'Crypto-netwerk van $2 miljard hacken kost $1.5 miljoen' - Apparata

‘Crypto-netwerk van $2 miljard hacken kost $1.5 miljoen’

Het blijkt ontzettend goedkoop om een heel netwerk van cryptocurrency omver te gooien.

Het klinkt wellicht nutteloos, maar een cryptocurrency-onderzoeker aan de FECAP University in Brazilië demonstreerde hoe goedkoop het eigenlijk is om enorme crypto-netwerken omver te stoten. Hij relativeert hiermee de welbekende ‘veilige’ technologie die blockchain heet.

Husam Abboud onderzocht of het mogelijk was (en zo ja, hoe het in zijn werk gaat) om een netwerk van cryptomunten te hacken. De consensus is volgens hem dat je daarbij 51% (meer dan de helft) van de hashing power moet bezitten van een specifiek netwerk. Maar waarom zou je dit willen?

Enerzijds kun je met die ‘macht’ voorkomen dat transacties plaatsvinden, je kunt recentelijke transacties terugdraaien (waarmee je aan double-spending doet, een eigenschap van cryptomunten waarbij je twee keer dezelfde ‘munt’ uitgeeft) en je zou specifieke handelaren, collectieven of mining-pools kunnen weren. Wat heb je daar aan? Nu, een kwaadaardige genie kan hiermee het vertrouwen en de bruikbaarheid in een specifieke munt kunnen vernietigen, waardoor de waarde keldert en je effectief een eventuele concurrerende munt hebt verslagen. Misschien toch maar afkicken dan?

Abboud concludeert dat een netwerk zoals Ethereum Classic (ETC) met een market cap van zo’n $2 miljard dollar aan te vallen is (met de 51% methode) voor slechts $1.5 miljoen dollar, waarmee de aanvaller nog eens winst maakt ook. In hetzelfde onderzoek concludeert hij dat je met gemiddeld $70 miljoen dollar zelfs het hele netwerk omver kunt gooien.

Hij komt op deze schokkende ondervindingen na het herzien van de rekenmodellen die normaal gebruikt worden om een dergelijke aanval te simuleren. Tot voor kort werd het omver werpen van een munt als de ETC namelijk als ontzettend inefficiënt gezien. Je kon beter met al dat geld investeren in een mining farm. Abboud’s rekenmodel gaat ervan uit dat je de hashing power gewoon kunt leasen, waardoor de kosten aanzienlijk lager worden.

De onderzoeker schrijft daarentegen geen tutorial voor hoe je het beste miljarden van mensen kunt aftroggelen, maar probeert de crypto-community bewust te maken van de potentiële gevaren. Het was voorheen zo dat er een consensus protocol heerste; miners zouden dergelijke aanvallen niet uitvoeren omdat Bitcoin bijvoorbeeld snel een fix zou uitbrengen, of de waarde van de munt zou dusdanig kelderen dat het niet meer lucratief zou zijn.

Dat is volgens Abboud een gedateerde aanname, omdat er steeds meer liquiditeit in de cryptohandel wordt geïntegreerd. Op sommige grote beurzen kun je ontzettend snel en met gigantische marges van je munten af, waardoor het iedere dag gemakkelijker zou worden om te profiteren van het kelderen van de prijs van een munt.

Meer over cryptocurrency lezen? Wat dacht je van een Nederland bedrijf dat salaris uitbetaalt in Bitcoin? In dit artikel lees je hoe het kon dat een nieuwssite zo’n $100.000 dollar aan Bitcoins weggooide. Tot slot beschrijven we in dit artikel waarom het juist nu slim is om in de wereld van cryptocurrecny te stappen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën