Cryptovaluta: 5 redenen waarom Ripple beter is dan Bitcoin - Apparata

Cryptovaluta: 5 redenen waarom Ripple beter is dan Bitcoin

Fuck die welbekende munt, ga voor het meer betrouwbaardere Ripple!

Wie zijn zakgeld al jaren aan het sparen is, zit tegenwoordig met een groot probleem. Op de bank krijg je geen rente meer, huizenprijzen zij sky-high, maar er zijn ongelofelijk veel winstgevende cryptovaluta. Als je je geld dan wilt investeren in die laatste, dan zijn er allerlei ‘ins and outs’ omtrent het kopen van digitale munten, maar als je dan al gaat investeren, doe het dan in Ripple en niet in het bekendere Bitcoin. Waarom? Dit zijn vijf redenen.

Wat nou mining?
Het minen van cryptovaluta lijkt een gouden investering voor veel instappers, maar niets is minder waar. Hoewel het op het eerste gezicht heel logisch klinkt, is het uit het niets maken van bijvoorbeeld Bitcoins helemaal niet zo lucratief. Het kost ontzettend veel computerkracht en daarmee absurd veel stroom. Dat terwijl alle Ripple-munten al bestaan. Mensen kunnen dus niet naar lieve lust zelf munten bijmaken; het aantal staat vast. Overigens is het overgrote merendeel van die virtuele munten in het bezit van Ripple zelf, wat de munt ook nog eens stabieler maakt.

Ripple lost problemen op
En over stabiliteit gesproken, we weten allemaal dat de Bitcoin-waarde veel weg heeft van een bubbel (lees hier wat er gebeurt als die barst), maar bij Ripple lijkt dat niet het geval te zijn. Waarom? Grotendeels omdat de virtuele munt niet gericht is op het ‘vervangen’ van hedendaagse valuta. Waar Bitcoin de munt van de toekomst moet zijn, is Ripple simpelweg een manier om veilig tussen verschillende landen, overheden of bedrijven te handelen. Die bescheiden ambitie is eigenlijk een slimme zet, want in plaats van concurreren met allerlei andere munten, probeert Ripple transacties gewoon gemakkelijker te maken.

Veilig maar goedkoop en snel
Ook staat Bitcoin vaak onder vuur voor de uitzonderlijk dure transactiekosten. Zo kan een enkele transactie soms tussen de $30 tot $50 dollar kosten. Om het overbelasten van Ripple’s netwerk te voorkomen, vraagt men voor de vorm een minimum van 0,00001 XRP voor iedere transactie; een verwaarloosbare fractie van een cent. Daarnaast kan het bij Bitcoins goed een uur (of zelfs 2 uur) duren voordat een transactie voltrokken is, terwijl dat bij Ripple vaak niet langer dan een paar seconden duurt.

Andere ethiek
In het verlengde daarvan richt Ripple zich dus niet op de gebruikelijke cryptovaluta-markt, maar richt het haar pijlen op grotere transactiedoelen. Waar er bij Bitcoin slechts 7 transacties per seconde verwerkt kunnen worden probeert Ripple er zo’n 2.000 per seconde te ondersteunen. Daarnaast is Ripple meer dan een munt. Hoewel de bijbehorende munteenheid inderdaad Ripple (XRP) heet, is het bedrijf ook veel bezig met het betaalprotocol genaamd Ripple Transaction Protocol (RTXP). Het bedrijf streeft dus hele andere doelen na, wat de betrouwbaarheid en veiligheid ten goede komt.

Ripple groeit veel harder
Tot slot kunnen alle geldwolven onder ons ook bij dit lijstje terecht voor wat tastbaar bewijs waarom de Ripple een betere investering is dan de Bitcoin. Zoals in deze chart meer dan duidelijk wordt, groeide Ripple van alle cryptomunten het hardst. Sterker nog, waar de waarde van de XRP in 2017 met ruim 36.000 procent steeg, werd de Bitcoin in datzelfde jaar ‘slechts’ 1.300 procent waardevoller. Helaas blijkt wel dat een daling van de populairdere munt ook tot de mogelijkheden behoort.

Meer over cryptovaluta lezen? Check dan hier hoeveel een volledig Caribisch eiland kost. Tot slot lees je hier waarom een analist terecht stelt waarom cryptovaluta eigenlijk letterlijk €0,00 euro waard zijn.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën