen van Gran Turismo Sport, vraag je dan het volgende af: “wil ik echt op het puntje van mijn stoel zitten iedere race, heb ik de motivatie om mezelf te verbeteren als coureur én ben ik ervan overtuigd dat racen over het algemeen een no-contact-sport is?” Heb je een meerderheid van deze vragen met een volmondig ja beantwoord, ren dan als de wiedeweerga naar de winkel en tot snel!

[gv data=”XMQZYBHeU2k”][/gv]

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën