De tien gaafste gadgets uit de jaren 90 - Apparata

De tien gaafste gadgets uit de jaren 90

Momentje van voel-je-oud: 1994 was 20 jaar geleden, en mensen uit 1997 mogen nu hun rijbewijs gaan halen. Om dat nieuws goed te maken hebben wij hier de top 10 gadgets uit de ’90s.

De jaren ’90 was de tijd van MC Hammer, wijde broeken en mobieltjes die net aan in je dashboardkastje pasten. We zagen goede muziek opkomen, we zagen het internet aan de horizon en de gekte van de dot-com bubble voordat iedereen zich zorgen begon te maken om de millenniumbug.

Maar waar speelden we toen mee? Wat hield ons gadget-affectionados bezig in de tijd van parachutebroeken en een verenigd Duitsland?

1. Floppy Disks

Hoewel ze afstammen van werkelijk buigbare disks, zijn de 3.5 inch diskette’s allesbehalve floppy disks. De keiharde plastic plaatjes droegen desalniettemin al onze gegevens van hot naar her voordat de USB-stick gemeengoed werd. En bij vlagen was het ook nog eens leuk om de metalen cover steeds weer naar achter te trekken en terug te laten klikken. Dat plezier moeten we helaas met onze cloud-opslag missen dezer dagen.

2. Furbies

Niemand kon voorspellen dat we eind jaren ’90 allemaal met griezelige (en peperdure) robot hamster-achtigen zouden spelen, en toch stond zo’n ding op ieders verlanglijstje. Helaas bleek na aankoop dat ze vaak een stuk enger waren dan dat de reclames en hypes je deden geloven. Ook vraten ze door de vele motortjes en dergelijk aan boord aardig wat energie van hun AA-batterijen. De meesten zijn hierdoor in een laatje verdwenen waar ze hun tijd afwachten en plannetjes smeden voor werelddominantie.

3. Sony Camcorder

Zonder deze bakbeesten op de schouder van paps zouden we nu geen Youtube-kattenfilmpjes hebben, en moesten we dat andere icoon van de ’90s, Bob Saget en zijn America’s Funniest Home Videos, ook jammerlijk missen. Waar eerst de films uit videocamera’s handmatig ontwikkeld moesten worden kwam door de opkomst van de digitale camcorder en compactere Video-8 camera dit binnen handbereik van de gemiddelde consument. Hilariteit volgde.

4. Tamagotchi

Al het beste komt uit Japan. Zo ook voor deze ei-vormige zakcomputertjes met de rekenkracht van een digitaal horloge, waarin een klein zakmonstertje leefde. Zorg er goed voor, en ze hadden een lang leven. Negeerde je het beestje te lang dan ging ie steeds zieliger biepen, totdat de hartjes op waren en het over was. Gelukkig was een vlugge druk op het resetknopje genoeg om weer opnieuw te beginnen.

5. Grafische rekenmachines

Deze PDA-achtige apparaten werden verplicht gesteld op de meeste scholen voor Wiskunde. Maar de handige kids hadden natuurlijk allang uitgevonden dat je er hele spiekbrieven in kwijt kon, die voor een tentamen druk via link-kabels uitgewisseld werden. Sommigen zaten vast aan de Casio, terwijl ze jaloers toekeken hoe eigenaren van de TI-83 Tetris speelden.

6. Personal Digital Assistant

Vaak gezien als het grote broertje van de mobiele telefoon. Deze dingetjes konden niet bellen, maar waren verder qua functionaliteit gelijk aan een moderne smartphone. Ze waren bedoeld als mobiele agenda, maar konden soms (beperkt) het internet op. Zie het maar als de grootvader van de tablet. Overigens zijn deze dingen nog niet helemaal uitgestorven, sommige takken van industrie lopen nog steeds rond met de dingetjes.

7. iMac G3

De grootvader van alle all-in-one’s, en de computer die in de laatste jaar van het vorige millennium Apple uit de put trok. Peperduur en dus vaak niet als thuiscomputer ingezet, maar wel de enige van zijn soort die aantrekkelijk genoeg was om niet onmiddellijk naar de computerkamer verbannen te worden.

8. Super Nintendo

Er zijn in de jaren ’90 wel meer consoles uitgekomen, maar slechts weinige hebben de mythische retro-status van de eerste 16-bit console. Niemand speelt nu nog op zijn Sony Playstation 1, maar er zijn er genoeg die bijna 25 jaar na introductie nog steeds hun SNES af en toe wakker schudden voor een potje Mario Kart, ondergetekende incluus.

9. Mazda MX5

Open sportwagentjes waren vaak Brits, en stonden dus 3 maanden na dato vaak olie te lekken op een sleepwagen. Maar toen Mazda in 1989 zijn kleine open roadstertje aan de wereld toonde waren ze niet aan te slepen. Noord-Amerika was de gelukkige die de eerste mocht ontvangen, maar deze zijn wereldwijd geëxporteerd nog voordat de importeurs ze via het officiële kanaal hadden. Nog steeds zeer populair onder liefhebbers wegens de geweldige rijeigenschappen en de ijzersterke technologie.

10. Sony Walkman

Als je naar je MC Hammer-tapes wilde luisteren deed je dat niet via je iPod. Nee, je klikte een Walkman aan de riem van je parachutebroek, zette een (veel te grote) koptelefoon op en ging je helemaal los. Op een enkele AA-batterij kon je vaak uren, zo niet dagen, aan speelplezier krijgen, en de cassettebandjes waren onverwoestbaar en goed te betalen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën