Cryptomunten op cryptobeurzen zouden te makkelijk te stelen zijn.
Een cryptomunt bestaat niet fysiek. De munt wordt gevormd door twee codes, een openbare code en een persoonlijke code, ook wel private key genoemd. Wanneer je op een beurs cryptomunten bewaart is de private key in handen van de beurs. Zodra hackers, phishers of ander geboefte de servers van de beurs kraken kunnen zij ook bij de private coins van de cryptomunten komen. Op die manier is eerder deze week de Nieuw-Zeelandse cryptobeurs Cryptopia van haar muntjes afgeholpen.
Toch keek men even vreemd op toen de CEO van Kraken, een van de grootste cryptobeurzen ter wereld, deze Tweet de wereld instuurde:
https://twitter.com/jespow/status/1085348666699739141
Hij roept klip en klaar op om munten die je niet direct wilt verhandelen van de beurs af te halen en te bewaren in een wallet die niet met internet verbonden is. Zo kunnen cryptocrimsons geen private keys van overbodige munten achterhalen.
Wij begrijpen dat heer Powell dit roept, maar dat lost het probleem niet op. Immers, ook een wallet die niet verbonden is met internet kan gestolen worden of gehackt worden. Daarnaast heb je een groot probleem als je het wachtwoord van jouw wallet niet meer weet. Er is namelijk niemand die je dan kan helpen. Je kunt de cryptomunten op de wallet in zo’n geval afschrijven als je geen heldere ingeving krijgt. Verder zijn ook zogenoemde hardware wallets te kraken.
Overigens lijken er andere oplossingen aan te komen. Zo heeft cryptobeurs Gemini de cryptobezittingen van zijn beleggers verzekerd en stelt Zuid-Korea het zelfs aan beurzen verplicht om een verzekering te sluiten tegen diefstal van cryptocoins van klanten.