Column: omarm je internetvrijheid in Nederland!

Hoe werkt internetcensuur in de praktijk en hoe ga je hier mee om?

Geen toegang hebben tot bepaalde websites omdat de overheid hier een stokje voor steekt. In Nederland kennen we dit fenomeen (gelukkig) niet. Hoe anders is dit in de rest van de wereld. Turkije, Noord-Korea, India of enkele landen in het Midden-Oosten, om slechts een aantal voorbeelden te noemen. Het complete internet wordt gefilterd door de overheid en zo wordt bepaald wat jij wel en niet mag zien.

Ondergetekende was de afgelopen periode voor diverse redenen kriskras door China te vinden. Hier heb ik in de praktijk ondervonden hoe het land internetcensuur toepast en hoe men hier mee omgaat. Zo gebruikte ik af en toe een VPN. Dit is een virtuele verbinding waardoor je een locatie elders op de wereld kunt nabootsen. Je ‘logt’ vanuit een andere locatie ‘in’ en krijgt toegang tot het vrije internet zoals we dat in Nederland kennen.

China hekelt echter deze mogelijkheden. Om vanuit China een VPN te fixen is dan ook geen gemakkelijke taak. The Great Firewall, zoals het strenge gefilterde internet in het Aziatische land wordt genoemd, is slim en kun je vergelijken met die vervelende blokkade toen je vroeger naar YouTube wilde surfen op school. Het Chinese systeem is echter nog een stuk geavanceerder. Zoeken naar een site die VPN diensten aanbiedt is lastig. Bovendien is gebruik maken van een VPN illegaal. Het systeem blokkeert duizenden sites die dergelijke diensten aanbieden. Zelfs als je een applicatie hebt gedownload is dit nog geen garantie. In vele gevallen kunnen deze programma’s geen verbinding maken met een externe server.

Wat kun je zoal niet?
De filter in China is voor ons Westerlingen behoorlijk streng. Geen toegang tot de diensten van Google en Facebook bijvoorbeeld. Je bestanden in de cloud checken via Drive? Mail ontvangen via Gmail? Een filmpje op YouTube? Netflix? Vergeet het maar. Al deze diensten zijn geblokkeerd en hierdoor ben je genoodzaakt een VPN te gebruiken. Overigens krijgen niet alle Westerse bedrijven de vinger van China. Zo zijn Whatsapp en Spotify te gebruiken en is ook een communitysite als 9gag gewoon toegankelijk vanuit het omstreden land.

Eén van de VPN apps die ik gebruikte in China

Hoe gaat de bevolking hier mee om?
Het zijn -logischerwijs- vooral de jongeren die niet blij zijn met de blokkade. De meeste Chinese jongeren die ik sprak beschikken over een Facebook en/of Instagram account. Het gebruik van een VPN is dan ook eerder regel dan uitzondering in China. Daarentegen heeft het Aziatische land van vrijwel elke geblokkeerde dienst een eigen variant. Zo is bijvoorbeeld baidu.com de Chinese variant van Google. De zoekmachine is echter niet zo pienter als de Amerikaanse versie, vinden ook een hoop Chinezen. Zo gebruiken enkele Chinese studenten die ik sprak een VPN om gebruik te maken van Google. Volgens hen is de site de slimste en beste zoekmachine die er is. Yahoo, dat bijvoorbeeld niet in China wordt geblokkeerd, komt niet eens ter sprake. Informatie voor een schoolproject zoeken, onafhankelijk nieuws of een afbeelding checken: Google heeft dankzij de uitgebreide zoekmogelijkheden de absolute voorkeur.

Hoe er mee om te gaan
Als Westerling ben je dus aangewezen op een VPN. Dit is echter niet volgens de regels en wil je de wet niet overtreden dan zul je tijdelijk afscheid moeten nemen van de diensten die je in eigen land zo graag gebruikt. Het eerder aangehaalde Yahoo als zoekmachine in plaats van Google Search bijvoorbeeld. Ga je voor een langere periode naar China dan is het slim om je persoonlijke bestanden uit de cloud naar een platform te brengen dat wel door de overheid is goedgekeurd. Tevens kan je Netflix-abonnement de prullenbak in. De Amerikaanse streamingdienst accepteert geen verkeer via een VPN. Als je om je heen kijkt tijdens een rit in de metro of bus merk je gauw op dat de Chinezen dol zijn op Youku, de Chinese variant van Popcorn Time. Gratis (en illegaal) tv-series of films kijken in hoge kwaliteit. Mobiel internet is niet erg prijzig. Ongeveer 8 euro voor 1 GB op 4G-snelheid. Vanuit Nederland kun je van tevoren checken welke site je kunt bezoeken in China en welke niet. De website Great Firewall of China (was greatfirewallofchina.org) biedt hiervoor uitkomst.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën