Denkt Apple dat haar klanten achterlijk zijn? - Apparata

Denkt Apple dat haar klanten achterlijk zijn?

iPhone-makers nemen hun klanten klaarblijkelijk niet al te serieus.

Apple heeft de twijfelachtige reputatie dat men niet erg vriendelijk is wanneer zij niet zelf de reparaties mag doen aan haar iPhones. Dat is logisch, want het miljardenbedrijf uit Sillicon Valley heeft een goedlopend business model gemaakt van de reparatie. Aangezien de prijzen van reparaties schrikbarend duur zijn wil zij hier maximaal verdienen. Klanten en andere reparateurs zijn daar uiteraard niet blij mee. In Amerika komt het zelfs zover dat men in sommige staten in de wet vast wil leggen dat fabrikanten de klanten in staat moeten stellen om hun eigen reparaties uit te voeren. Apple heeft inmiddels lobbyisten ingeschakeld om de wet tegen te houden en dat lijkt te lukken.

Aangezien een rechtszaak openbaar is komen ook de argumenten naar voren die de telecomgigant gebruikt om deze wet te stoppen. Op grond van die argumenten moet Apple haast wel denken dat klanten die bijvoorbeeld een iPhone kopen niet goed bij hun hoofd zijn. Nu beweren sommigen dat al jaren, maar dat de fabrikant daarin meegaat is toch jammer.

We geven een greep uit de argumentatie:
– Het is te gevaarlijk om de batterij te repareren aangezien klanten erin kunnen steken of prikken;
Uiteraard. Lithium-batterijen zijn natuurlijk zeer zeldzaam -not- en iedere iPhone bezitter kan niet wachten om zijn iPhone met steekwapens te lijf te gaan.
– Klanten brengen schade toe aan de hardware en zichzelf omdat ze ondeskundig aan de slag gaan;
Ook dit argument is volkomen logisch. We vliegen direct met schroevendraaier, hamer en tang op de iPhone af bij een storing. Daarnaast gaan we graag op zo’n manier aan de slag dat we daarna door kunnen met het opnemen van een horror over bloedende ledematen die door mislukte reparaties spontaan muteren.
Daarnaast zou het wellicht een optie zijn om instructies voor reparatie ter beschikking te stellen. Ook kan de verkoop van benodigd open- en sluitgereedschap weer een nieuwe markt zijn.
– Klanten zouden per ongeluk het scherm kunnen breken tijdens de reparatie;
Dit argument is misschien wel het meest lachwekkend. Klanten willen vaak juist de telefoon repareren omdat het scherm gebroken is. Bovendien zou je denken dat zo”n gebroken scherm juist weer handel is.

Ook de man achter de bekende internetsite ifixit moet lachen om de beweringen. “De grootste kans om tijdens een iPhone-reparatie gewond te raken is bij een gebroken scherm. Je kan je dan namelijk snijden aan de glassplinters” zo buldert hij.

Voorlopig is het de lobbyisten gelukt om de wet in een staat uit te stellen 2020. Benieuwd welke horrorscenario’s er dan op de plank liggen.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën