Daarom kan jouw waterdichte telefoon niet naar het strand - Apparata

Daarom kan jouw waterdichte telefoon niet naar het strand

Ook het zwembad kan je met een waterdichte telefoon beter vergeten.

Wij hebben in het verleden op de site wel eens discussies gezien over de (on)zin van een IP-certificaat dat aantoont dat jouw telefoon waterdicht is. Nu de zomerdagen in aantocht zijn en we weer vaker naar het strand en het zwembad gaan is het goed om voor ééns en voor altijd duidelijkheid te scheppen. Daarom leggen we in dit artikel uit wat jij moet weten om jouw waterdichte telefoon veilig door de zomer te loodsen.

Wat is een IP-klasse
We beginnen bij het begin. Er zijn verschillende soorten IP-coderingen. Het eerste cijfer loopt van 1 tot en met 6 en zegt iets over de gevoeligheid van onderdelen die met stroom te maken hebben voor stof en vuil. Hoe hoger het cijfer, hoe beter deze onderdelen tegen stof en vuil kunnen. Het tweede cijfer zegt iets over hoe goed een smartphone tegen water kan. Hieronder zie je een overzicht van de meest gangbare IP-klasses:
IP23 is regenwaterdicht.
IP44 is spatwaterdicht.
IP54 is stofdicht en kan tegen een plensbui.
IP55 is spuitwaterdicht.
IP65 is stofdicht en kan tegen waterstralen.
IP66 is waterdicht en is stofbestendig.
IP67 is waterdicht en stofdicht.
IP68 is drukwaterdicht en stofdicht.
Deze IP68-klasse is momenteel de hoogste graad van certificering die voor reguliere smartphones te verkrijgen is.
Speciale smartphones, bijvoorbeeld de CAT-toestellen die ook in industriële omgevingen worden ingezet zijn inmiddels verkrijgbaar met IP69-klasse. Deze beschermt de telefoon ook tegen (kortstondige) hoge druk.

Hoe waterdicht is jouw smartphone nu echt?
Allereerst moet je er rekening mee houden dat men voor deze tests een nieuwe telefoon (direct uit de verpakking) test. Als het over waterdichtheid gaat test men dit (met uitzondering van de IP68 en IP 69) in stilstaand water, dat geen druk veroorzaakt.

Zoals zo vaak is de praktijk weerbarstiger dan de theorie. Immers, als je jouw telefoon een keer stoot of laat vallen kunnen er al microscopisch kleine scheurtjes ontstaan. Ook reguliere slijtage maakt het toestel minder sterk dan tijdens de testomstandigheden. Tot slot heeft de telefoon in de praktijk nagenoeg altijd waterdruk te verduren, als was het maar de tegendruk van de smartphone zelf wanneer hij door het water beweegt.

Tot slot moet je jezelf realiseren dat zeewater zout en zwem(bad)water vaak chemicaliën bevatten. Deze hebben natuurlijk hun eigen negatieve werking op een smartphone (en ieder ander apparaat), waar de IP-klassering niets over zegt.

Wat betekent stofdicht dan voor een smartphone?
Wanneer we over stofbestendig spreken wil dit zeggen dat stof wel in de telefoon zou kunnen dringen, maar geen schade toebrengt aan de stroomvoerende delen (bijvoorbeeld omdat deze geïsoleerd zijn). Stofbestendig wil zeggen dat er helemaal geen stof bij de stroomvoerende delen kan komen. Hiermee voel je de bui (klasse IP54) vast al hangen. De stroomvoerende delen van jouw IP-68 geklassificeerde smartphone kunnen prima tegen het zand, maar als de oplaadpoort en luidspreker vol met dat kleverige strandzand zitten wordt het toch lastig bellen. Zeker ook omdat het zout op den duur kan invreten.

Wat moet je dan doen met jouw waterdichte smartphone?
Allereerst is het belangrijk om de smartphone te beschermen tegen water, zand, zout, vocht en warmte. Je kunt het apparaat dan ook het beste lekker thuis laten liggen. Voel je nu toch dat je wel wat naakt bent zonder smartphone, dan kun je natuurlijk altijd een waterdicht telefoonhoesje kopen.

Uiteraard kun je daar hetzelfde over zeggen als dat we hiervoor over de smartphone zeiden, maar als een IP68 geclassificeerde smarthphone in een IP-68 gekwalificeerd ‘waterdicht’ hoesje zit maak je de kans op problemen wel minimaal. Geniet van de zomer!

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën