De 10 beste kunstwerken van cassettebandjes - Apparata

De 10 beste kunstwerken van cassettebandjes

Het cassettebandje is 50. Driewerf hoera voor het Nederlandse Philips dat in 1963 de audiocassette uitvond. Tijd voor een terugblik, vergezeld door een ode.

IFA Berlijn

De cassetteband begon zijn leven 50 jaar geleden in de Philips-vestiging te Hasselt, waar ingenieur Lou Ottens met zijn team de eerste audiocassette ontwikkelde. Op 30 augustus 1963 beleefde de Hollandse geluidsdrager zijn primeur op de IFA in Berlijn. In de jaren daarna groeide het cassettebandje uit tot ’s werelds populairste geluidsdrager, en werd al snel een goedkoper alternatief voor vinyl. Zeker toen Sony in 1979 de Walkman introduceerde was het succes helemaal niet meer te houden.

In 1990 verkocht de muziekindustrie in de Verenigde Staten nog 442 miljoen casettebandjes met muziek, maar 20 jaar later was het medium op sterven na dood toen de verkoop -in het MP3- en flashgeheugentijdperk- bleef steken op 34.000. En hoewel het cassettebandje in de hipsterscene aan een opleving bezig is, en hipsterbands als MGMT hun muziek ook op tape uitbrengen, is het toch echt gedaan met het medium. Bijna dan.

Voor Philips overigens geen ramp, want ingenieur Lou Ottens was jaren later ook betrokken bij de geboorte van de CD. Daar gaan we verder op in als dat medium 50 jaar bestaat. Nu eerst: kunst! Erika ‘iri5’ Simmons houdt ervan om afgewikkelde tape in de vorm van bekende artiesten te leggen, check ze HIER.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën