De oorlog tussen VR en AR - Apparata

De oorlog tussen VR en AR

De release van de eerste twee VR headsets komt steeds dichterbij, Oculus Rift en PlayStation VR zullen volgend jaar de strijd aangaan om de harten van de consumenten te winnen; welke ligt er dadelijk in jouw woonkamer?

Of wachten we toch massaal op de Hololens (Augmented Reality)? Hoe dan ook, PSN en Xbox Live zullen invloed ondervinden van de releases. Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR), hoewel ze op elkaar lijken, zijn heel verschillend en kunnen op totaal andere manieren gebruikt worden. Dit is waarom volgens velen, als we kijken naar zowel feiten als trends, één van hen als duidelijke winnaar uit de strijd komt.

Zal Virtual Reality echt de voorsprong krijgen (en houden!), zoals in Gartners grafiek wordt voorspeld?

VR en AR zijn dus verschillend en zullen daarom ook hele verschillende toepassingen krijgen. Een aantal toepassingen staan hieronder opgesomd, maar er zullen ongetwijfeld steeds meer interessante manieren worden gevonden met virtual en augmented reality. Houd echter in gedachte dat veel van deze applicaties nog toekomstmuziek zijn.

Virtual Reality

Games en entertainment
– Pretparken en arcade’s! The Void werd pasgeleden aangekondigd, bekijk hun trailer om te zien hoe je een game beleeft in hun AR-cade.
– Thuis in een gamewereld stappen, het liefst zonder over je meubels heen te vallen.
– Een film kijken die écht 3D is.

Andere toepassingen
– Afspreken in een 3D chatbox, of, iets formeler, de virtuele vergaderzaal van je werk.
– Trainen voor football, martial arts, tennis etc., zonder een controller door de ruit te gooien.
– Agenten, chirurgen, tandartsen etc. hebben baat bij virtual reality trainingen.
– Traumaverwerking voor o.a. veteranen (door hen de traumatische belevenis op een veilige manier te laten herbeleven).
– Je toekomstige woning bekijken zonder bij de huidige bewoner over de vloer te komen.
– Een hele interactieve geschiedenisles of een indoor excursie met de klas.
– Sociale vaardigheidstraining met een virtuele gesprekspartner.

Augmented Reality

Games en entertainment
– Minecraft overal!
– Pokémon vangen in het park of in de straat (kijk uit voor aankomend verkeer).
– Een chat-gesprek zoals in science-fictionfilms voeren wordt heel normaal; je moeder staat in de woonkamer met je te praten, dus je zult toch echt even moeten opruimen…
– Geen controller meer nodig om te gamen! Andere zaken worden ook met voicecommands of gebaren bediend.

Andere toepassingen
– Informatie over je producten die niet op de verpakking passen, nu makkelijk op je devices te lezen door een QR-code o.i.d. te scannen
– Kleding passen in een pashokje, doe geen moeite! Ga voor de ‘smart’-mirror staan en kies het kledingstuk uit om te zien hoe het bij je staat
– Reclame’s en dergelijke te zien als een hologram; wat je ook van reclame’s vindt, het is een interessante ervaring om dat nieuwe product ‘voor het grijpen’ op je keukentafel geprojecteerd te zien!
– Echt met je handen ontwerpen, vormgeven en tekenen.
– Een recept of kookvideo bekijken terwijl je een indrukwekkend kerstmaal bereid voor het gezin (dit blijft tussen jou en Jamie Oliver, natuurlijk).

Als we Google Trends erbij pakken, dan lijkt de hype rond Virtual Reality al een tijdje te zijn ingezakt. Juist toen kwam Augmented Reality op. Op dat moment werden apps die gebruik maken van QR-codes ook steeds gangbaarder. De piek die je ziet bij de blauwe lijn is de aankondiging van de Google glass, die ook van deze techniek gebruikmaakt. In 2015, bij de aankondiging van de hololens, gebeurde echter iets bijzonders. De hololens schoot in één klap ver boven Augmented Reality en Virtual Reality uit! De interesse daalt tot nu toe steeds weer snel naar het level waar de andere twee zoekwoorden ook op zitten, maar iedere aankondiging of een nieuwsbericht doet de interesse weer even veel verder omhoog schieten dan dat bij AR en VR gebeurt!

Maar.. Wat als we nou de 2 grote namen in de VR-business erbij zetten? We gebruiken nog even de oude naam voor de PlayStation VR (Project Morpheus), omdat de naam zo recent onthuld is. De andere is de Oculus Rift.

De Oculus Rift zit duidelijk vér boven de rest, terwijl Project Morpheus niet zo heel veel doet. Als je zoekt op enkel het woord Oculus is het verschil nog groter (de andere lijnen zijn dan nauwelijks zichtbaar!).

Naar wie gooi jij je geld?

Als je het aan Google vraagt ligt Oculus duidelijk ver voor in de race, maar het is nog maar afwachten of het publiek ook echt $300 gaat steken in een VR-headset waar je een dikke gaming-pc voor nodig hebt. Of ‘de prijs van een nieuwe game-console’ gaat betalen voor PlayStation VR! Voor de Hololens hebben we nog geen indicatie van de prijs gekregen, maar als Microsoft onder de $300 weet te zitten, hebben ze een goede kans dat kopers dat wel zien zitten.

Investeerders zien wel de potentie van VR, ze denken dat er veel winst in te maken valt. In totaal is er maar liefst $765 miljoen geïnvesteerd in de VR business. Gamers zullen de komende jaren het meest hebben aan de Oculus Rift, deze komt het eerst (begin 2016) uit en ondersteunt al een flink aantal games.

Op de lange termijn zal VR echter wel ingehaald worden door AR, omdat deze techniek –hoewel dat nu nog wel even in de kinderschoenen staat- uiteindelijk toch meer divers is in te zetten (kijk maar eens naar de eerder genoemde toepassingen). Het is eenvoudig te gebruiken bij allerlei zaken in het dagelijks leven, terwijl VR toch iets wordt waar we tijd voor moeten vrij maken. Zie het als consolegames en mobile games; AR zul je gemakkelijker overal kunnen gebruiken. En dat is toch waar mensen meestal voor gaan: snel en gemakkelijk, het liefst ook nog te spelen op het toilet.

Tags

Tags:

Bram

Bram

Bram werkt al 11 jaar als tekstschrijver bij Apparata. Hij specialiseert zich in het schrijven over gadgets, gaming, technologie en beleggen. Zijn kennis en ervaring zorgen voor diepgaande en boeiende artikelen. Bram heeft een passie voor reizen en geniet er ook van om lekker uit eten te gaan in zijn vrije tijd.

Alle artikelen door Bram
Populaire artikelen
Populaire categorieën