De evolutie van skimtechnieken - Apparata
De evolutie van skimtechnieken

De evolutie van skimtechnieken

Bram


Skimmers bedenken steeds slimmere manieren om je bankgegevens te achterhalen. Dit zijn de belangrijkste mijlpalen in het schimmige wereldje van skimtechnieken.

De website Gizmodo bracht de geschiedenis van het skimmen in kaart. Hierin is vooral te zien hoe snel de techniek geëvolueerd is, tot een skimkaartje dat praktisch onzichtbaar is. Pas dus altijd goed op tijdens het pinnen van je geld, want voor je het weet ben jij het slachtoffer van een van onderstaande skimtechnieken.

2002/2003
Toen CBS in december 2002 voor het eerst over de kleine apparaatjes in pin-automaten sprak, wilden veel mensen het niet geloven. Er konden toch niet echt skimmers bestaan die je naam, pincode en andere gegevens opsloegen? Al snel kwam men erachter dat er een nieuwe manier van criminaliteit geboren was. Dit werd pas echt pijnlijk duidelijk in 2003, toen er bij een bank in New York voor meer dan 200.000 dollar gestolen werd met een skimmer. De komende jaren zouden steeds meer gevallen opduiken.

2008

2008 betekende een nieuw hoogtepunt (of dieptepunt?) in de skimwereld. Een nieuwe skimmer was zo gemakkelijk te maken, omdat de kaartlezer in allerlei online winkels te verkrijgen was. Door een balk boven een pinautomaat te plakken met een klein cameraatje erin konden vervolgens pincodes worden afgelezen.

2009

Slechts een jaar later kwam er weer een nieuwe techniek bij. Veel mensen hadden het inmiddels wel in de gaten als er een balk boven een automaat hing, dus moest er iets anders uitgevonden worden. Dat werd deze (voor nu) primitieve skimmer die bestond uit een batterij, flashgeheugen en een mini-USB-poort.

Een maand later werd wederom een nieuwe skimmer ontdekt die zich achter een spiegeltje verstopte. Bovendien zorgde deze skimmer ervoor dat de pinautomaat de pas niet eens kon lezen. Dit werd later aangepast, zodat de skimmer samenwerkte met de echte pinautomaat.

2010

Camera’s waren een handige manier om een pincode te achterhalen, maar erg lastig te installeren en bovendien relatief gemakkelijk te ontdekken. Daarom werden in 2010 de overlays enorm populair, die over het toetsenbord van een pinautomaat gelegd werden. Deze overslay slaat op welke knoppen er ingedrukt worden, zodat je heel simpel iemands pincode te weten komt. Dit maakte het skimmen zo gemakkelijk dat illegale websites hun eigen skim-kits begonnen te verkopen.

Later werd de overlay verder aangepast, waar de componenten van een smartphone ingebouwd konden worden. Op die manier werd alle data via tekstberichten verstuurd, zodat de misdadiger niet later terug hoefde te keren naar de automaat om de data op te halen.

2011

In 2011 werden anti-skimtechnieken overal ter wereld geïnstalleerd. Dit werd bijvoorbeeld gedaan door een groen kastje om de kaartlezer heen te plaatsen. Jammer genoeg duurde het niet lang voordat men deze kastjes namaakten, met een nieuwe skimtechniek erin. De komst van 3D-printers maakte het een stuk gemakkelijker om deze kastjes na te bootsen, zodat de preventiemaatregelen wellicht meer kwaad dan goed deden.

2012
[gv data=”Us2RpS9D0KY”][/gv]
Naarmate de tijd vorderde, werd het steeds lastiger voor leken om een skimmer te ontdekken. Zo kon je alleen aan een piepklein zwart gaatje in de zijkant zien of een automaat niet te vertrouwen was. Later dat jaar verdwenen ook deze kijkgaatjes en werden skimmers ontwikkeld die net zo dun waren als een velletje papier. Deze werden in de kaarthouder geschoven, waarna ze onzichtbaar werden voor het blote oog.

Ook in winkels werd het gevaarlijker om af te rekenen met je bankpasje. Ook kleine pinautomaten in winkels zelf konden nu gemakkelijk vervangen worden. Bijvoorbeeld door tijdelijke werkkrachten die stiekem de automaten met elkaar verwisselden.

2013

In 2013 waren de tankstations aan de beurt. Op grote schaal werden tankstations overgenomen door skimmers, die middels bluetooth werkten en hun energie haalden uit de energiepomp zelf. Een batterij was dus overbodig, waardoor de skimmers oneindig konden werken. Met behulp van bluetooth konden dieven vervolgens op afstand alle data ontvangen.

In Brazilië pakten criminelen het wat primitiever aan. Zij plaatsen een volledige nep-automaat over een echte pinautomaat, zodat ze alle gegevens konden verzamelen.

2014

Ook dit jaar hebben skim-techneuten niet stil gezeten. Een tijdje terug werd een nieuwe skimmer ontdekt die kleiner en dunner is dan ooit. Het enige wat je nodig hebt is een horloge-batterij, die de kaartlezer en geheugenkaart van energie voorziet. Meer over deze nieuwste skimmer kun je hier lezen.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën