Deze batterij lost op in je lichaam - Apparata

Deze batterij lost op in je lichaam

Oplosbare apparatuur in je lichaam kan nu ook van een oplosbare batterij worden voorzien. Yay science!

Het aantal apparaten dat ín het menselijk lichaam kan worden geplaatst zal de komende tijd alleen maar toenemen. Denk hierbij aan biomedische apparatuur die lichaamsfuncties meten, reguleren of medicijnen vrijgeven. Het probleem is echter dat je niet zomaar een lithium-ion accuutje in iemands lichaam propt, en tests met draadloze stroom zijn tot dusver niet doorgebroken.

Het Draper Laboratory in het Amerikaanse Massachusetts zegt een oplossing te hebben. Een kleine batterij die gemaakt is van metalen die ‘biocompatibel’ zijn. Ofwel, metalen die langzaam door je lichaam worden afgebroken zonder dat je er een vergiftiging of rare bulten aan overhoudt. De batterij heeft anodes van magnesiumfolie en kathoden van ijzer, molybdeen en wolfraam. Eenmaal in het lichaam geïmplementeerd lossen ze langzaam op en worden ze door het lichaam afgebroken.

De verschillende afbraakstadia:

Het ontwerp van de batterij werd vorige week gepubliceerd in Advanced Materials. De batterij kan momenteel 24 uur lang stroom afgeven voordat het langzaam oplost. Een proces dat minder dan twee weken in beslag neemt. De uitdaging is nu vooral om de batterij kleiner te maken. Er wordt al getest met een variant die 1 vierkante centimeter klein is.

Tags

Tags:

Franke Koornneef

Franke Koornneef

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Franke Koornneef
Populaire artikelen
Populaire categorieën