De 10 allerslechtste game-eindes aller tijden - Apparata

De 10 allerslechtste game-eindes aller tijden

In de meeste games stop je uren van je tijd voordat je de credits voorbij ziet rollen. Des te frustrerender als het einde super slecht blijkt te zijn. Dit zijn de tien aller, aller ergste.

Let op: het gaat hier over de laatste minuten van games, dus logisch dat we het einde in veel gevallen zullen verklappen/bespreken. Je bent gewaarschuwd!

10. Mass effect 3
[gv data=”aT2L2ckllEw”][/gv]
Als dit het lijstje met de meest controversiële eindes was, dan had Mass Effect 3 gegarandeerd op één gestaan. Drie games lang volg je het avontuur van Commander Shepard, die de mensheid probeert te redden. Na tientallen uren spelen, word je getrakteerd op een keuzemenu, waaruit je grofweg één van de drie beschikbare eindes kunt kiezen. Voor een verhaal dat compleet gebaseerd is op jouw beslissingen en acties, hadden we geen grotere domper kunnen bedenken. Later paste BioWare nog snel het einde aan door er wat extra scenes achter te plakken, maar toen was het al te laat.

09. Batman: Arkham Asylum
[gv data=”0ysZYckm-Ug”][/gv]
Batman: Arkham Asylum is nog steeds een van de beste superheldengames ooit gemaakt, en alles gaat goed tot het laatste eindgevecht met The Joker. Als er iets interessant is aan deze lachende clown, dan zijn het zijn vlugge praatjes, niet zijn ongelofelijke kracht. Jammer dus dat hij ineens in een Bane-achtige hulk transformeert, die Batman met zijn enorme spierbundels wilt verpletteren.

08. Fable 2
[gv data=”qAIjHzgZxC4″][/gv]
De Fable-reeks maakt zich schuldig aan hetzelfde drama van Mass Effect 3. Door een spel volledig op keuzes van de speler te baseren, moet het einde daarop inspelen, anders lijkt het alsof het niets uitmaakt wat je doet. Wat dat betreft het Fable 2 het niet slechter aan kunnen pakken. Nadat je de laatste eindbaas verslagen hebt, kun je kiezen: een berg goud, het tot leven wekken van miljoenen gestorven onschuldige mensen, of het tot leven wekken van je zojuist neergeschoten hond en overleden familie. Waarom je er überhaupt voor kunnen kiezen om iedereen op de wereld tot leven te wekken, behalve je familieleden en huisdier, slaat al nergens op, maar het feit dat deze beslissing het complete einde bepalen, is nog net iets erger.

07. Halo 2
[gv data=”P15NbMPDjHI”][/gv]
Het einde van de eerste Halo was perfect, waarin je met een razendsnelle auto (Warthog, voor de fans) van een planeet ontsnapt. De teleurstelling was toen ook groot toen Halo 2 abrupt tot een einde kwam met een van de stomste eindquotes ooit. Terwijl de Master Chief met een schip wegvliegt vertelt hij tegen zijn meerderen (en de speler) dat hij de vijand op de hielen zit. Waarom? “Sir, finishing this fight.” Start credits. Start teleurstelling.

06. Link: The Faces of Evil
[gv data=”R2RQhgT8NWM”][/gv]
Dit is eigenlijk gewoon een vreselijke game in alle aspecten, maar de eindvideo is zo hilarisch slecht dat we hem je niet konden onthouden. De laatste scène duurt maar liefst 35 seconden. De Zelda-games behoren doorgaans tot de beste uit de hele game-industrie, maar Faces of Evil behoort tot een zwarte bladzijde: namelijk een deal die Nintendo sloot met Philips, om twee games te maken voor de CD-i met Link in de hoofdrol. De game was nagenoeg onspeelbaar, maar het bewijst wel waarom alle personages uit de Zelda-serie nooit hardop praten.

05. Prince of Persia
[gv data=”HU1t2SGx35g”][/gv]
In 2008 kreeg de klassieke Prince of Persia-serie een grondige remake. Het leverde een prima spel op, waarin vooral de cartooneske graphics ons bijgebleven zijn. Jammer was het dan ook toen bleek dat het echte einde van game verborgen zat in een betaalbare uitbreiding, die pas na de release van de game op het internet verscheen. Alle vragen die je nog had over het verhaal, werden in die extra uren gameplay beantwoordt, zodat Ubisoft nog wat extra euro’s uit je broekzak kon kloppen.

04. BioShock
[gv data=”ewGATu7U67A”][/gv]
De meest briljante videogametwist ooit zat in de eerste BioShock. Pas in de laatste paar uur van de game bleek dat je al die tijd voor het karretje gespannen was van een zekere Andrew Ryan, die je middels de tekst ‘Would you kindly’ gehersenspoeld had. Een beetje jammer dat de game daarna nog veel te lang werd uitgerekt, om vervolgens af te sluiten met een redelijk overbodige cutscene. Wat ons betreft had de scene waarbij je Andrews gezicht met een golfclub bewerkt een prima manier geweest om de game af te sluiten.

03. Super Mario Bros 2
[gv data=”IPXtir65p40″][/gv]
Het vervolg op de eerste Super Mario Bros. is altijd al de meest opvallende game in de serie geweest. En hoewel een verhaal in de Mario-titels nooit van levensbelang is (springen op vijanden en verzamelen van muntjes is leuk genoeg), wist Nintendo toch een van de meest cliché manieren te gebruiken om een volledig verhaal teniet te doen: alles was een droom.

02. Bionic Commando
[gv data=”ihYB1Db3Zys”][/gv]
De remake van Bionic Commando was nog niet eens zo slecht, maar er werd veel te veel moeite gedaan om een emotioneel verhaal te vertellen. Wat blijkt: als je een personage in de hoofdrol zet met een reusachtige mechanische arm, gaat dat lastig. Tegen het einde blijkt dat dit stuk metaal al die tijd de ziel van je gestorven vrouw bevat. De vrouw waar hoofdpersoon Spencer al heel de game naar op zoek is. Als reactie slaat Spencer zijn hoofd in op een glazen ruit, waarna hij in een gat valt. Samen met zijn vrouwarm en vreselijk dramatische muziek.

01. Ghosts n’ Goblins
[gv data=”sCm-OJEpOTA”][/gv]
Naast games als Dark Souls staat de Ghosts n’ Goblins serie bekend als een van de lastigste videogames ooit. Na een paar rake klappen leg je het loodje, waarbij je noodgedwongen weer opnieuw moet beginnen. Je vreugde is dan ook immens als je eindelijk een keer het einde haalt. Daar krijg je te horen dat de grote slechterik je al die tijd voor de gek hield, en je de volledige game nog een keer zult moeten spelen om de echte eindscene te aanschouwen. Oja, voor het gemak is deze tweede versie van de game ook nog eens een stuk moeilijker. Wij vermoeden dat Ghosts n’ Goblins destijds heel wat controllers heeft laten sneuvelen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën