De 8K TV breekt door, maar zie je daar wat van? - Apparata

De 8K TV breekt door, maar zie je daar wat van?

Dit kun je verwachten van een 8K tv.

Het is nog niet zo lang geleden dat 4K-resolutie voor televisies werd gebombardeerd tot het tv kijken van de toekomst. Veel mensen kijken momenteel nog in full-hd resolutie, dus men wachtte eigenlijk tot 4K de standaard wordt. Ondertussen is de industrie al verder. Inmiddels verwacht men dat 8K-resolutie de volgende standaard wordt en 4K zal overvleugelen. Men vraagt zich wel eens af of een hogere resolutie dan 4K met het menselijk oog waarneembaar is. Inmiddels weten we dat het antwoord ‘ja’ is.

Wat is 8K-resolutie?
De term 8K slaat op het aantal horizontale en verticale pixels dat op het scherm van de TV wordt weergegeven. Hoe meer pixels er in een scherm verwerkt zijn, hoe gedetailleerder het beeld wordt. Als je dit technisch onder elkaar zet kun je de volgende verdeling maken:
Met 8K-tv bestaat het scherm uit 7680 horizontale pixels en 4320 verticale pixels. Dit is vier maal zoveel dan het aantal pixels bij 4K-resolutie en 16 keer zoveel dan bij Full-HD resolutie. Waar een scherm bij 4K-resolutie zo’n 8 miljoen pixels heeft zijn er zo’n 33 miljoen verwerkt in 8K-technologie.

Als je het zou moeten vergelijken in foto’s kan je stellen dat je met een 4K-resolutie naar een foto van 8 MP kijkt terwijl je met een 8K resolutie een foto van 33 MP kijkt. Ter vergelijking, een HD-beeld zou dan een 2 MP foto zijn.

Does size matter?
Wie de specificaties van de beschikbare 8K-tv’s bekijkt zal opvallen dat deze techniek momenteel vooral verkrijgbaar is voor grotere beeldschermen. Dit is logisch, want hoe groter het beeldscherm, hoe groter het oppervlak waarover de pixels verdeeld moeten worden. Er zijn dus meer pixels nodig om een beeld even gedetailleerd weer te geven op een groot scherm dan op een klein scherm.

Daarmee is niet gezegd dat 8K-tv zinloos is bij een kleiner beeldformaat. Daar is het hoge aantal pixels namelijk goed voor extra gedetailleerde beelden en dat is natuurlijk altijd prettig.

Is er wel 8K-content?
Om volop te kunnen genieten van de toegevoegde waarde van 8K-resolutie is het belangrijk dat je content kijkt die ook in 8K-resolutie is opgenomen. Het probleem is dat deze content nog maar mondjesmaat beschikbaar is. Sterker nog, veel producenten hebben net de investeringen om content in 4K-resolutie aan te bieden op orde. Toch zijn er al films en tv-opnames in 8K beschikbaar. Bovendien heeft men al laten weten dat de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo in 8k-formaat worden opgenomen en uitgezonden. Ook de gaming-industrie maakt zich op voor de implementatie van 8K-resolutie. Zo zal de PlayStation 5 geschikt zijn voor 8K-graphics. Bovendien verwacht men dat de 8K-resolutie standaard beschikbaar komt in consoles voor thuiscomputing vanaf 2020.

Om te voorkomen dat men wel de techniek maar niet het bijbehorend materiaal heeft om 8K te kunnen bekijken heeft de tv-industrie hier iets op bedacht, het zogenaamde Upscaling. Hiermee worden met behulp van AI (kunstmatige intelligentie) beelden van een lagere resolutie ‘opgeblazen’ tot 8K-resolutie. Zo kun je alsnog -weliswaar niet optimaal- genieten van de nieuwste beeldkwaliteit.

Prijs staat massa-adoptie in de weg
Vooralsnog zijn de tv’s met 8K-resolutie voor veel mensen te duur om nu al over te stappen. Zo kost het topmodel van Sony 2 jaarsalarissen. Toch zien we ook hier dat de prijzen dalen naarmate de populariteit toeneemt. De eerste generatie Samsung 8K-tv’s was ongeveer een derde duurder dan de nu aangekondigde tweede generatie.

4K kopen of op 8K wachten?
Als je een nieuwe tv wilt aanschaffen kun je jezelf afvragen of je nu voor een 4k-resolutie moet gaan of beter even kunt wachten op een betaalbare variant met 8k-resolutie. Voor de echte tv-liefhebber of gadget-jager met goedgevulde portemonnee is de 8K natuurlijk de ideale show-off. Voor de reguliere tv-liefhebber volstaat 4k de komende jaren zeker. Allereerst omdat de overstap van Full HD naar 4K al een ervaring op zich is. Ook is de 4K-technologie sterk verbeterd ten opzichte van eerdere generaties.

Bron: Trustedreviews.com

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën