Deze auto zonder stuur rijdt eind 2015 rond in Gelderland

Nog voor het einde van dit jaar moet de eerste zelfrijdende auto, zonder stuur, op de openbare weg in Gelderland te vinden zijn.

De Gedeputeerde Staten stemden vanmiddag in om een test met twee achtpersoonsauto’s zonder stuur of chauffeur uit te voeren op de Gelderse wegen. Op de route van station Ede-Wageningen naar de campus van de Universiteit van Wageningen zullen deze twee autonome auto’s op en neer gaan rijden, een afstand van ongeveer 6 kilometer.

Het gaat om twee (ontzettend lelijke, maar dat terzijde) auto’s met plaats voor acht personen. Het grootste nadeel is dat ze vooralsnog niet harder dan 50 km/u mogen rijden, al heb je daar waarschijnlijk niet veel last van. De N781 is namelijk een tweebaansweg. Dat wordt dus inhalen, even naar rechts kijken of er echt niemand achter het stuur zit en weer gas geven.

Wereldprimeur
Gelderland noemt het zelf een wereldprimeur, aangezien dit de eerste keer zou zijn dat een auto zonder stuur of chauffeur de openbare weg op wordt gestuurd. De tests met zelfrijdende auto’s in de VS hebben immers altijd een chauffeur en een stuur, zodat er nog ingegrepen kan worden als het nodig is.

Deze ingreep zal bij de Gelderse auto’s gebeuren vanuit een speciale controlekamer in Ede, die de auto’s nauwlettend in de gaten houdt. Met de hulp van gps, een radarsysteem en 3d-beelden weet de auto zelfstandig zijn weg te vinden, met een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

De auto’s blijven dus op binnenwegen rijden en betreden de snelweg niet. Voordat we deze voertuigen rond zien tuffen, worden echter eerst de verkeersregels aangepast. Dit voorstel moet nu langs de Eerste en Tweede kamer. (via gelderlander.nl)

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën