Deze 3 gratis virusscanners leveren de beste bescherming

Bijgewerkt op:

Zo bescherm je je tegen virtuele wanpraktijken.

Het is tegenwoordig geen verassing meer dat talloze mensen dagelijks ten prooien vallen aan malware, virussen en phishing-mails. Laatst gaven we je al een guide over het herkennen van malware, maar hoe kun je infectie van je PC of laptop nu voorkomen? Nog beter: Welke gratis programma’s beschermen je het beste tegen het met virussen besmette internet?

Microsoft
We beginnen met een gratis tool voor de Windows-gebruikers onder ons. Naast alle externe software heeft Microsoft zelf namelijk een behoorlijk effectieve virusscanner die gewoon gratis is. Gebruikers van Windows 8 of Windows 10 kunnen Windows Defender gebruiken. Sterker nog, Windows Defender staat bij de meeste PC’s standaard geïnstalleerd, mits je geen andere virusscanner hebt geïnstalleerd of bewust de antivirus hebt uitgeschakeld. Voor Windows 7-gebruikers is het vergelijkbare Microsoft Security Essentials hier gratis te downloaden.

Twee kanttekeningen. Allereerst gebruikt natuurlijk niet iedereen Windows, en is Defender dus niet altijd een optie. Tevens zit de tweede kanttekening in de naam: Security Essentials beschermt je alleen tegen basale bedreigingen; de essentiële bescherming. Defender is een iets uitgebreidere versie, maar voor de piraten, pornoverslaafden en dark web-fanaten onder ons is de gratis Microsoft-software wellicht niet voldoende.

AVG Free
Gebruikers van AVG Free zullen het de laatste tijd gemerkt hebben: De gratis software begint behoorlijk irritant te worden. Waar het alom geprezen programma eerst netjes op de achtergrond bleef en je onmerkbaar beschermde tegen phishing-mails, schimmige websites en twijfelachtige links, heeft AVG de ‘policy’ tegenwoordig wat veranderd. Het overzichtelijke programma maakt zich namelijk schuldig aan vervelende pop-ups en een constante herinnering dat er ook een betaalde versie is. Daarnaast heeft AVG ook een schimmig beleid wat betreft het delen van persoonlijke informatie. Zo zou het bedrijf bepaalde informatie delen met derden, mogelijk adverteerders.

Dat neemt niet weg dat AVG Free bij praktisch iedere test als beste naar voren komt. De interface is ontzettend handig, de software beschermt je tegen kwaadwillende websites, mails en software en je hoeft er geen cent voor te betalen. Ook ondersteunt de software uitgebreide scans van je PC, zodat eventuele bedreigingen verwijderd kunnen worden. Je moet een oogje dicht knijpen voor de negatieve aspecten van het programma, maar dan houd je wel de meest complete gratis software over die er te krijgen is.

Avast
Waar AVG straalt op het gebied van browserprotectie, focust Avast zich op prestatie en betrouwbaarheid. Een virusscanner kan namelijk nogal veel van je PC vereisen. Avast werkt met een beveiligde cloud waardoor een deel van de last van de software als het ware wordt uitbesteed. Daarnaast beschermt het gratis programma je tegen kwaadwillende software. Ook kun je met Avast gebruikmaken van een handige wachtwoordmanager. Het programma helpt je dan om via je browser overal met één wachtwoord in te kunnen loggen. Dit voorkomt de eindeloze struggle van het opvragen van vergeten wachtwoorden.

Dat neemt niet weg dat Avast ook een betaalde versie heeft die je – vooral op het gebied van webprotection – nog beter beschermt. Met de Internet Security-uitbreiding ben je beter beveiligd tegen spam en kwaadwillende sites. Avast is gratis voor zowel Windows als macOS te downloaden.

De drie bovenstaande programma’s leveren doorgaans de beste beveiliging. Dat neemt niet weg dat er talloze gratis scanners zijn met ieder eigen voor- en nadelen. Zo heeft Avira veel aandacht voor webprotection en hanteert een handige interface, en scoort Bitdefender ijzersterk op bescherming maar vergt het meer van je PC.

Toch is er altijd één constante bij het gebruik van welke virusscanner dan ook: jij zelf. Vergeet nooit dat schimmige websites of mails, vreemde links en twijfelachtige bestanden altijd door jouzelf worden aangeklikt. Wat je dus ook doet, zet nooit je eigen gezonde verstand uit, want dat is uiteindelijk de beste bescherming.

Tags

Tags:

boyd

boyd

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door boyd

Populaire artikelen

Populaire categorieën