Column: Waarom Game of Thrones in space niet gaat werken - Apparata

Column: Waarom Game of Thrones in space niet gaat werken

Game of Thrones-showrunners gaan een Star Wars filmreeks maken, maar dat is geen goed idee.

De genieën achter HBO’s Game of Thrones werden recentelijk gecontracteerd door Disney. Producenten D.B. Weiss en David Benioff gaan namelijk voor het mediaconglomeraat een Star Wars filmreeks schrijven en produceren. Game of Thrones-fans moeten dus hun gedateerde stalen zwaarden inruilen voor lichtzwaarden en Tyrion’s kruisboog zal door een Wookie Bowcaster worden vervangen. Helaas, mag ik daaraan toevoegen.

Er is nog weinig bekend over de invulling van Weiss & Benioff’s serie, maar Disney laat al weten dat het niet om de Skywalker’s zal draaien en dat Rian Johnson’s aankomende trilogie (van de regisseur en schrijver van het blamabele The Last Jedi) volledig los staat van de nog niet getitelde reeks. Ik heb er daarentegen hoe dan ook geen vertrouwen in.

[gv data=”lVTtNOepijk”][/gv]

Matige schrijvers
Ik noemde het duo al genieën, maar feitelijk is dat een beetje overdreven. De mannen zijn inderdaad kapiteins van het meesterlijke Game of Thrones, maar dat was het wel. Ze hebben nauwelijks iets anders gepresteerd en het laatste seizoen van Game of Thrones maakte hun lichte incompetentie maar al te duidelijk. Als het gaat om het interpreteren van briljante boeken, dan zijn Weiss en Benioff zelf briljant, maar zodra de boeken op waren, werd pijnlijk duidelijk hoe middelmatig de heren eigenlijk schrijven.

Star Wars heeft daarentegen geen rode draad, geen enkelvoudige bron van al het geweldige dat het universum te bieden heeft. Afhankelijk van hoe de vergaderingen tussen George Lucas, Disney en de producent van een Star Wars-productie gaat, wordt het betreffende verhaal al dan niet als canon beschouwd. Dat levert een belachelijk grote hoeveelheid ‘lore’ op; boeken, strips, series, games, speelgoed en natuurlijk films maken allemaal een deel uit van de als ‘waar’ bestempelde wereld van Star Wars.

En Benioff en Weiss hebben het denk ik niet in zich om daar een waardige toevoeging aan te doen. Afgezien van GoT heeft Benioff wat matige tot verschrikkelijke screenplays op zijn naam staan (Troy en De Vliegeraar als matig, X-Men Origins: Wolverine als verschrikkelijk) en Weiss heeft naast een realityserie over gehandicapten helemaal niks anders meer gedaan in de filmwereld.

Star Wars overbelichting
Afgezien van mijn gebrek aan vertrouwen in de showrunners van GoT denk ik dat Star Wars zich überhaupt niet leent voor nóg meer filmreeksen. Met het huidige systeem – een hoofdfilm het ene jaar, afgelost door een spin-off het jaar daarop – geeft ons jaarlijks wat om naar uit te kijken, maar rekt de portemonnee van de fans al aardig op. Althans, er zullen fans zijn die niet genoeg kunnen krijgen van al het Star Wars-galore, maar geloof me dat het snel oud wordt, als je jaar in jaar uit aan wisselende kwaliteit wordt blootgesteld.

Zoals het er nu naar uit ziet, wordt de Star Wars-markt al overspoeld met een overschot aan nieuw materiaal. Een gehele trilogie voor de schrijver/regisseur van de slechtste Star Wars-film ooit? Kom op zeg. En dan komt daar dus nog een nieuwe reeks bij. Benioff en Weiss gaan er na het concluderen van Game of Thrones – ergens in 2019 dus – mee beginnen. In 2019 komt ook de laatste Star Wars-film uit de sequel-trilogie uit. Daarna gaat Rian Johnson dus aan de slag met een nieuwe trilogie en de GoT showrunners met hun eigen serie.

Naar mijn berekeningen ben ik vanaf 2020, over een kleine 2 jaar dus, geen doorgewinterde Star Wars-fan meer, maar een verbitterde liefhebber van een filmreeks die door geldzucht en blindelings vertrouwen in incompetente Hollywood-schaakstukken werd verkracht.

[gv data=”dNW0B0HsvVs”][/gv]

Bloed, seks en ingewanden
Tot slot excelleren Weiss en Benioff met behulp van schrijver George R.R. Martin vooral in hun depictie van bloed en seks. In de wereld van Game of Thrones loert de dood om de hoek en heeft seks altijd een functie. Hoewel veel fanboys het wellicht zouden willen (ik kijk naar jou, Princess Leia-aanbidder) is Star Wars alles behalve dat.

Hoewel een 16+ Star Wars-reeks me als muziek in de oren klinkt, gaat dat natuurlijk nooit gebeuren. Ten eerste, het is Disney. Ten tweede, het is Star Wars. En helaas kom ik dan toch weer terug op het eerste punt; Benioff en Weiss zijn denk ik niet in staat om een verhaal te vertellen zonder die twee sleutelingrediënten. Van sterke story telling moeten ze het in elk geval niet hebben.

Misschien ben ik te sceptisch en te hard voor de heren, maar wat mij betreft is de overname van Star Wars door Disney doodzonde. Niet alleen werd het speelgoed-gehalte sinds de meest recente trilogie veel te hoog, ook lijkt het conglomeraat alleen maar geld te zien. Spin-off hier, EA-game daar en dan hebben we het nog niet over de aankomende projecten die een nog grotere gok zijn dan Russische roulette met een revolver met 5 kogels. I’ve got a bad feeling about this.

Foto @YouTube/OmidG

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën